Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CÃLÃTOR PRIN LUME

CÃLÃTOR PRIN LUME

• Olguta Florea s-a destãinuit cititorilor Monitorul despre ce presupune functia de director de echipaj de zbor al firmei Qatar Airways • „Eu zic în prezent cã Doha este casa mea, dar în realitate tot la Bicaz mã duce gîndul. Nu poti sã uiti unde te-ai nãscut, ai crescut, te-ai format ca om, si-apoi aici îmi este familia“, ne-a spus tînãra bicãjeancã • „ÃŽmi place foarte mult Qatar-ul, o tãrisoarã micã, cu desert, dune de nisip, cãmile si petrol. Mult, tare mult petrol!“, a mai afirmat Olguta, care de sapte ani zboarã în toatã lumea cu avioanele companiei amintite •

Probabil putini dintre bicãjeni îsi mai amintesc de o fiicã a locului, care de cîtiva ani cutreierã lumea de la un cap la altul, pe deasupra norilor. Numele sãu este Olguta Florea si ca însotitoare de bord (flight attendant) a firmei aeriene Qatar Airways, a dus cu sine în tot acest timp încãrcãtura emotionalã a meleagurilor natale si un crîmpei de plai mioritic prin toatã lumea. Asta pînã în urmã cu cîteva luni, cãci în anul de gratie 2010 Olguta Florea, datoritã experientei, profesionalismului si seriozitãtii manifestate pe parcursul a sapte ani de zbor, a fost promovatã ca director de echipaj de zbor. „Cabin service director“, aceasta este noua titulaturã a functiei sale consemnatã pe ecusonul de pe noua uniformã.

„Sîntem bine pregãtiti pentru eventuale accidente sau atacuri teroriste“

„Am fost trecutã pe noua functie în urmã cu cîteva luni. Asta nu întîmplãtor, ci în urma trecerii unor probe si teste bazate pe pregãtirea teoreticã si practicã, strîns legate de experienta celor sapte ani de activitate la Qatar Airways. Acum am în subordine 15 însotitori de zbor si rãspund de organizarea si coordonarea întregii lor activitãti“, a afirmat bicãjeanca. Deviza dupã care s-a condus si se conduce în continuare tînãra a fost si este „cea mai importantã de pe Pãmînt sînt eu“, pentru cã în meseria sa nu-i loc pentru superficialitate sau vreo eroare. „Esti rãspunzãtor în primul rînd de propria-ti existentã si-apoi de viata celorlalti. Ca atare, trebuie sã faci totul cu maximum de rãspundere. Mã refer la cunoasterea si stãpînirea tuturor procedurilor în caz de urgentã. ÃŽn cei sapte ani de zbor am fost feriti de accidente. Singurele întîmplãri au fost datorate golurilor de aer de la înãltime, cînd cãlãtorii ne-au întrebat înfricosati ce se întîmplã. Dacã este vorba despre vreun accident sau panã de motor. Noi trebuie, prin statutul functiei, sã le explicãm si sã-i încurajãm. Ce-i drept, sîntem bine pregãtiti pentru eventuale accidente sau atacuri teroriste, dar sperãm sã nu se întîmple niciodatã“, a povestit Olguta.

„Ce bucurie va fi pentru mine sã-mi petrec cîteva ore la Bucuresti“

Anii de muncã în Qatar au însemnat pentru tînãra româncã tot atîtia ani de zbor. Beijing, Manila, Cape Town, Johanesburg, Seychelles, Maldive, nordul Africii, India, Pakistan, Afganistan, Australia, America, Europa plus toate tãrile arabe din zona Golfului. „De la 17 ianuarie 2011 va intra si Bucurestiul în graficul de zbor al companiei aeriene Qatar Airways. ÃŽn premierã de cînd lucrez la aceastã firmã. Nu-i exclus ca în viitor sã poposesc si-n capitala tãrii. Vã dati seama ce bucurie va fi pentru mine sã-mi petrec cîteva ore la Bucuresti, chiar dacã acestea fac parte, conform programului, din orele de serviciu. Pentru cã trebuie spus cã viata unei stewardese se mãsoarã în ore de zbor, care înseamnã spatiul de timp dintre momentul intrãrii în avion si momentul coborîrii, deci, în termen de specialitate, bloke airways, si ore de serviciu, de cînd plecãm de-acasã în uniformã si pînã ne întoarcem, asta presupunînd si niste ore de stand by, care sînt petrecute la capãt de linie, adicã locul în care aterizãm. Numai cã distanta dintre Qatar si România fiind micã, perioada de sedere la Bucuresti aproape nu va exista“, ne-a declarat cu o umbrã de regret bicãjeanca.

„Nu mi se pare posibil sã-ti uiti patria si limba, chiar dacã trãiesti printre strãini“

Curiozitatea jurnalisticã ne-a fãcut s-o întrebãm pe interlocutoarea noastrã, aflatã pentru scurt timp la Bicaz pentru a-si revedea familia, dacã dupã sapte ani de bejenie prin lumea arabã, termenul de acasã si-a schimbat sensul. „Eu zic în prezent cã Doha este casa mea, dar în realitate tot la Bicaz mã duce gîndul. Nu poti sã uiti unde te-ai nãscut, ai crescut, te-ai format ca om, si-apoi aici îmi este familia mea dragã. Am cunoscut multi oameni buni care m-au adoptat indiferent cã sînt româncã, asta fãcîndu-mã cu atît mai mult sã le vorbesc despre România. Din nefericire, acestia stiu foarte putine sau deloc despre ce înseamnã aceastã tarã, fapt ce mã indigneazã si supãrã. Asa cã le explic la toti cã românii nu sînt tigani si cã au un caracter foarte sãnãtos. Iatã de ce, nu mi se pare posibil sã-ti uiti patria si limba, chiar dacã trãiesti printre strãini. Am ajuns de mult la concluzia cã România este o tarã frumoasã si n-as da-o pe nimic. Limba si cultura româneascã sînt unice în lume“, ne-a spus cu emotie Olguta. Legat de aceasta am dorit sã aflãm pãrerea sa despre lumea arabã pe care sigur în cei sapte ani a reusit s-o pãtrundã: „ÃŽn primul rînd nu sînt de acord sã confundãm notiunea de arab cu cea de musulman. Este total diferitã. Nu poti sã compari tãri ca Pakistan, Afganistan, cu tãrile arabe din Golf. O altã gresealã este modul în care este vãzutã femeia, care-i mult mai respectatã ca un bãrbat. De cînd trãiesc în Qatar n-am întîlnit un om al acestei tãri care sã aibã mai mult decît o femeie. Si aceea tratatã ca o printesã. La ei cea mai importantã fiintã de pe pãmînt este mama. A doua dupã Alah. Ca strãin nu vei avea nici o problemã dacã le respecti religia si regulile lor. Au o culturã specialã pe care si-o cultivã, desi încet - încet, încep sã renunte la anumite rigori pe care si le-au impus de-a lungul istoriei. Mie îmi place foarte mult Qatar-ul, o tãrisoarã micã, cu desert, dune de nisip, cãmile si petrol. Mult, tare mult petrol!“.

Vrea sã studieze în America

Si fiindcã a declarat mai sus cã a cunoscut de-a lungul anilor multã lume bunã, aveam sã aflãm cã printre numeroasele personalitãti întîlnite în calitate de cãlãtori pe calea aerului, cãrora nu le poate da numele din discretie profesionalã, a avut privilegiul sã se pozeze alãturi de tenismenii Roger Federer, Rafael Nadal si cîntãretul de hip-hop Akon, ca sã spunem doar cîteva din numele sonore ale contemporaneitãtii. Dacã românca va mai rãmîne mult în Qatar aveam s-o aflãm chiar de la Olguta, care ne-a spus printre altele cã urmãtorii trei ani îi va dedica zborului, dupã care intentioneazã sã urmeze studiile superioare în America pentru specializarea în instrumente de echipament de securitate, studii ce-i vor da posibilitatea sã se ocupe de pregãtirea personalului din aviatie. Si-n acest caz va continua sã-si desfãsoare activitatea tot la firma din Qatar, numai cã va rãmîne la sol. Tînãra considerã cã pentru zbor, 10 ani de umblat cu „capu-n nori“ este suficient. Pînã una-alta mai sînt trei ani la mijloc, ani de zbor cu escale prin lumea largã, ducînd cu sine, via Qatar Airways, un crîmpei de suflet românesc.

Articol afisat de 3172 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective