Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLITISTI, 20 DE ANI DUPÃ GRATII

POLITISTI, 20 DE ANI DUPÃ GRATII

• Curtea de Apel Bacãu a decis cã doi polititisti au comis o crimã, la Poienari • oamenii legii au fost condamnati la cîte un deceniu de închisoare • la Tribunalul Neamt politistii fuseserã scosi basma curatã • victima avea 11 coaste rupte, leziuni ale ficatului si plãmînilor • cei doi inculpati trebuie sã achite daune de un sfert de miliard vechi •

Politistii Gabriel Petrache, de 25 de ani, din Roman si George Tîrsa, de 23 de ani, din Oniceni, au fost condamnati la cîte 10 ani de închisoare, în cazul crimei de la Poienari. Sentinta apartine Curtii de Apel Bacãu si rãstoarnã în totalitate hotãrîrea primei instante, Tribunalul Neamt, care-i achitase pe cei doi inculpati, chiar dacã cel mai înalt for al medicinei legale din România confirmase loviturile active care au dus la decesul victimei. Magistratii din judetul vecin au schimbat si încadrarea juridicã a faptei din lovituri cauzatoare de moarte, în omor. Prin aceeasi sentintã cei doi inculpati, în solidar, au fost obligati la plata unor daune de 25.000 de lei (250 milioane de lei vechi) cãtre nepoata celui ucis, din care 5.000 de lei reprezintã daune materiale si 20.000 de lei sînt daune morale. Practic prima decizie a judecãtorilor, prin care acuzatii erau dovediti nevinovati, lãsase neacoperitã întrebarea cine l-a ucis pe Constantin Avãdãnii, atîta timp cît fuseserã confirmate loviturile active si nu leziunile din cãdere, cum au sustinut cei doi politisti. De mentionat este faptul cã decizia Curtii de Apel Bacãu nu este definitivã si poate fi atacatã la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Crimã în vãzul lumii

Tragedia a avut loc pe 27 august 2009, în Poienari, cînd Avãdãnii s-a luat la ceartã cu vecinii. Pentru aplanarea conflictului au fost solicitati politistii. Initial a venit agentul Petrache, care i-a cerut ajutorul colegului Tîrsa. Cu masina personalã a acestuia din urmã au plecat pe teren. Victima venea înarmatã cu o coasã, iar politistii i-au „aplicat“ spray lacrimogen, l-au încãtusat si l-au dus la post. Conform actului de inculpare, cît Avãdãnii era la pãmînt cei doi subofitei l-au agresat, lovindu-l în mod repetat cu pumnii si cu picioarele peste corp. Datã fiind starea avansatã de ebritate a victimei subofiterii nu i-au putut lua vreo depozitie, ci doar au întocmit proces verbal. La ora 21 Avãdãnii a fost adus acasã de cei doi subofiteri însotiti de seful de post Ion Bãdãrãu. A doua zi de dimineatã, cînd concubina a trecut pe la el, Avãdãnii i-a spus cã a fost agresat de politisti, care l-au lovit atît în fata locuintei familiei Florea, cît si în postul de politie. Bãrbatul a decedat la Spitalul Roman, pe 29 august 2009. Necropsia a stabilit cã moartea a fost violentã, s-a produs prin lovituri active care i-au fracturat 11 coaste bãrbatului. Unele erau rupte în douã locuri, în partea superioarã si inferioarã a toracelui. Cauza medicalã a mortii a fost stabilitã ca fiind socul traumatic la un politraumatism cu multiple contuzii ale membrelor, toracelui, abdomenului, multiple fracturi costale, rupturã pleuro-pulmonarã si rupturã hepaticã, leziuni ce puteau fi produse prin loviri active repetate cu corpuri contondente.

Agresori nevinovati si martori mincinosi

Pe parcursul urmãririi penale cei doi învinuiti au sustinut constant cã nu l-au agresat pe Avãdãnii, ci doar au folosit forta în momentul încãtusãrii. În plus au declarat cã leziunile victimei se datoreazã cãderii accidentale de pe un stog de fîn, în cursul aceleiasi zile.
Inculpatii au cerut avizarea raportului de necropsie la Iasi, mai apoi la Bucuresti. Comisia superioarã din cadrul Institutului National de Medicinã Legalã „Mina Minovici“ Bucuresti a stabilit cã „(...) producerea leziunilor doar prin cãdere este exclusã, iar aprecierile referitoare la celelalte obiective nu pot avea decît caracter speculativ“. La audierea celor doi inculpati în fata instantei de judecatã de la Tribunalul Neamt politistii nu au spus explicit, dar au lãsat sã se înteleagã cã ce i s-a întîmplat lui Avãdãnii a avut loc dupã plecarea lor si în nici un caz înainte. ÃŽn sala de judecatã George Tîrsa declara: „Singurul meu contact cu el (victima n.r) a fost în momentul încãtusãrii si nimeni nu l-a lovit. Din zvonul public am auzit cã dupã ce am plecat noi, la locuinta lui s-ar fi auzit panaramã, bufnituri si zgomote difuze“. Doi martori care au fost cel mai aproape de locul incidentului au dat declaratii contradictorii la urmãrirea penalã si la instantã. Pe baza acestor considerente Tribunalul a cerut cercetarea Martei Nitã si a lui Iulina Nitã, din Poienari, pentru mãrturie mincinoasã. Cei doi sînt deja inculpati pentru faptã, procesul aflîndu-se pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt.

Articol afisat de 876 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective