Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DUPÃ VIJELIE, COD GALBEN

DUPÃ VIJELIE, COD GALBEN

• vîntoasa de luni seara a cauzat multe probleme • o bucatã dintr-o schelã a cãzut peste masinile parcate lîngã blocul aflat în reabilitare • retelele electrice au fost afectate de vînt, consumatorii rãmînînd pe întuneric • pînã pe 2 decembrie a fost anuntat cod galben • va ninge, se va depune un strat consistent de zãpadã si este posibil viscol •

Vîntoasa de luni seara a smuls din tîtîni bucãti dintr-o schelã montatã la un bloc aflat în reabilitare, E3 de pe Mihai Eminescu. Firesc, gravitatia si-a fãcut treaba, iar bucata de schelã a cãzut peste masinile aflate în parcarea blocului, avariind douã din ele. A spart geamurile si o oglindã retrovizoare. Proprietarii masinilor avariate au încercat sã ia legãtura cu primãria, dat fiind cã ea este cea care a contractat lucrãrile de reabilitare, ca sã vadã dacã, în ce fel si mai ales cînd vor fi despãgubiti. Municipalitatea i-a asigurat cã nu existã nici un fel de problemã, reparatiile vor fi suportate de firma constructoare. Acelasi lucru l-a reiterat si reprezentantul acesteia, Lucian Pahomi. „A fost vorba de o podinã, care s-a desprins din sigurante si a cãzut peste cele douã masini. Sînt douã geamuri si o oglindã sparte. Am luat deja legãtura cu beneficiarii si o sã reparãm autoturismele pe cheltuiala noastrã. E un service cu care avem un contract si se va rezolva. Nu-mi dau seama însã cum s-a întîmplat. Noi avem schele bune, din Italia, rezistente, sînt bine înfipte. Iar podinele erau asigurate. S-au rupt sigurantele efectiv. E drept, sînt din aluminiu, iar aluminiu e mai maleabil, dar tot trebuiau sã reziste. ÃŽn fine, trebuie cã viteza vîntului a fost foarte mare. Oricum, noi vom suporta cheltuielile cu reparatiile. Ce vinã au oamenii? Plus cã, la douã geamuri si o oglindã, chiar nu cred sã fie o asa mare cheltuialã“, a spus reprezentantul societãtii Glass Confort.

Vînt printre fire si copaci

Nu doar schelele au cedat fizic în fata vijeliei, ci si geamuri, hîrtii, pungi de plastic si alte gunoaie, împrãstiate prin balcoane, colturi de stradã si alte unghere. Nici în naturã lucrurile nu au fost mai potolite, prin unele zone. Salariatii societãtii Drupo Neamt nu au avut de treabã de pe urma vîntului, pentru cã nici un traseu dintre cele pe care le au în administare nu a fost blocat de cãtre vreun copac care sã fi fost rupt de vijelie. Au avut însã de muncã angajatii Sectiei Drumuri Nationale, care au intervenit pentru degajarea DN 15, în zona Petru Vodã. Acolo au fost smulsi doi brazi care au cãzut pe traseu si au blocat circulatia. S-a circulat pe un singur fir pret de cîteva ore, dupã care echipele de la Drumuri Nationale au intervenit si au degajat zona. ÃŽn Piatra Neamt, cîteva sute de apartamente ale locatarilor au rãmas în întuneric în noaptea de luni spre marti. Acelasi lucru li s-a întîmplat si unor clienti ai E.On din zona Poiana Teiului, Ceahlãu si Grinties. „Conditiile meteo defavorabile din cursul zilei de 29 noiembrie au provocat mai multe avarii la retelele de electricitate fiind afectatã alimentarea cu energiei electricã în zona Dãrmãnesti din municipiul Piatra Neamt si din mai multe localitãti, în special din zona Poiana Teiului - Ceahlãu. Echipele de interventie ale companiei noastre au fost suplimentate si au intervenit pentru remedierea avariilor. Desi conditiile meteo au fost dificile, iar accesul echipelor si a utilajelor în unele zone îngreunat, pînã marti dupã-amiazã a fost reluatã alimentarea cu energie în majoritatea localitãtilor afectate. Angajatii depun eforturi în continuare pentru remedierea avariilor care au afectat localitãtile Grinties si Bradu, reluarea alimentãrii cu energie electricã fiind preconizatã în cursul zilei de miercuri“, a declarat Sorin Munetanu, reprezentant al departamentuluI relatii publice din cadrul E.On.

Cod galben de vînt puternic si ninsori abundente

Dacã iarna ne-a pãsuit pînã acum, vine în fortã în primele douã zile
din decembrie, cînd meteorologii anuntã vînt puternic si ninsori
abundente. Fenomenele meteo deosebite ca intensitate vor afecta
18 judete din jumãtatea de est a tãrii, si se vor manifesta inclusiv în
Neamt. Din aceste motive meteorologii au anuntat cod galben de
vreme rea pentru intervalul 1 decembrie ora 2, pînã pe 2 decembrie ora 8. În aceastã perioadã va ninge, local chiar abundent si se va depune un strat consistent de zãpadã. Vîntul va avea intensificãri locale, îndeosebi la munte. Sînt afectate de codul galben judetele Neamt, Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea, Bacãu, Suceava, Maramures, Bistrita-Nãsãud, Harghita, Mures, Covasna, Brasov, Prahova, Dîmbovita, Arges, Vîlcea si Sibiu. Conform informatiilor de pe site-ul Administratiei Nationale de Meteorologie astãzi, 1 decembrie 2010, va fi foarte frig comparativ cu zilele anterioare, va ninge abundent, iar pe parcursul întregii zile vor fi temperaturi negative. Peste zi vor fi cel mult -6 grade Celsius, în timp ce valorile nocturne vor scãdea pînã la -8 grade. Acelasi regim termic este valabil si pentru data de 2 decembrie, cînd ziua vor fi din nou -6 grade si va continua sã ningã. Paradoxul constã în aceea cã dupã ce expirã perioada de cod galben valorile termice mai cresc putin, si dacã ziua sînt anuntate - 6 grade Celsius, peste noapte va fi mai cald, - 4 grade. Regimul termic se mai îmblînzeste chiar de pe 3 decembrie, cînd meteorologii apreciazã cã peste zi vom avea din nou maxime pozitive, de 3 grade, cu plus, dar cerul va rãmîne acoperit de nori. Si noaptea va mai caldã, cu un grad Celsius, cu plus, drept pentru care se vor înregistra precipitatii sub formã de ploaie.

Articol afisat de 1974 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, S. TÃRNÃ, G.MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective