Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„OMORÃŽT“ ÃŽN SPITAL

„OMORÃŽT“ ÃŽN SPITAL

• un bãrbat în vîrstã de 71 de ani, bolnav si neputincios a fost uitat de copii în spital • medicii de la UPU nu dau de familie pentru a-l putea trimite acasã • septuagenarul nu-si doreste decît sã ajungã într-un cãmin sau sã moarã • „Copiii mei au uitat de mine. M-au mutat de la unul la altul... dar n-au grija mea“, ne-a spus bãtrînul •

Dupã 40 de ani de muncã si de cotizat la bugetul statului si cu trei copii crescuti si fãcuti „oameni“, un bãtrîn din Piatra Neamt a ajuns sã fie abandonat prin spital, trãind din mila cadrelor medicale. Indiscutabil, cea mai mare vinã o au copii, dar nici statul n-a dat buzna în ultimii 20 de ani sã-si îngrijeascã bãtrînii. ÃŽn judet, cãminele de bãtrîni sau adãposturile sociale se pot numãra pe degetele de la o mînã iar intrarea într-un astfel de asezãmînt implicã efort, relatii, spagã. Cum nici spitalele nu pot interna cazurile sociale pentru cã nu le dã nimeni bani pentru îngrijiorea acestora, bãtrînii singuri aflati în aceastã situatie nu au altceva de fãcut decît sã-si doreascã moartea sau sã hãlãduiascã pe drumuri. Dacã îi mai tin picioarele.
Din nefericire, într-o astfel de situatie a ajuns Gheorghe M., de 71 de ani, din cartierul Sarata, al municipiului Piatra Neamt. De douã zile acesta zace pe un pat din Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Neamt si mãnîncã din mila doctorilor si asistentelor, cãrora li se rupe sufletul de starea lui. Bãtrînul a fost adus joi dimineatã la spital de o ambulantã ce fusese solicitatã de pe un telefon mobil pentru a-i acorda îngrijiri medicale deoarece omul se simtea rãu. Ajuns la UPU, cadrele medicale au constatat cã bãtrînul suferise la sfîrsitul lunii niembrie o fracturã a articulatiei coxi-femurale si a rotulei si stãtuse mai bine de o lunã din spital. Acum, bãtrînul avea dureri la locul operatiei si, dupã ce i s-au administrat calmante si alte medicamente, s-a stabilit cã nu poate fi internat pentru cã nu are de ce. Medicii bãnuiesc cã acest bãtrîn, abandonat de familie, si-a dorit sã revinã în spital, unde, de bine de rãu, are trei mese si stã la cãldurã. Cum nu putea fi internat fãrã un motiv medical clar, angajatii de la UPU au decis joi sã-l externeze.

„Nu-mi doresc decît sã ajung la un azil, sau sã mor!“

Din pãcate, nu au reusit sã dea în nici un fel de copiii pacientului iar numãrul de mobil de pe care fusese chematã salvarea figura acum ca fiind nealocat. Din aceastã cauzã, bãtrînul a asjuns sã zacã de mai bine de douã zile pe un pat din Urgentã pînã cînd se va gãsi o solutie. „Nu am reusit sã dãm de familia acestuia iar noi nu-l putem trimite cu ambulantãa la casa lui dacã nu are cine sã-si asume grija pentru el, dat fiind faptul cã este imobilizat la pat. La un adãpost social sau un cãmin de bãtrîni nu-l primeste nimeni pentru cã are o locuintã, de internat în spital nu poate fi vorba, asa cã nu stim ce vom face cu el“, a declarat Gabriela Chitoscã, asistenta sefã a UPU Neamt.
ÃŽn triajul Sectiei Urgentã, pe un pat de lîngã geam, acoperit cu un morman de pãturi si cu o pungutã cu mîncare la cap, Gheorghe M. zace resemnat si priveste în gol pe fereastrã. ÃŽntrebat de povestea sa, bãtrînului i se umplu ochii de lacrimi instantaneu iar glasul slãbit de vîrstã i se frînge de durere. Povesteste totusi cu speranta cã oricine i-ar putea fi de ajutor si i-ar putea face viata mai usoarã. „De Sfîntu’ Andrei am cãzut si mi-am rupt piciorul, la sold si la genunchi. Am venit la spital si am fost operat dupã care am rãmas internat pînã în ajunul Crãciunului. M-au dus acasã cu salvarea dar copiii mei au uitat de mine. M-au mutat de la unul la altul... dar n-au grija mea. Acu’ am venit la spital iar cã nu mã simt bine deloc dar nu vor sã mã mai tinã dar nici nu mã ia nimeni acasã. N-am unde sã mã duc. Nu vreau decît sã gãsesc un locsor la azil ca sã-mi sfîrsesc zilele acolo. Dacã nu, nu vreau decît sã mor“, declara, plîngînd, bãtrînul. Nu are sotie, este despãrtit de 25 de ani si a muncit timp de 40 de ani, ca muncitor la IFET. Pentru anii de muncã, are acum o pensie de 666 de lei, bani care ajung mai mult prin buzunarele copiilor.

Articol afisat de 2148 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective