Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tot mai simplu

La vita e bella

Si iatã cã s-a mai adunat încã un an la vesnicia eminescianã. Multi au considerat, pe drept cuvînt, a fi de bunã cuviintã sã-si aminteascã, fie si pentru o clipã, lucrul acesta. Consilierii de undeva, de aiurea, s-au întrecut în recitarea versurilor eminesciene; ceea ce, în esentã, nu e rãu deloc. Ca de fiecare datã scolile si institutiile de culturã au marcat - din pãcate prin procedee clasice, de la simpozioane la mese rotunde si dezbateri - momentul aniversar al poeziei. Ceea ce iar e bine, dacã sensul trãirii si rememorãrii e cu adevãrat sincer si nu reprezintã doar un reflex formal revitalizat doar pentru o zi. Ca sã nu mai vorbim de manierismul, multitudinea de locuri comune si caducitatea care caracterizeazã nu tocmai fericit, deseori, sensul unor astfel de initiative. ÃŽn acelasi timp, sîntem cu obstinatie anuntati cã „sezonul sãrbãtorilor a trecut, dar începe sezonul petrecerilor“. Românul petrecãret gãseste mereu pricini de distractie. Cã doar, viata e frumoasã. ÃŽntîmplãtor aflu cã cea mai vîndutã si cititã carte în anul ce tocmai s-a petrecut - cã tot vorbeam de petreceri - a fost „Noi ce mai mîncãm?“. ÃŽntrebare fundamentalã în epoca fericitã pe care o strãbatem. Aici, în comuna primitivã a României mileniului trei. ÃŽntre timp, companiile petroliere - strãine, fireste - în complicitate cu statul grijuliu la nevoile tãrii, belesc si ele cît pot din vlaga sãrãcitã a bãstinasului. Iar sãrmanii români se prostesc în fata pompelor adunînd monede cu care sã plãteascã juma’ de litru de benzinã, riscînd sã fie amendati de politisti zelosi pentru tulburarea linistei publice. Si tot între timp, tot felul de leaderi umblã pe la primãrie si jandarmerie spre a obtine aprobare pentru o revolutie. Neasemuita, fericita si comica Românie! ÃŽn care poti fi sunat la orice orã din zi sau noapte pentru a ti se aduce la cunostintã faptul cã nu ai dat suficienti bani bãncilor. Fãrã scrupule, fãrã menajamente si fãrã sã ai voie sã ridici tonul. Cãci, se stie, sîntem o natie civilizatã, europeanã, cu serioase aspiratii pentru intrarea în spatiul... cosmic.

Adeptii solutiei finale

Gasca recuperatorilor nu e o inventie nouã. La începutul secolului trecut, bancherii austrieci plãteau procentual tot felul de infractori dispusi sã terorizeze datornicii. E lesne de înteles de ce regimul fascist a speculat cu atîta tristã eficientã starea de nemultumire a populatiei. Pentru cã, se stie, putine au fost cazurile în care cineva sã ia apãrarea prigonitilor. Din pãcate si spre rusinea speciei umane. Dar, oricum, lucrul cu banul este întemeiat pe un nemãsurat si coplesitor cinism; ce constituie, de altfel, un titlu de glorie al eficientei. Nu demult, o „sunãtoare“ de la un sediu central a tinut sã mã asigure - cu un ton ce nu putea disimula cruzimea si o boalã psihicã pregnantã - cã banca nu cunoaste notiunea de milã. Mai mult, într-un acces de bolnavã sinceritate, si încurajatã de atitudinea mea cooperantã, mi-a sugerat o solutie care, dincolo de faptul cã le-ar anula pierderea - creditul meu fiind asigurat copios - m-ar scuti si pe mine de griji: sinuciderea!? Inedita si zguduitoarea solutie propusã e conservatã sonor pentru uzul, mãcar informativ, al instantei. Asa vãd unele bãnci lupta pentru... dezvoltare. Invocatã semet pe frontispiciul româno - francez, ca semn al prieteniei de nezdruncinat dintre Bãsescu si Sarkozy. Si asa se scot bani grei din tãrile cenusãrese ale Europei unite întru cuget si simtire. Speculînd lipsa de educatie economicã a unei populatii naive si de bunã credintã, cu aspiratii firesti cãtre zorile traiului decent, dupã decenii de opresiune, bãncile strãine au invadat România începînd sã pescuiascã victimele în apele tulburi ale unei tãri conduse cu curul.

Fructele mîniei

Astãzi, mafia celor care îsi vreau banii întreit înapoi este întemeiatã pe suportul legal asigurat de un stat care, vrînd - nevrînd, trebuie sã împartã roadele spolierii cu hienele vremelnic conlocuitoare. Care, dupã cîte se vede, sînt în stare ca pentru bani sã calce pe cadavre. Si dacã am ajuns într-o nefericitã vreme în care trebuie sã abdicãm de la orice normã moralã în numele banului, bancherii ar trebui sã realizeze cã românul se aflã în plinã luptã pentru supravietuire. Si lupta pentru supravietuire nu are - vorba telefonistei - milã sau norme metodologice sau de aplicare. Nemaiexistînd aproape nimic de prãduit, dupã aducerea în ruine a „ctitoriilor“ comuniste, a mai rãmas în vizor, gol si vulnerabil, omul. Nu întîmplãtor, zecile de societãti de recuperare sînt conduse de strãini, de parlamentari, de fosti SPP-isti sau de oameni aflati în anturajul puterii. Chiar dacã multe sînt în subordinea unor mafii institutionalizate, beneficiind si de un regretabil si rusinos brand internationalizat. Dumnezeule, unde s-a ajuns! Se poate oare mai rãu? „Nu“, spun scepticii; „se poate“ afirmã încrezãtori optimistii. Iar poporul român, se stie, are nouãzeci si nouã la sutã optimisti. Concluzia e simplã si succintã: va veni o vreme cînd cineva, negresit, va culege fructele mîniei. Pentru cã - nu-i asa? - zi de zi lucrul acesta devine... tot mai simplu!

Articol afisat de 2985 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective