Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 24 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Politicienii mai cred în Mos Crãciun

• copiii de ieri, ajunsi oameni politici azi, îsi amintesc cum au evoluat dorintele lor de Crãciun • deputatul Rogin plusa mereu din economiile proprii ca sã fie cadoul mai frumos • deputatul Stoica primea mereu pãpusi mai mici decît voia • senatorul Chelaru n-a avut brad de Crãciun, dar gãsea cadouri sub o creangã de prun împodobitã • senatorul Mocanu nu-si dorea jucãrii, ci cãrti • Alin Antochi îsi aminteste cu drag de „chinezãriile cu baterii“ pe care le astepta nerãbdãtor • Dorinel Ursãrescu se gîndeste si acum cu ciudã la pijamalele pe care le primea în locul masinilor dorite • Gheorghe Stefan se bucurã de cadoul primit anul acesta: nepotelul Albert •

Azi sînt figuri binecunoscute publicului larg, oameni politici care au în mînã puterea, într-o mãsurã mai mare sau mai micã, dupã conjuncturã. Însã si oamenii politici au fost copii odatã, au simtit si ei fiorul Crãciunului si nerãbdarea de a-l astepta pe Mos. Cum a evoluat aceastã sãrbãtoare pentru fiecare din ei? De la ce cadouri au pornit si la ce cadouri au ajuns? Am încercat sã aflãm.

Jucãrii pentru copii

Alin Antochi, presedintele PSD Neamt, voia jucãrii. „Dincolo de cadouri, care erau acele jucãrii chinezesti cu baterii, avioane, trenulete, masinute, pe care le asteptam mereu cu drag si era mare bucurie cînd le primeam, dincolo de asta era frumos cã mergeam cu colindul. Aveam un vecin si mergeam împreunã în fiecare an, era atmosferã de sãrbãtori, era altfel decît e acum. Acum lumea pare mai preocupatã de cumpãrãturi decît de ce înseamnã cu adevãrat aceastã sãrbãtoare. Iar de Anul Nou tin minte cã mergeam la bunica, stãtea aici, aproape, într-un sat, si vedeam ursii si caprele. Erau traditii frumoase, pãcat cã s-au pierdut. Acum, copilul meu mi-a zis foarte clar ce-si doreste: Thomas. E absorbit de trenuletul ãsta. Va fi al treilea an în care ne vom aduna sã-l asteptãm pe Mos. Sîntem mai multi prieteni în bloc si ne adunãm sã-l asteptãm pe mos. Avem un mos dolofan care vine pe la noi“, zice el.
„ÃŽn copilãrie voiam pãpusi“, spune si Mihaela Stoica, deputat PDL. „Multe pãpusi. Si oricît ar pãrea de surprinzãtor, le primeam. Sigur, nu erau mereu cele pe care mi le doream, erau întotdeauna mai mici, dar primeam pãpusi si eram tare bucuroasã. Acum, îl instruiesc pe Mos sã aducã masinute, cît mai multe masinute pentru copilul mic. Este fan înveterat, îi dai o masinutã, nu-i mai trebuie altceva. Iar pentru copilul mare, ca pentru orice tînãrã aflatã la vîrsta adolescentei, evident o sã vinã mosul cu haine. Cu multe haine“, adaugã ea.
Marius Rogin primea si el ce-si dorea, dar mereu „updatat“ prin forte proprii. „ÃŽn general îmi doream lucruri firesti. Pãrintii nu-mi luau nimic iesit din comun, patine, biciclete. Eu am fost un copil economicos din fire si mereu îmi plusam la cadou. Adicã ei îmi spuneau cã vor sã-mi ia patine de un anumit fel, eu ziceam cã mai pun eu niste bani si sã luãm unele mai bune. Sau la biciclete, ei voiau un anumit model, dar mai puneam si eu niste bãnuti si luam un model mai bun. Mi-am suplimentat mereu cadourile. Acum îmi place sã fac cadouri. La toatã lumea. Finilor, cumetrilor, nevestei, la toatã lumea“, spune deputatul PDL.

Cumintenia, conditie obligatorie

„Trebuia sã fiu cuminte ca sã vinã Mos Crãciun. Trebuia sã-i ajut pe ai mei prin gospodãrie, sã am note bune. Dar mereu îl asteptam cu emotie. Si mereu aducea cîte ceva. Eu n-am avut pretentii sã primesc ceva anume, mã multumeam mereu cu ce-mi aducea. Primeam cãrti de citit, dulciuri, mai putin jucãrii. N-am fost avid dupã ele. Am fost mai degrabã pentru cãrti. Acum îl pregãtesc eu pe Mos, sã aducã pentru fiecare cîteva ceva. Mã adaptez si eu vremurilor. Si evolutiei cadourilor, cã acum sînt mai sofisticate“, spune senatorul Toader Mocanu.
Liderul PNL Neamt, Dorinel Ursãrescu, probabil n-a fost prea cuminte în ochii Mosului, cã primea mereu ce nu voia. „Eu voiam masinute si biciclete, el îmi aducea pijamale. Invariabil, an de an, primeam pijamale. Mã deceptiona mereu Mos Crãciun. Si acum am asteptãri mari de la el. Petrec Crãciunul în familie, cu prietenii, acasã. Vor fi si cadouri, cu sigurantã, dar mai putine, cã e crizã. Si sigur nu vor fi pijamale“, zice seful liberalilor nemteni.

Vremuri modeste, bucurii mai mari

„De la vremea în care eram eu copil au trecut multi ani“, spune Ioan Chelaru. „Sînt dintr-o familie modestã din Pildesti si n-am avut ocazia sã vãd pom de Crãciun decît mult timp dupã ce am depãsit vîrsta copilãriei. Tin minte însã cum mama tãia o cracã de prun si o împodobea si gãseam mereu sub ea ghete si dulciuri, ce însemnau dulciurile pe vremea aceea. Mi-am dorit si eu patine, cãrti, jucãrii, dar le-am primit mult mai tîrziu, cînd eram deja mare. Acum, Crãciunul este o sãrbãtoare cu adevãrat în familie. Asa cum e crestineste. Ne adunãm toti acasã, de la bunici, pãrinti, copii, nepoti si o orã, o orã si jumãtate avem sãrbãtoarea pomului. Primim toti colindãtorii care trec pe la noi, indiferent cîti sînt. Si pot sã spun cu bucurie cã în ultimii ani cred cã sînt sute, cã vin coruri întregi pe la noi. Iar ziua de Crãciun se încheie, evident, cu masa de sãrbãtoare, care e mereu în familie“, mai spune senatorul PSD.
Ioan Munteanu, deputat independent, zice cam la fel: desi cînd era el copil nu exista abundenta asta comercialã, oamenii simteau mai profund spiritul Crãciunului. „Erau alte vremuri atunci. Mosul aducea mai multã bucurie atunci decît acum, cînd vine cu sacul plin. Eram trei copii acasã si venea mereu cu dulciuri si cîte ceva de îmbrãcat. Ceva modest. Era, de altfel, a doua zi din an în care primeam ceva de îmbrãcat si era mare bucurie pe capul nostru. Stãteam ore întregi sã-l asteptãm pe mos, cã ne jucau pãrintii. Era un tînãr din sat care se costuma si trecea pe la fiecare casã, iar noi asteptam cu nerãbdare sã ajungã si la noi. Era lumea mai modestã, dar si bucuria era mai mare decît acum. Acum, mã duc la nepoti sã vãd cum vine mosul. Mã duc în fiecare an sã vãd cum îl asteaptã cu poezii si cîntecele, cã altfel nu le dã nimic“, zice parlamentarul.

Crãciun cu nepotelul

Gheorghe Stefan, presedinte PDL Neamt si primarul Pietrei, petrece acest Crãciun în compania „cadoului“ dorit. „Nici nu mai stiu ce cadouri îmi doream în mod deosebit, nu cred cã a fost ceva pe care sã-l fi vrut neapãrat. Eram foarte multumit cã venea si la mine si mã bucuram de orice îmi aducea. Iar anul acesta a venit mai repede pentru mine, mi l-a adus pe Albert. Cu care voi petrece acest Crãciun. De altfel, asta îi si cer Mosului, sã aducã multã sãnãtate si noroc nepotelului meu“, spune edilul pietrean.

Articol afisat de 761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective