Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SEMIANALFABET, MARE PATRON CONTRABANDIST

SEMIANALFABET, MARE PATRON CONTRABANDIST

• un sãtean din Dochia, ajutat de altii sã devinã patron peste noapte, este acuzat penal într-o contrabandã cu tigãri de 30 de miliarde lei vechi • nemteanul are doar o clasã si a fost doar un pion într-o grupare infractionalã • scopul lui a fost pur decorativ, trebuind sã semneze diverse acte • în acest caz sînt implicati si doi vamesi •

O cauzã mai putin obisnuitã, de contrabandã cu tigãri în care paguba în dauna statului se ridicã la 30 de miliarde vechi, a fost trimisã spre solutionare Tribunalului Neamt de cãtre procurorii DIICOT Bucuresti. Legãtura cu judetul Neamt a fraudei de proportii, este datã de administratorul firmei prin care s-au derulat tranzactiile, un tînãr semianalfabet, din Dochia. Conform actelor de urmãrire penalã, în toatã „afacerea“ el nu avea decît un rol pur decorativ, pentru cã de bunul mers al planului s-au ocupat alte 11 persoane, din Bucuresti sau zone limitrofe. ÃŽn cauzã au fost implicati si doi vamesi, din care unul era seful Biroului Vamal din Zona Liberã Giurgiu. La finalul anchetei procurorii au inculpat numai jumãtate din grupul infractional, iar pentru restul, inclusiv vamesii, cercetãrile continuã. Au ajuns la judecatã în Neamt Alexandru Dumitru, de 48 de ani, din Buftea, considerat liderul grupãrii, bucurestenii Tache Vîlcu, de 44 de ani, Stela Neagu, de 53 de ani si Nicolae Marin, de 51 de ani, precum si Marian Bucker, de 49 de ani, din Corbeanca-Ilfov si Rãzvan Munteanu, de 30 de ani, din Dochia. Toti sînt acuzati de constituire în grup infractional organizat si contrabandã.

Tigãri de 58.500 de euro scoase fraudulos din vamã

Pe 1 aprilie 2010 un echipaj de la Autoritatea Nationalã a Vãmilor a efectuat un control, în trafic, în apropiere de Giurgiu. A fost tras pe dreapta un autocamion Iveco ce transporta douã containere metalice. La cererea autoritãtilor containerele au fost deschise si în interior s-au gãsit 778 de baxuri de tigãri ce contineau 389.000 pachete marca Mont Red, în total un numãr de 7.780.000 tigarete. Marfa era produsã în Republica Moldova, dar pachetele nu aveau timbru fiscal. Încãrcãtura apartinea societãtii comerciale Artsany Serv Impex SRL Giurgiu, administratã de nemteanul Rãzvan Munteanu si ar fi trebuit sã ajungã la o altã firmã, din acelasi judet. La iesirea din Giurgiu, într-o parcare, autoritãtile au dat de un Mercedes suspect, înmatriculat în Bulgaria, condus de Nicolae Marin. Pentru cã în masinã omul avea 10 pachete de Mont Red, a fost adus si el la fata locului. Masina era proprietatea lui Alexandru Dumitru. Ancheta efectuatã în cauzã a stabilit faptul cã tigãrile fãceau parte dintr-un lot ce fusese importat în România în 2009 de cãtre o firmã din Tîrgoviste, ce avea punct de lucru si licentã de operare în Zona Liberã Curtici. Tocmai pentru cã nu erau timbrate tigãrile nu puteau fi comercializate decît în perimetrul ZL Curtici. Ulterior, firma detinãtoare a încheiat un contract de vînzare-cumpãrare cu Artsany Serv Impex, din Giurgiu, care avea licentã de operare în ZL Giurgiu. Asa se face cã firma tînãrului din Dochia a cumpãrat tigãri de 58.500 de euro. Marfa a fãcut obiectul a douã operatiuni de tranzit de la Curtici la Giurgiu, ambele transporturi fiind însotite pe tot traseul de autoritãti vamale pentru a se înlãtura posibilitatea descãrcãrii pe traseu. Pe 17 martie 2010 tigãrile au ajuns în depozitul firmei Artsany din ZL Giurgiu. Pînã aici totul a fost legal, numai cã pe 1 aprilie tigãrile au iesit din vamã, cu girul sefului, dar în mod fraudulos.

Grupare constituitã din 2009

Pentru cã nu au fost inculpati, nu vom face publice numele vamesilor. Conform rechizitoriului, totul a început în noiembrie 2009, cînd în vama din ZL Giurgiu a fost numit un sef nou. Dupã douã sãptãmîni, la cererea sa, a fost adus încã un lucrãtor vamal, cei doi cunoscîndu-se foarte bine. Imediat a apãrut Alexandru Dumitru, care era prieten bun cu vamesii. Acesta a gãsit în scurt timp mai multe firme pe care le-a adus în ZL Giurgiu pentru efectuarea de operatiuni de import-export. Tot atunci a intrat în scenã Tache Vîlcu, care, printr-un nemtean dã de Rãzvan Munteanu. Le propune celor doi sã facã împreunã o firmã, care se va ocupa de repararea unor acoperisuri de imobile din Bucuresti, afacere în urma cãreia vor cîstiga multi bani. Asa s-a nãscut Artsany Serv unde unic asociat si administrator devine Rãzvan Munteanu. Tot Vîlcu este cel care o aduce si pe Stela Neagu, în ianuarie 2010. Aceasta a condus practic firma, pentru cã Munteanu, care are numai o clasã, nu putea citi sau scrie, doar semna. Cînd si-a dat seama cã nemteanul nu întelege cum merg afacerile, Alexandru Dumitru l-a pus sã semneze în alb mai multe contracte de garantie bancarã, în valoare totalã de 82.000 de euro, în care Dumitru era creditor, iar firma Artsany avea calitatea de debitor. Atunci liderul grupãrii s-a asigurat cã dacã treaba nu merge bine, rãspunzãtor sã fie numai Munteanu, Dumitru alegîndu-se cu totul. Contractele dintre cei doi prevedeau cã, în caz de nereusitã, Dumitru putea ridica bunurile si mãrfurile societãtii Artsany, în care altfel nu avea nici un fel de implicare. Pe 10 februarie anul trecut Artsany închiriazã 200 de metri pãtrati în ZL Giurgiu pentru comertul cu ridicata, iar o lunã mai tîrziu vin tigãrile de la Curtici. ÃŽn scurt timp însã marfa este mutatã de pe chei în halã, tocmai pentru a fi scoasã fraudulos din vamã. Stela Neagu a fost cea care s-a ocupat de toate formalitãtile pe firmã. Tot fraudulos, dar cu girul cui trebuia, a adus în vamã un camion, si în halã, ferit de ochii curiosilor, tigãrile au fost mutate din container în autovehicul. Pe sest masina a iesit din vamã, iar transportul a fost depistat în trafic, pe 1 aprilie 2010. Tigãrile ar fi trebuit sã ajungã la o altã firmã, ce apartinea fiicei vitrege a lui Dumitru. Mult dupã acest incident, pe 22 aprilie, Stela Neagu a fost cea care a vrut sã reclame „furtul“ tigãrilor din containerele la care sigiliul vamal era distrus, dar era prea tîrziu pentru a se mai putea salva.

Prejudiciu de 3.023.286 lei

Directia Regionalã pentru Accize si Operatiuni Vamele este parte civilã în procesul penal cu peste 3 milioane de lei noi, mai bine de 30 miliarde lei vechi, cu titlu de datorie vamalã pentru tigãrile sustrase. Paguba a fost calculatã pe baza contractului de cumpãrare a tigãrilor, de 58.500 de euro. Statul vrea sã recupereze valoarea taxei vamale de 137.196 de lei, accize de 2,36 milioane lei si tva de 520.739 lei, în total peste 3 miloane noi. Acuzatii au mai lãsat în vamã 501 baxuri de tigãri pe care a fost pus sechestru asigurator pentru recuperarea pagubei. Autoritãtile au pus sechestru si pe cele cîteva firme pe care le avea Dumitru si Marian Bucker, initiatorii afacerii. Pe scurt, cei doi au pus la cale planul, Tache Vîlcu a fost finantatorul, treaba a fost fãcutã de Stela Neagu si Nicolae Marin, iar anchetatorii au apreciat cã rolul tînãrului din Dochia a fost de sacrificiu. Rãzvan Munteanu locuieste în continuare la Dochia si nu a fãcut în nici un caz afacerea din care ar fi trebuit sã cîstige multi bani. Se pare cã a fost lucrat de ceilalti „tovarãsi“, care au mizat tocmai pe gradul redus de scolarizare al acestuia. ÃŽn rechizitoriu se aratã cã are o situatie mai mult decît modestã, are în întretinere doi copii minori si pînã acum nu a fost cunoscut cu antecedente penale.

Articol afisat de 3787 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective