Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iarna pe la Neamt

• drumarii au avut un week-end plin • multe sesizãri au venit de la soferii care au uitat sã-si echipeze masinile pentru iarnã • ambulantele au avut ceva întîrzieri, dar n-au fost probleme majore •

Dupã o zi de ninsoare, judetul Neamt zace sub zãpadã, drumarii fiind scosi cu utilaje sau cu unelte manuale, pentru a îndepãrta cantitãtile de zãpadã. Din ce spun sefii acestora, cea mai mare problemã o reprezintã masinile aflate în trafic si neechipate pentru iarnã, decît omãtul. Totusi nu au fost ignorati „nãmetii“, reclamati în dese rînduri de cãtre participantii la trafic la 112. „Grosimea maximã a stratului de zãpadã a fost de 20 de cm, în zona Roman. Noi am intervenit pe toate traseele, atît cu lame cît si cu utilaje care împrãstie material antiderapant. Avem foarte multe solicitãri din trafic, dar puterea noastrã de rãspundere este de o orã si jumãtate, douã. Din pãcate soferii nu au înteles cã trebuie sã îsi echipeze masinile pentru iarnã. Ei reclamã problemele din trafic dacã zãpada este de cîtiva centimetri, dar uitã cã dacã ar avea cauciucuri de iarnã, nu s-ar confrunta cu nici o neplãcere. ÃŽn astfel de conditii nu au nevoie de lanturi pe roti“, a declarat inginer Romeo Pustan, director adjunct al firmei Drupo Neamt. Duminicã la amiazã, în judet era o linie de medie tensiune partial nealimentatã, Dodeni -Stejaru, cu cinci posturi de transformare afectate si douã localitãti - Tarcãu si Ardeluta - rãmase fãrã energie. Pe rîul Bistrita, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, rîul prezenta curs liber. La 500 de metri de barajul Topoliceni, în amonte, rîul avea gheatã la maluri, grosimile fiind între 0,5 la 2 metri.

Zãpada a dat de furcã si ambulantelor

Zãpada a dat ceva bãtãi de cap si echipajelor Serviciului Judetean de Ambulantã. Salvãrile au ajuns destul de greu la solicitãri iar din cauza faptului cã un drum era înzãpezit în zona Dulcesti, o autosanitarã a trebuit sã ocoleascã prin Bacãu pentru a prelua bolnavii. „Nu au fost probleme majore dar ninsoarea ne-a cauzat destule neplãceri. S-a ajuns cu întîrziere la solicitãri pentru cã s-a circulat greu. Cele mai multe necazuri au fost în zona Roman, la Dulcesti, unde o ambulantã a trebuit sã ocoleascã prin Bacãu pentru a ajunge la solicitare. De asemenea, la Bisericani unde aveam o solicitare a plecat o masinã care nu era cu tractiune integralã. Nu a putut rãzbate motiv pentru care s-a întors si am trimis o altã masinã, 4X4. Am avut si 10 solicitãri din locuri publice, dintre care, în douã cazuri era vorba despre hipotermie usoarã. Restul persoanelor ce au fost culese din stradã erau fie în stare de etilism acut, fie aveau unele contuzii usoare dar care nu au pus nici un fel de probleme. Una peste alta, situatia a fost relativ bunã si ca urmare a faptului cã au functionat bine toate protocoalele de colaborare existente între noi, ISU, Armatã, sau cei de la Drumuri“, a precizat medicul Letitia Damoc, managerul Serviciului de Ambulantã Neamt.

Polei pe trotuare

Drumarii de la Publiserv au scos utilajele la treabã încã de sîmbãtã seara. Cît a nins nu s-a putut da zãpada, dar s-a împrãstiat material antiderapant. Probleme deosebite nu au apãrut, nici nu s-au sesizat necazuri mari la dispeceratul Publiserv sau la cel al politiei comunitare, unitãti care sînt disponibile 24 de ore din 24 pe timp de iarnã. Cu toate acestea, cei de la Publiserv se asteptau ieri sã înceapã problemele din cauza pietrenilor care se prezintã la masinile proprietate personalã, ca sã le deszãpezeascã în parcãri. „Pe strãzi am intervenit cu utilaje peste tot, pe toate strãzile. Am împrãstiat si antiderapant. La ora actualã (prînz, n.r.) nu mai sînt strãzi unde ar trebui ã intervenim, le-am acoperit pe toate. Acum, dacã se încãlzeste, va trebui sã intervenim cu lama pe drumuri, pentru a lua zãpada topitã. Si vor mai fi si oamenii care vor sã-si scoatã masinile din parcãri si care, bineînteles, curãtã zãpada de pe masini si o dau pe carosabil“, a spus dispecerul de serviciu de la Publiserv. Spre bucuria copiilor trotuarele din Piatra Neamt au devenit patinoare. Si nu prea s-a înghesuit poporul sã iasã la curãtat trotuarul aferent proprietãtii, nici negustorii cu magazine la parterul blocurilor sau complexelor comerciale, nici locatarii de la bloc, nici pe la institutiile publice cã, deh, sînt zile libere. Oficialii pietreni anuntã cã, potrivit regulamentului de gospodãrire, proprietarii spatiilor comerciale si asociatiile de locatari au obligatia sã curete în fata imobilelor lor, între trotuare si carosabil, pe locurile de parcare pe care le folosesc, plus turturii de la streasinã. Fiind iarna abia la început, autoritãtile au dat rãgaz pietrenilor, politia comunitarã dînd numai cîteva avertismente pentru lãsat zãpada la locul ei.

Articol afisat de 1760 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective