Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Doctorii de la sate, lãsati fãrã sporuri

• Casa Nationalã de Asigurãri vrea ca din 2011 sã elimine sporul de rural pentru doctorii de familie • stimulentul era consistent, ajungînd chiar si la 100% • „Dacã se va elimina sporul existã riscul ca multe comunitãti sã rãmînã fãrã asistentã medicalã deoarece nici un medic nu va mai dori sã rãmînã acolo si va cãuta sã se mute la oras sau sã plece în strãinãtate“, a declarat medicul Mihaela Covrig •

Doctorii de familie care profeseazã în mediul rural vor avea din 2011 venituri mult mai mici decît acum deoarece se intentioneazã sistarea sporului de rural. Aceasta este una dintre prevederile care se regãsesc în proiectul noului Contract cadru în sãnãtate ce se va aplica de anul viitor. Medicii de familie nemteni sînt foarte supãrati pe aceastã initiativã si cred cã dacã nu se va renunta la ea existã riscul ca din 2011 multe localitãti sã rãmînã fãrã doctori. „ÃŽn prezent, pentru ca un medic sã primeascã sporul de rural trebuie sã îndeplineascã mai multe conditii cumulate. Astfel, conteazã distanta cabinetului fatã de centrele de primiri urgente, felul drumurilor, conditiile igienico-sanitare ale dispensarului, starea drumurilor, iluminatul etc. Toate aceste criterii primesc anumite punctaje si, în functie de ele, sporul de rural ajunge de la 5% chiar si pînã la 100% în situatii extreme, în care este vorba despre sate izolate, în zonã de munte. Este vorba despre procente din veniturile aferente capitatiei, adicã plata în functie de numãrul de asigurati. Acest spor s-a acordat si în 2010 în putine cazuri, multi colegi de-ai mei neprimind aceastã bonificatie din diverse motive, dar totusi s-a dat si era prevãzut în legislatie. Dacã de anul viitor se va elimina în totalitate, existã riscul ca multe comunitãti rurale sã rãmînã fãrã asistentã medicalã deoarece nici un medic, în special dintre cei tineri, nu va mai dori sã rãmînã acolo si va cãuta sã se mute la oras sau sã plece în strãinãtate. Si asa veniturile au ajuns asa cum au ajuns, iar eliminarea acestui spor va dezavantaja major doctorii dar si pacientii. Nu stiu ce se intentioneazã dar este clarã dorinta guvernantilor de a nu mai face nici un efort pentru pãstrarea specialistilor la tarã. Nu numai cã nu sînt stimulati dar chiar sînt îndepãrtati si este pãcat“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.
Primii afectati de noua mãsurã vor fi medicii tineri, cu liste de pacienti abia formate, cãrora veniturile le vor scãdea drastic.
Doctorii nemteni sustin cã vor vedea în perioada urmãtoare ce mãsuri de protest vor organiza pentru a atrage atentia guvernantilor asupra efectelor pe care le-ar putea genera noutãtile legislative. Nu sînt excluse nici actiunile de protest de genul grevelor japoneze. Înainte de a trece la mãsuri radicale, doctorii mai sustin cã sperã în negocieri amiabile cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate.

Articol afisat de 1239 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective