Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Prima zãpadã serioasã, primele oase rupte

• la sfîrsitul sãptãmînii trecute au ajuns la UPU Neamt peste 30 de persoane cu contuzii sau fracturi •

Zãpada abundentã ce a cãzut la finele sãptãmînii trecute s-a transformat rapid în gheatã si a acoperit trotuarele si strãzile, transformîndu-le în adevãrate patinoare. Cum lumea nu prea se înghesuie sã curete zãpada si gheata din fata blocurilor sau magazinelor, trecãtorii iesiti la cumpãrãturi nu au altã variantã decît sã meargã precum pisicile pentru a nu-si rupe mîinile sau picioarele. Din pãcate, cîteva zeci de persoane, majoritatea din Piatra Neamt, n-au avut prea mult noroc si au luat contact cu gheata. De pe urma impactului, s-au ales cu oasele fracturate sau cu entorse, vînãtãi etc.
Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Neamt au consultat începînd de vineri seara, 3 decembrie, si pînã luni dimineatã, mai bine de 30 de persoane care suferiserã contuzii sau fracturi. ÃŽn multe cazuri a fost vorba despre traumatisme minore, ce nu au necesitat internarea. Pacientii fie au fost pansati, fie li s-a aplicat un ghips dupã care au fost trimisi acasã. Nu toti au scãpat atît de usor, multi fiind nevoiti sã rãmînã internati deoarece suferiserã fracturi cu complicatii, iar repunerea oaselor în pozitia normalã necesita interventii chirurgicale. Cei mai multi dintre bolnavii aflati în aceastã situatie erau în vîrstã, ceea ce le complica destul de mult situatia. Pe de altã parte, medicii ortopezi (care nu prea stau degeaba tot timpul anului, fracturile fiind des întîlnite, indiferent de anotimp), se tem cã iarãsi vor fi foarte aglomerati, numãrul celor ce vor necesita internarea depãsind capacitatea sectiei. „Iarna care a debutat în fortã va aduce cu sigurantã un numãr nedorit de mare de pacienti, la fel ca în fiecare an. Deocamdatã sîntem abia la început, dar experienta anilor anteriori ne-a arãtat cã poleiul si gheata de pe strãzi si trotuare sînt foarte periculoase, în special pentru vîrstnici“, a declarat medicul Remus Caranfil, seful sectiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Neamt.
Nu doar orãsenii au avut de suferit acum din cauza ghetii ci si cei care locuiesc la sate. Multi au alunecat prin curte în timp ce-si fãceau treburile cotidiene si astfel au avut nevoie de ajutorul medicilor.
Lucrãtorii SMURD, din cadrul ISU Neamt, au avut parte de un sfîrsit de sãptãmînã agitat, fiind solicitati sã intervinã în 24 de cazuri. Cele mai multe interventii, respectiv opt, au fost pentru acordarea primului ajutor unor persoane care prezentau traumatisme ca urmare a cãzãturilor suferite. În celelalte cazuri a fost vorba de pacienti care prezentau etilism acut, agitatie psihomotorie, hipotermie sau traumatisme ca urmare a unor agresiuni. Paramedicii tîrgnemteni au avut parte si de o glumã proastã, faptã înregistratã sîmbãtã, 4 decembrie. Echipajul a fost solicitat pentru a acorda ajutor victimei unei altercatii produse în zona strãzii Stefan cel Mare. La fata locului, salvatorii nu au gãsit nici o persoanã care sã necesite ajutor. Tot sîmbãtã, în jurul orei 13.53, echipajul SMURD Piatra Neamt s-a deplasat în comuna Alexandru cel Bun, pentru a-i acorda primul ajutor Nadiei S., de 42 de ani. Pacienta prezenta un traumatism în zona piciorului stîng, ca urmare a unei cãzãturi. Duminicã, în jurul orei 14.36, salvatorii pietreni au fost solicitati sã se deplaseze la Borseni, comuna Rãzboieni, pentru a-i acorda primul ajutor calificat victimei unei agresiuni, Lementaria L., de 28 de ani. Tînãra, care prezenta un traumatism în zona hemitoracelui stîng, a fost transportatã la Spitalul Judetean pentru a primi asistentã medicalã.

Articol afisat de 1302 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective