Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RÃZBOI MAFIOT, UN NOU ATENTAT

RÃZBOI MAFIOT, UN NOU ATENTAT

• cafeneaua Cafe Paris a ars în totalitate • anchetatorii au stabilit cã douã pesoane au spart un geam si au aruncat în interior o sticlã incendiarã • valoarea prejudiciului este de circa 70.000 de euro • Oana Vicol, proprietara cafenelei, a mai fost tinta unui atac similar, atunci fiind vorba de magazinul Onym • politistii au un cerc de suspecti •

Piatra Neamt a ajuns din nou în centrul atentiei nationale, dupã ce în noaptea de duminicã spre luni, o cafenea situatã în centrul orasului a ars aproape în întregime ca urmare a unui atac mafiot. Paris Cafe se aflã lîngã magazinul Onym, care în luna noiembrie a fost tinta unui atac similar. De altfel, cele douã spatii au acelasi proprietar, Oana Vicol, o tînãrã care a fãcut afaceri imobiliare. De altfel, nu este exclus ca tocmai aceste afaceri sã-i fi adus aceste probleme. Imediat dupã ce s-a constatat cã la mijloc a fost vorba de un incendiu provocat intentionat, urbea a fost împînzitã de politisti. În paralel, toti suspectii, inclusiv cunoscuti ai lumii interlope, au fost ridicati de la domiciliile lor si dusi la sediul politiei pentru audieri. Ancheta este coordonatã de comisarul sef Dorel Manole, seful Politiei Neamt.

Atentat si anchetã

Incendiul a fost anuntat la 112 în jurul orei 1.12, pompierii concluzionînd cã a fost vorba de o mînã criminalã. Ulterior, ipoteza a fost întãritã si de un martor care, din cîte se pare, i-a vãzut pe cei doi atacatori. La fata locului s-a deplasat echipa de politisti criminalisti care au luat la puricat zona. La sediul IJP Neamt s-au adunat toti sefii de servicii, comanda operatiunii fiind la comisarul sef Dorel Manole. Se strîng toate datele, dupã care se dã ordin ca toti suspectii sã fie adusi la sediu pentru audieri. Asa se face cã mai multi interlopi sînt treziti în plinã noapte si audiati. ÃŽn paralel, echipele de politisti stau de vorbã cu locatarii blocului în care se aflã cafeneaua. Din fericire, de acestã datã existã martori. Acestia au vãzut doi indivizi care au spart geamul cafenelei, dupã care au aruncat o sticlã cu benzinã în interior. A urmat explozia, iar infractorii fug prin scara unui bloc care dã în B-dul Mihai Eminescu. Sînt strînse toate înregistrãrile camerelor video de la magazinele din zonã si nu numai. Informatiile sînt încurajatoare: criminalistii reusesc sã gãseascã niste probe la fata locului, iar martorii aduc date noi. Seful Politiei este optimist si crede cã sansele ca atacatorii sã fie prinsi sînt foarte mari. „Avem un cerc de suspecti în acest caz. Am finalizat cercetarea la fata locului. Am discutat cu toti oamenii care locuiesc în apropiere. Deocamdatã existã în lucru mai multe ipoteze“, a declarat comisarul sef Dorel Manole. Cei care fac investigatii în acest caz au cerut ca presei sã-i fie livrate cît mai putine informatii, pentru a nu dãuna bunului mers al anchetei.

Ipoteze

Nu mai constituie nici un secret faptul cã Oana Vicol era o apropiatã a lui Gheorghitã Mararu, afaceristul ucis de Cristian Chilat, zis Falãu, în Cafe Latino. Pietreanca a locuit în ultimii ani în Iasi, unde a fãcut afaceri imobiliare. Se spune cã tînãra ar fi cunoscut un alt nemtean care se ocupa cu tranzactii similare. Cei doi ar fi cumpãrat mai multe terenuri în 2008, însã criza imobiliarã a fãcut ca valoarea investitiilor sã scadã spectaculos. A fost momentul în care între Oana Vicol si afaceristul imobiliar au apãrut niste neîntelegeri, cel din urmã dorind sã-si recupereze investitia. Sursele noastre mai spun cã pentru a-si recupera banii, nemteanul ar fi fãcut presiuni si ar fi recurs chiar la amenintãri. Omul si-a recuperat investitia, dar cu toate acestea Oana Vicol a avut probleme. Din cîte se vede foarte mari. Înainte cu o sãptãmînã de a-i fi incendiat magazinul Onym, tînãra si-a gãsit masina, un Porsche Chayenne, cu unul dintre geamurile laterale spart. Oamenii legii nu exclud ca ceea ce s-a întamplat la Paris Cafe sã aibã legãturã cu povestea imobiliarã. O altã variantã luatã în calcul este si aceea cã tînãra nu ar fi strãinã de cele întîmplate, ea urmãrind încasarea politei de asigurare. S-a spus cã asigurarea ar fi undeva în jurul sumei de 400.000 de euro, însã sursele noastre afirmã cã polita este valabilã pentru toatã constructia si cã pietrencei i-ar reveni o cotã de 50.000 de euro. Asa cã aceastã ipotezã nu prea ar sta în picioare, întrucît valoarea pagubelor este mult mai mare decît ar putea sã acopere asigurãrile. O a treia variantã are în rolurile pincipale cunoscute personaje ale lumii interlope nemtene si iesene, iar la mijloc ar fi vorba de o luptã pentru suprematie. Am contactat-o în cursul zilei de ieri pe Oana Vicol pentru a comenta toate aceste lucruri. Obositã dupã o noapte de infern, pietreanca ne-a spus cã nu dã nici o declaratie si cã preferã sã-i lase pe politisti sã-si facã treaba.

Pagubã însemnatã

Flãcãrile au fãcut prãpãd, aproape toate bunurile din bar fiind distruse. Dupã ce focul a cuprins depozitul cafenelei, sticlele cu bãuturi spirtoase au început sã explodeze una dupã alta. Licoarea nu a fãcut altceva decît sã „ajute“ la propagarea incendiului. Au ars barul din lemn masiv, set compus din canapea si fotolii, rîsnita de cafea, expresor, masina de spãlat vase, masina de gheatã, cuptor cu microunde, plita electricã, douã toastere, instalatia electricã, instalatia sanitarã, instalatia de climatizare si de ventilatie, casa de marcat, stocul de marfã, tîmplãria termopan, candelabre, aplice pentru iluminat, o casã de marcat, un calorifer, o camerã video, senzorii de fum si alarma, documentele firmei, tabloul electric, centrala termicã, perdele, un semineu, mobilier din lemn masiv, mobilier bãi, trei vitrine frigorifice, pardoseala, vesela, douã aparate de aer conditionat, 10 mese, 40 de scaune, douã plasme, ornamente, usa metalicã, usa termopan, o vitrinã frigorificã si alte bunuri. Valoarea prejudiciului a fost stabilitã la 70.000 de euro. „Pompierii militari au actionat si pentru protejarea locatarilor din respectivul imobil, ca urmare a degajãrii fumului intens pe casa scãrii. Douã persoane în vîrstã, domiciliate în apartamentul situat deasupra cafenelei, au fost trezite de echipele de pompieri militari pentru a se asigura cã nu au fost intoxicati cu monoxid de carbon“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.

Cine sînt atacatorii?

Asa cum se stie, la incendierea magazinului Onym, din noaptea de 12 spre 13 noiembrie, au participat douã persoane, care au fost surprinse de camerele video de supraveghere. Incendiul, soldat cu pagube în valoare de un milion de lei, a afectat si cafeneaua Paris În imaginile video se vede cum douã persoane aruncã o sticlã cu benzinã asupra magazinului. Politistii care au studiat înregistrarea au ajuns la concluzia cã una dintre cele douã persoane ar putea fi Cristian Chilat. Pînã în prezent, anchetatorii nu au reusit sã afle cine este celãlalt personaj din imagini. Nu este exlus ca individul respectiv sã fi participat si la noul atentat. Dacã va fi prins, el va putea oferi rãspunsuri la foarte multe întrebãri.

Articol afisat de 3182 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective