Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

INCOMPATIBILI „VÃŽNATI“ ÃŽN CJ

• dupã doi ani de liniste, consilierii penelisti cautã incompatibilii din legislativul judetean • si au gãsit printre pedelisti vreo trei, chiar patru, care ar încãlca legea • în vizor sînt Mihai Chebac, Valericã Frãtilã si Constantin Traciuc • posibil si Cristian Petrovici •

Linistea din Consiliul Judetean Neamt pare a se tulbura. Cutia Pandorei e deschisã de penelisti, care cer purificarea legislativului si scoaterea pe tusã a incompatibililor. Legîndu-se si de experientele anterioare, cînd s-au mai „executat“ unii consilieri, penelistii, prin vocea lui Andrei Ignat, au cerut o radiografiere a trei, chiar patru pedelisti, considerati cã joacã la douã capete. „Am trimis de la Departamentul Juridic al PNL cãtre Prefecturã si Consiliul Judetean o solicitare pentru verificarea stãrii de incompatibilitate pentru domnii Mihai Chebac, Valericã Frãtilã si Constantin Traciuc si posibil Cristian Petrovici, devenit recent director al Spitalului Judetean. Ei detin functii publice pe perioada executãrii mandatului de consilier judetean“, a declarat Andrei Ignat, care la începutul sedintei a solicitat în mod expres includerea capitolului „Diverse“ pe ordinea de zi, în cadrul cãruia a cerut verificarea colegilor portocalii. Rãspunsul presedintelui Vasile Pruteanu a fost usor evaziv, avînd în vedere cã desi cererea e una de bun simt, trebuia sã-si apere oamenii: „Sigur Serviciul Juridic din CJ va formula un rãspuns la adresa prezentatã de domnul Andrei Ignat“.

Ce zic reclamantii

Penelistii fluturã prevederile Legii 161/2003, care face referire la starea de incompatibilitate. „Referitor la Mihai Chebac, ANI a dispus în 2009 constatarea stãrii de incompatibilitate, prin exercitarea simultanã a mandatului de consilier judetean si director general al Drupo, al cãrei asociat unic este CJ Neamt, precum si director de dezvoltare în cadrul Postei Române. ANI a constatat incompatibilitatea în care s-a aflat între 9 septembrie - 5 noiembrie 2008, cînd a fost si consilier si director la Drupo. Referitor la Valericã Frãtilã, ANI a constatat incompatibilitate între statutul de functionar public (apartine aparatului CJ) si cea de consilier juridic la o institutie publicã. El a fost numit în 2009 consilier juridic la CAS, functionar public, calitate pe care nu o putea ocupa decît prin demisionarea din CJ. ÃŽn acest sens a depus sub semnãturã proprie o declaratie prin care renuntã la calitatea de ales local, care ar fi trebuit analizatã în sedinta de plen din data de 20 august 2009, însã presedintele CJ a refuzat sã introducã pe ordinea de zi aceastã hotãrîre. Din procesul verbal al aceleiasi sedinte se pot constata obiectiile ridicate de cãtre unii consilieri fatã de incompatibilitatea existentã. Prin aceastã procedurã, Valericã Frãtilã, cu concursul conducerii CJ, a încãlcat principiul transparentei functiei publice si printr-o manierã dolosivã a obtinut pentru sine avantaje publice. Cristian Petrovici a fost declarat director al Spitalului Judetean si instalat în functie pe 20 decembrie. Potrivit Legii 95/2006, functia de manager este incompatibilã cu exercitarea oricãror alte functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitãtilor în domeniul medical în aceeasi unitate sanitarã, a activitãtilor didactice, de cercerare stiintificã sau de creatie literar-artisticã. Potrivit aceleiasi legi, este obligat sã înlãture motivele de incompatibiliate în termen de 30 de zile de la aparitia acestora, în caz contrar contractul de management fiind reziliat pe deplin drept. Constantin Traciuc a îndeplinit simultan functia de consilier judetean si cea de presedinte al CA la SC Troleibuzul, societate a CJ Neamt. Legea 161/2003 prevede cã este incompatibil statutul de consilier judetean cu functia de membru al CA la societãti apartinînd CJ“, se precizeazã în adresa penelistilor trimisã la CJ si Prefecturã.

Zîmbete si grimase

ÃŽn finalul acesteia, purtînd semnãtura presedintelui Dorinel Ursãrescu, se cere: „Comunicarea mãsurilor legale ce au fost întreprinse fatã de aceste incompatibilitãti. ÃŽn cazul cã aceste mãsuri legale nu au fost luate în termenele prevãzute de lege sau nu au fost luate deloc, vã solicitãm dispunerea celor legale în vedere intrãrii în legalitate. Mai cerem verificarea legalitãtii tuturor hotãrîrilor CJ Neamt adoptate prin votul consilierilor judeteni mentionati aflati în stare de incompatibilitate si, dupã caz, anularea acestora“. De partea penelistilor s-au arãtat a fi si consilierii pesedisti. Radu Tudorel si-a exprimat optimismul cã pînã la viitoarea sedintã a legislativului judetean specialistii din consiliu vor emite un rãspuns ce-i va privi pe cei afectati de incompatibilitate. „Astfel de observatii au fost fãcute si anul trecut, dar nu ni s-a dat nici un rãspuns la ele. Foarte rapizi ati fost cînd s-a pus problema excluderii lui Cristian Liciu!“, a spus pesedistul Radu Tudorel.
Sedinta s-a încheiat fie cu zîmbete cu subînteles, din partea solicitantilor, fie cu grimase. Unora le-au rãmas vorbele în gît, urmînd probabil a le da drumul luna viitoare cînd opozitia va cere reluarea acestui subiect.

Articol afisat de 2214 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective