Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VICELE PERCÃ S-A STINS FULGERÃTOR

VICELE PERCÃ S-A STINS FULGERÃTOR

• ieri dimineatã, adjunctul Consiliului Judetean a decedat în urma unui atac de cord • dupã zeci de ani de carierã didacticã, din 2008 a intrat în administratie • ultima sarcinã de serviciu a fost organizarea Galei educatiei în judetul Neamt • ieri, în Consiliul Judetean doliul a fost profund, pentru cã la prînz angajatii si-au condus pe ultimul drum colega juristã Luminita Ploaie n

Consiliul Judetean este mai sãrac la propriu, dupã ce în cîteva zile si-a pierdut oameni de marcã, luni, 6 decembrie, vicepresedintele Valerian Percã, care avea 62 de ani, din Roman de loc, prãpãdindu-se fulgerãtor. S-a dus repede, aproape neavînd timp sã realizeze cã i se apropie sfîrsitul. Apropiatii au povestit ca a plecat din casã, ca în fiecare dimineatã, pentru a ajunge la Piatra Neamt, la serviciu. Si-a pregãtit masina de drum si a simtit o durere fulgerãtoare în piept. A fost dus la Spitalul Municipal Roman, unde si-a gãsit sfîrsitul cîteva minute mai tîrziu. Se pare cã vicepresedintele a coborît din apartament pe la ora 7.30, pentru a încerca sã-si degajeze din zãpadã autoturismul. A încercat de vreo cîteva ori sã scoatã masina, dar fãrã succes. A urcat înapoi în apartament, dupã care la scurt timp, o ambulantã a venit si l-a transportat, se pare inconstient, la spital, unde a ajuns la ora 8.05. „La Centrul de Primiri Urgente a fost adus domnul Percã Valerian în stare foarte gravã, în stop cardio-respirator. A fost preluat de cãtre personal, bãnuindu-se un infarct miocardic, cu insuficientã cardiacã si edem pulmonar acut. Pe fondul antecedentelor patologice cardiace si metabolice, manevrele de resuscitare nu au avut efectul scontat, bolnavul decedînd la ora 8.20. Rãmîne ca examenele histopatologice sã evidentieze si sã confirme diagnosticul în cadrul afectiunilor care au condus la deces“, a declarat managerul Spitalului Roman, medicul Mircea Coadã. Angajatii Consiliului Judetean au avut ieri una dintre cele mai proaste zile, întrucît dupã ce dimineatã au aflat de pierderea vicelui Percã, la prînz au condus-o pe ultimul drum pe cea care a fost juristã a consiliului, pe Luminita Ploaie, seceratã de o boalã nemiloasã la numai 46 de ani. Sotia directorului societãtii Brantner a lãsat în urmã o fetitã de numai 11 ani. Se pare cã functia de consilier local care-i revenea lui Valerian Percã va fi ocupatã de Aldo Pelegrini, consilierul primarului municipiului Roman.

„Ne despãrtim de un foarte bun coleg, colaborator, prieten“

Despre tragedie s-a auzit imediat în tot judetul si la locul de muncã, acolo unde trebuia sã participe la sedinta operativã care se tine în fiecare zi de luni, dupã care sã-si stabileascã programul de activitate pentru sãptãmîna ce n-a mai apucat s-o trãiascã. „Este o veste cum nu se poate mai tristã. O nemãrginitã pierdere pentru familie, iar noi, cei din CJ, ne despãrtim de un foarte bun coleg, colaborator, prieten. A colaborat foarte bine cu elevii, atunci cînd era la catedrã, si cu autoritãtile publice, cînd a venit în administratie. Era un om echilibrat, un profesor îndrãgit. Sîntem alãturi de familia greu încercatã în aceste triste momente. De cînd a venit alãturi de noi nu l-am vãzut bînd nici mãcar cafea. Avea o dietã echilibratã, fãrã mîncare nesãnãtoasã, fãrã alcool si nu s-a plîns niciodatã cã ar avea vreo problemã de sãnãtate. Si-a asumat responsabilitãtile pe care le-a avut, ultima sarcinã în CJ fiind organizarea Galei educatiei, care s-a derulat impecabil“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al CJ Neamt.

„Valerian Percã mai avea multe de spus“

Primarul Romanului, Laurentiu Leoreanu, a precizat cã distinsul profesor si oficial nemtean a fost întotdeauna un factor de mediere, de echilibru, si cã, prin felul de a fi, s-a fãcut iubit si respectat. „Chiar dacã astãzi, luni 6 decembrie sãrbãtorim pe Sfîntul Neculai, mai presus de urãrile de sãnãtate, pentru cã este cea mai de pret, pentru toti cei care-si serbeazã onomastica se cuvine sã aducem un omagiu vicepresedintelui CJ Neamt, Valerian Percã, care s-a stins prematur în aceastã zi sfîntã. Despre acest om se poate vorbi doar la superlativ, a fost un bun colaborator, un bun coleg. Vestea am primit-o cu deosebitã tristete pentru cã Valerian Percã era încã în putere, mai avea multe de spus. ÃŽntotdeauna a venit în întîmpinarea problemelor celor cu necazuri si a avut tot timpul un sfat bun, a fost un bun factor de echilibru. Mereu calm, mereu cu un zîmbet pe buze, acesta a rãzbit în toate activitãtile pe care le-a desfãsurat. Este o mare pierdere pentru Roman, Consiliul Judetean, PDL si pentru Primãria Roman“, a declarat primarul.

„Sincere condoleante familiei“

Colegii de partid ai lui Valerian Percã au rãmas trãsniti la auzul vestii. Lui Gheorghe Stefan, presedintele PDL Neamt, nu i-a venit sã creadã cînd a auzit. „Am aflat cu mare pãrere de rãu despre disparitia sa prematurã dintre noi. A fost un om cu care am colaborat extrem de bine ori de cîte ori a fost nevoie si consider cã este o pierdere pentru noi trecerea în nefiintã a lui Valerian Percã. Transmit sincere condoleante familiei“, a spus liderul democrat-liberal. Marius Rogin, care a fost alãturi de Valerian Percã zece ani în Partidul Democrat, spune cã a fost un om „chiar timid cîteodatã“. „Un om foarte serios si foarte riguros. Am fost colegi în PD, ne cunoastem de mai bine de zece ani, am fost alãturi de el cînd a preluat organizatia Roman. A fost mereu retinut, nu a fost un vînãtor de carierã“, spune deputatul Rogin. Mihaela Stoica si-l aminteste pe Valerian Percã de la ultima aparitie publicã împreunã, cînd i-au întîmpinat amîndoi pe sindicalistii veniti sã picheteze sediul de partid. „A fost un om deosebit, dovadã cã atunci cînd a fost nevoie, de fiecare datã, a fost prezent. Am stat la aceeasi masã de discutii atunci, cu sindicatele, si ne-am dat mîna sã rezolvãm problemele. Este genul de atitudine pe care a avut-o mereu, sã fie un partener de discutii si un ajutor mereu prezent“, spune deputatul de Piatra Neamt. Pentru senatorul Toader Mocanu, Valerian Percã a fost tot timpul un bun coleg, om serios: „Trata orice problemã cu seriozitate. A fost un om de calitate deosebitã, un om de cuvînt, de onoare. Era foarte devotat activitãtii sale din învãtãmînt si, mai apoi, din Consiliul Judetean. Pãcat, mare pãcat cã l-am pierdut dintre noi“, a spus senatorul democrat-liberal.

Opozitia îl respecta si îl aprecia

Dorinel Ursãrescu, presedintele PNL Neamt si romascan totodatã spune cã l-a rãvãsit vestea despre Valerian Percã: „Nu am fost foarte apropiati, pentru cã el era la PD, nu avem amintiri deosebite în comun, dar am fãcut campanii împreunã, în vremea cînd colaboram în aceeasi tabãrã. Era un om de echipã. Sincer, îmi pare rãu. Era un om echilibrat, cu care puteai vorbi asezat, fãrã patimã. Sînt rãvãsit, nu mã pot dumiri cum s-a putut întîmpla“, spune liderul liberalilor nemteni. Presedintele PSD Neamt, de asemenea romascan, Alin Antochi, si-l aminteste de la prima emisiune la care au participat împreunã ca interlocutori. Si zice cã era o persoanã care „pãrea cel mai neintegrat în peisajul democrat-liberal“. „Mi s-a pãrut foarte echilibrat, foarte rezonabil si la locul lui. Am plecat de la acea emisiune cu o pãrere foarte bunã despre el si i-am pãstrat o stimã tot timpul dupã aceea. L-am vãzut chiar acum cîteva zile, ne-am întîlnit în drumurile noastre prin judet. Chiar îmi pare rãu, din toatã inima“, spune Alin Antochi.

Profesor, lider sindical, om politic

Valerian Percã s-a nãscut pe 18 iulie 1948 în localitatea Sãbãoani. Dupã ce a urmat cursurile liceale a frecventat si absolvit cursurile Facultãtii de Filologie din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. A urmat mai multe cursuri de perfectionare ca operator calculator, manager proiect pentru scoli incluzive, de lider sindical si de resurse umane. A predat la Scoala Generalã Mogosesti, Liceul Teoretic Sãbãoani, Scoala nr. 8, Roman si Liceul cu Program Sportiv. A fost timp de doi ani directorul Liceului Sãbãoani si lider sindical - 1992 - 2008. A fost timp de trei ani si presedintele PDL Roman.

Articol afisat de 3366 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective