Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fita tratamentelor la Viena revoltã medicii

Fita tratamentelor la Viena revoltã medicii

• „Consider cã este o sfidare la adresa pacientului român“, sustine directorul medical al Spitalului Judetean • presedintele Colegiului Medicilor considerã cã plecarea la Viena e o fitã • „Un spital din Occident are sute de medici, foarte bine plãtiti, iar un doctor se ocupã de cîteva cazuri. ÃŽn România sîntem o mînã de oameni, care trebuie sã facã fatã unei avalanse de bolnavi“, declarã medicul Koszeghi •

Tot mai multe vedete sau nume ale vietii social-politice autohtone pleacã în ultima perioadã sã-si trateze bolile, de la cele mai banale pînã la unele complicate, la Viena. Tonul l-a dat însusi presedintele Bãsescu, care a ales sã-si opereze hernia de disc în capitala Austriei, asta în timp ce doctorii români fac mii de astfel de operatii anual. Chirurgii nemteni opereazã cu succes astfel de afectiuni si nici unul dintre pacienti n-a mai dat bir cu fugitii pe la austrieci pentru a se trata. Nu cã n-ar fi vrut! Faptul cã tot mai multi oameni politici dar si personalitãti publice aleg sã plece în strãinãtate îi deranjeazã pe medicii din tarã care se vãd astfel desconsiderati si deranjeazã si pacientul de rînd care se vede astfel nevoit sã se trateze în spitale românesti prost finantate, în frig, în mizerie etc. „Pot întelege de ce pleacã vedetele la Viena sau oriunde în strãinãtate. Este vorba despre puterea economicã a unor tãri care au ajuns la un asemenea nivel de dezvoltare încît si-au transformat spitalele în adevãrate hoteluri de lux, cu mii de angajati, cu aparaturã performantã si cu medici foarte bine plãtiti. Pe de altã parte, faptul cã pleacã unii si altii si mai si strigã în gura mare consider cã este o sfidare la adresa milioanelor de oameni care nu au încotro si se trateazã în România. Cu totii am vrea sã ne tratãm la Viena, dar nu-i posibil. Am fost si am lucrat în Franta, am vãzut multe spitale din diverse tãri ale lumii si pot sã vã asigur cã, în afara conditiilor de cazare si a unor aparate sofisticate care nouã ne lipsesc, calitatea actului medical este la fel ca la noi. Avem în România doctori strãluciti, minti luminate si mîini de aur. Avem spitale care sînt considerate etalon în medicina noastrã, deci plecãrile acestea în strãinãtate tin doar de puterea financiarã a fiecãruia si de o anumitã modã, de-a dreptul. Dacã sînt bolnav, mã tratez în Spitalul Neamt, ca orice om, iar dacã aici nu se poate merg la Iasi, Tîrgu Mures, Bucuresti, chiar dacã as putea sã merg în Franta de exemplu“, a precizat medicul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Neamt.

„Existã în tara aceasta medici de o mare valoare“

Deranjat de moda cu Viena este si presedintele Colegiului Medicilor care considerã cã a devenit o fitã sã te tratezi peste granitã. „O zi de spitalizare la Viena costã cam 1.000 de euro, iar aici nu intrã costurile unor interventii chirurgicale ori ale unor investigatii complexe. Deci, nu tot omul îsi permite sã stea vreo 10 zile prin Austria sã-si caute de sãnãtate. Consider cã a devenit de-a dreptul o modã, o fitã sã te tratezi la Viena si chiar o sfidare pentru românul de rînd. Faptul cã sîntem în UE ne permite sã ne tratãm la orice spital din Europa dar, cînd e vorba s-o faci practic, lucrurile nu sînt atît de simple. Este evident cã spitalele din afarã ne sînt net superioare din punct de vedere al conditiilor de cazare si al laturii comunicãrii cu pacientul. Acolo medicul vorbeste foarte mult cu bolnavul, îi explicã fiecare procedurã în parte si îi oferã toate informatiile necesare, ceea ce este normal. Dar trebuie tinut cont cã un spital din Occident are sute de medici, foarte bine plãtiti, iar un doctor se ocupã de cîteva cazuri. La noi, în România, sîntem o mînã de oameni, care trebuie sã facã fatã unei avalanse de bolnavi. Esti vesnic agitat, stresat, obosit, cînd sã mai ai timp si de o comunicare eficientã cu bolnavul? Si totusi, în ciuda acestor hibe, serviciile medicale românesti sînt dintre cele mai bune din lume, existînd în tara aceasta medici de o mare valoare. Eu de exemplu, prefer sã mã tratez la Tîrgu Mures deoarece nu se poate aici, la Neamt, si asta chiar dacã mi-as permite sã merg la Viena“, a precizat medicul Iosif Koszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Teo, Anania, Ridzi, Huidu

Zilele acestea, în douã spitale cunoscute din Austria se aflã internate patru persoane publice din România. Trei dintre ele, Teo Trandafir, IPS Anania si Monica Iacob Ridzi sînt chiar colegi de spital, la AKH Viena, unde ziua de spitalizare este de 900 de euro fãrã tratament si analize. Al patrulea este Serban Huidu care încã este internat într-un spital din Innsbruck unde a ajuns fortat, ca urmare a unui accident la schi. Primii trei au ales sã se trateze în strãinãtate desi afectiunile lor puteau fi investigate si la noi. Teo suferã de pancreatitã acutã, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, va suferi o interventie chirurgicalã de montare a unei valve artificialã la inimã, iar Monica Iacob Ridzi, fostul ministrul al Tineretului (acuzatã penal de cheltuirea nejustificatã a unor fonduri), face niste analize deoarece este suspectã de o afectiune a mãduvei osoase. Primul care a deschis calea cãtre Viena a fost presedintele Bãsescu care acum cîtiva ani s-a operat de hernie de disc tot la AKH. O statisticã a acestui spital aratã cã de la operatia prezidentialã, numãrul românilor care i-au trecut pragul a crescut cu 30%.

Articol afisat de 2487 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective