Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alesii fac lobby pentru bani

• cei mai multi parlamentari nemteni au de gînd sã cearã fonduri suplimentare pentru judet prin amendamente la legea bugetului • deputatul Rogin vrea bani pentru scolile din Tîrgu Neamt • deputatul Bostan vrea finantãri pentru drumurile de la Borca si Poiana Largului • deputatii Munteanu si Tãrâtã au peste 200 de amendamente pentru primãriile din colegiile lor • senatorul Chelaru are doar 128, iar senatorul Mãrcutianu asteaptã încã propuneri de la primari •

Legea bugetului a fost adoptatã de guvern si va ajunge pe masa si la votul parlamentarilor. Schita au vãzut-o deja si, cel putin celor din Neamt, nu le-a fost pe plac, aproape toti considerînd cã pot aduce îmbunãtãtiri care sã fie în folosul judetului. Evident, fiecare trage spuza pe colegiul lui, dar, dacã le iese tuturor, per ansamblu distributia banilor pe Neamt va fi echitabilã. Parlamentarii nemteni au deja amendamentele pe hîrtie si stiu în mare cîti bani si pentru ce vor sã cearã.

Front comun pentru colegii

Deputatii Ioan Munteanu si Culitã Tãrâtã au conlucrat si au ajuns la 200 de amendamente distincte pentru colegiile pe care le reprezintã, respectiv 3 Roznov si 5 zona Romanului. „Douã se referã la suplimentarea bugetului Consiliului Judetean cu 250 miliarde vechi si alte 150 miliarde de lei vechi pentru protectie socialã. Altele se referã la drumuri comunale si sãtesti - modernizare si asfaltare, dar si la apã, canalizare, asezãminte culturale, reparatii sau finalizarea constructiilor la scoli si grãdinite, acolo unde au început si nu s-au mai terminat. Mai sînt si sume foarte mici pentru cîteva biserici din colegiile noastre. Ne-am propus ca, dacã onor ministerele vor accepta un numãr de amendamente, sã votãm legea bugetului. Sã vedem dacã existã disponibilitate“, a declarat Ioan Munteanu. Ioan Chelaru, senator PSD, are si el 128 de amendamente gata, plus unele în lucru, pentru care mai poartã discutii cu primarii. „Astept sã fie depus bugetul si sã vãd ce se regãseste, apoi vin cu amendamente, în functie de necesitãtile localitãtilor. Am cerut inclusiv Primãriei Roman o situatie cu ce mai are nevoie. Indiferent cã e vorba de canalizãri, strãzi, poduri, grãdinite, lucrãri începute si nefinalizate“, a mentionat el. Tot în pregãtiri e si senatorul Ovidius Mãrcutianu, care a primit draftul de buget si asteaptã mesajele primarilor din colegiul sãu, Tîrgu Neamt si Valea Muntelui. „E nevoie în primul rînd de fonduri pentru terminarea constructiilor începute, pentru drumuri judetene, drumuri comunale. E nevoie de bani mereu“, a spus acesta.

Bani pentru scoli, cã autostrada-i scumpã

Desi în partidul de guvernãmînt, deputatul PDL Marius Rogin a venit si el cu cîteva propuneri de îmbunãtãtire a bugetului, mai ales pe zona Tîrgului, unde e ales. „Noi, deputatii, le-am depus deja, majoritatea se referã la suplimentarea sumelor alocate în domeniul învãtãmîntului, în domeniul sanitar, spre spitale. Le-am considerat prioritare. Sînt sume foarte mici, care pot fi dirijate spre aceste obiective. Nu am îndrãznit, de exemplu, sã solicitãm pentru Magistrala Albastrã cu Ardealul. Dar cred cã niste suplimentãri pentru Scoala nr. 3 sau scoala de meserii de la Tîrgu Neamt se pot realiza“, a spus Marius Rogin. Pentru drumuri s-a zbãtut deputatul Emil Bostan. Lui deja i-au iesit douã „pasiente“, obtinînd, în urma inteperlãrilor, fonduri pentru DN15 Bicaz - Poiana Largului si DN17 Poiana Largului - Vatra Dornei. „Am vãzut cã sînt prinse în buget. Mai am un amendament la Ministerul Dezvoltãrii, o sumã pentru finalizarea lucrãrilor la DJ 209 Borca - Fãlticeni. Aici s-a asfaltat pe 6 km pe teritoriul judetului Neamt si 15 km în Suceava, dar tot ar mai fi nevoie de vreo 12 km. Si mai am si alte amendamente, punctuale“, a precizat deputatul Bostan. Guvernul a adoptat luni bugetul pe 2011 si l-a anuntat mai de austeritate decît cel din acest an. Fondurile bugetelor locale din TVA sînt diminuate substantial: s-au redus la jumãtate alocãrile pentru infrastructurã si baze sportive, pentru salariile dascãlilor si ajutoarele sociale, dar si creditele pentru înfiintarea locurilor de muncã. Autoritãtile locale nu mai pot finanta investitii noi si trebuie sã dea prioritate proiectelor aflate în derulare, mai ales celor cu termenul de finalizare depãsit.

Articol afisat de 1175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective