Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

STARET ACUZAT

• cinci persoane, printre care fostul sef de ocol si staretul Mãnãstirii Sihãstria, sînt cercetate penal • infractiunile invocate sînt cele de tãiere ilegalã, instigare la tãiere ilegalã de masã lemnoasã, fals si uz de fals • staretul Victorin Oanele spune cã, din cîte stie, cercetãrile sînt încheiate si cã „s-a iertat tot“ • Biroul de Presã al Patriarhiei Române a remis redactiei un drept la replicã •

Controlul efectuat în urmã cu cîteva luni la Ocolul Silvic Bisericesc Neamt s-a transformat într-o anchetã penalã în care sînt vizate cinci persoane. Este vorba de Victor Iacoboaia, fostul sef al ocolului, staretul Mãnãstirii Sihãstria, Victorin Oanele, un inginer silvic, plus doi angajati ai mãnãstirii amintite. ÃŽn dosar s-a dispus începerea urmãririi penale, cercetãrile fiind efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de tãiere ilegalã, instigare la tãiere ilegalã de arbori, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijentã în serviciu si sustragere de material lemnos. Prejudiciul calculat de anchetatori este de peste un miliard de lei vechi. Contactat telefonic de reporterii cotidianului „Monitorul“, staretul Victor Oanele s-a arãtat surprins cã încã ar mai face obiectul unui dosar penal. „La care dosar vã referiti, la ãla cu scîndura sau la ãla cu bustenii? Pentru cã s-au terminat si unul si altul. S-au iertat toate“, a declarat arhimandritul Oanele. Toatã aceastã situatie se datoreazã unui control care a avut loc în ziua de 21 septembrie la sediul Ocolului Silvic Bisericesc. Atunci, o echipã de anchetã, compusã din politisti nemteni, dar si din reprezentanti ai altor autoritãti, au constatat cã unii dintre cei pusi sã administreze bunul bisericii se gîndesc si la altceva. Dupã primele verificãri, politistii au stabilit cã existã serioase suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos exploatatã din fondul forestier administrat de acest ocol. ÃŽn plus, au fost controlate douã partizi, ocazie cu care au fost identificate si marcate 296 cioate provenite din tãieri ilegale de arbori, de esentã foioase, volumul lemnului tãiat ilegal fiind de 476,4 metri cubi. Rezultatele controlului au întãrit încã o datã suspiciunile Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cu privire la modul în care unii înteleg sã exploateze pãdurile bisericii. Surse bisericesti ne-au confirmat faptul cã mai marele Bisericii Ortodoxe a cerut autoritãtilor sã facã verificãri la ocoalele silvice ce apartin bisericii. Si asta pentru cã Patriarhul a primit, de-a lungul timpului, mai multe plîngeri, atît din partea enoriasilor, dar si din partea unor oameni ai bisericii, cu privire la asa zisul jaf care s-ar practica în pãdurile pe care le detine Biserica Românã. „Prea Fericitul Daniel încearcã de doi ani sã afle ce se întîmplã acolo. A solicitat de mai multe ori autoritãtilor sã facã verificãri la acest ocol, pentru cã dacã nu ai probe nu poti sã tragi pe nimeni la rãspundere. Profitul obtinut acolo este destul de mic, iar zvonurile cã sînt lucruri necurate sînt numeroase“, declara pentru cotidianul „Monitorul“ o înaltã fatã bisericeascã.

„O diversiune privind Ocolul Silvic Bisericesc Neamt“

ÃŽn urma unui articol, apãrut la sfîrsitul lunii septembrie în cotidianul Monitorul, cu privire la matrapazlîcurile descoperite la Ocolul Silvic Bisericesc Neamt si interesul Prea Fericitului Daniel pentru a se stopa astfel de practici, dacã ele se confirmã, Biroul de Presã al Patriarhiei Române a remis redactiei un drept la replicã. Nu l-am publicat atunci, dar o facem acum pentru cã s-au mai strîns „date“ în ancheta de care pomeneam anul trecut. „Patriarhia Românã dezaprobã încercarea de diversiune a cotidianului Monitorul de Neamt si Roman care, în editia din ziua de 27 septembrie 2010, a publicat articolul tendentios cu titlul „Se cam furã în codrii mãnãstirii“, apãrut sub semnãtura D. Muraru. Pentru informarea corectã a opiniei publice, facem urmãtoarele precizãri: Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel nu a solicitat niciodatã Directiei Silvice a Judetului Neamt «sã facã verificãri în ceea ce priveste Ocolul Silvic Bisericesc - Neamt», asa cum, în mod eronat si voit tendentios, afirmã autorul articolului care citeazã o anonimã, dar «importantã fatã bisericeascã». Conform Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române se administreazã autonom (art. 40, alin. 2), astfel cã Ocolul Silvic Bisericesc Neamt este administrat de Arhiepiscopia Iasilor din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar nu de cãtre Patriarhia Românã sau Arhiepiscopia Bucurestilor. Potrivit rînduielii canonice si statutare din Biserica Ortodoxã Românã, Patriarhul României nu administreazã treburile interne ale eparhiilor autonome. Patriarhia Românã poate oferi asistentã juridicã sau sprijin administrativ în rezolvarea unei probleme bisericesti a unei eparhii la solicitarea expresã a chiriarhului acesteia. ÃŽn acelasi timp, mentionãm faptul cã pentru lãmurirea oricãrei probleme de ordin bisericesc, Patriarhul României se adreseazã, asa cum este si firesc, în primul rînd chiriarhului eparhiei respective, nu unor autoritãti civile. Ca atare, încercarea autorului articolului de a sugera imixtiunea Patriarhului României în administrarea fondului forestier al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (mai precis al Arhiepiscopiei Iasilor) este o diversiune, probabil comandatã. Aceastã diversiune dovedeste nu numai lipsa de profesionalism a autorului articolului, ci si tendinta de a crea conflicte artificiale între Patriarhie si Eparhiile din Moldova care detin pãduri. Considerãm cã nu este întîmplãtor faptul cã articolul a fost publicat cu o zi înainte ca ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie sã se pronunte la Bucuresti în legãturã cu recunoasterea definitivã a dreptului de proprietate al Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina pentru o suprafatã de peste 160.000 hectare de pãdure. Toate aceste dezinformãri tendentioase si dezonorante dovedesc rãutatea celor care îsi vãd amenintate interesele de grup în urma retrocedãrii suprafetelor de pãdure cãtre proprietarii de drept ale acestora“.

N.R.: Probabil cã, în opinia celor de la Biroul de Presã al Patriarhiei, si ancheta penalã de la Ocolul Silvic Bisericesc Neamt este tot o diversiune a cotidianului Monitorul. Cum o diversiune ar trebui sã fie si prejudiciul stabilit, de circa un miliard de lei vechi. Asadar, cã „Se cam furã în codrii mãnãstirii“ pare sã se adevereascã si vom reveni cu amãnunte. Cît priveste „încercarea autorului articolului de a sugera imixtiunea Patriarhului României în administrarea fondului forestier al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (mai precis al Arhiepiscopiei Iasilor) este o diversiune, probabil comandatã“, Redactia Monitorul se abtine sã comenteze ipoteza cu diversiunea posibil comandatã. La fel si „tendinta de a crea conflicte artificiale între Patriarhie si Eparhiile din Moldova care detin pãduri“. La ce ne-ar fi folosit aceastã diversiune? Si cine s-o fi comandat? ÃŽn ceea ce priveste crearea de conflicte artificiale între Patriarhie si eparhii nu credem cã dacã ele existã se datoreazã vreunui articol din Monitorul. Si nici cã respectivul material publicat în septembrie anul trecut sau acesta va crea „animozitãti“.

Articol afisat de 3108 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective