Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PREFECTUL CAUTÃ POPÃ PENTRU TIGANI

PREFECTUL CAUTÃ POPÃ PENTRU TIGANI

• etnicii din Satul Olimpic s-au plîns prefectului cã plozii lor nu cresc cu credintã în Dumnezeu, pentru nu are cine îi îndruma • ei cer redeschiderea unei capele ridicate în zonã si sfintirea ei • prefectul Archip îsi trimite azi consilierul la fata locului si va încerca sã gãseascã preotul disponibil • Arhiepiscopia Romanului se va implica si ea •

Prefectul Mihai Archip a primit la începutul acestei sãptãmîni una dintre cele mai trãznite solicitãri de cînd este pe aceastã functie: sã aducã un preot în mijlocul unor tigani romascani, dornici de a cãlca pe urmele Domnului. Etnicii se plîng în scrisoarea respectivã cã desi au capelã în zona cunoscutã sub denumirea de Satul Olimpic, acolo unde locuiesc ei, nu-i nici un preot care sã oficieze servicii religioase, pentru cã fetele bisericesti se feresc sã presteze în mijlocul lor. Zic ei cã dacã ar fi bogati, sã aibã bani de candele si lumînãri, altfel ar sta lucruruile. Se pare cã cererea tiganilor a apãrut dupã ce credinciosi apartinînd altor culte religioase le-au dat tîrcoale, pentru a-i determina sã îsi schimbe religia. Convinsi cã Mihai Archip detine cea mai înaltã functie din judet si cã el ocupã postul cu „girul“ Domnului, romascanii s-au adresat acestuia cu rugãmintea de a le rezolva si lor problema. „Sîntem un grup de persoane care locuim în municipiul Roman, judetul Neamt, în zona Fabricii de zahãr, numitã si «Grajduri» sau «Satul Olimpic» si tin sã vã aducem la cunostintã durerea din sufletele noastre, pricinuitã de faptul cã Capela Ortodoxã pe care o avem aici este închisã. Nimeni nu se ocupã de noi si am ajuns în felul acesta sã fim marginalizati si aruncati la periferia societãtii. Ne dorim din suflet un preot aici, la aceastã Capelã, unde sã ne putem gãsi mîngîierea si unde sã uitãm de lume si sã îl regãsim pe Domnul Iisus, mîngîietorul nostru. Dar nimeni nu ne vrea, pentru cã sîntem tigani si pentru cã nu avem bani de lumînãri si candele. Este greu pentru copiii nostri, cãci multi dintre ei nu stiu nici mãcar o rugãciune, nu au idee nici mãcar cine este Dumnezeu si astfel, crescînd fãrã o educatie, ajung sã înfunde puscãriile si sã facã alte pozne. Domnule prefect, aveti marea putere de la Dumnezeul nostru sã ne ajutati, sã faceti minunea ca sã avem si noi un preot printre noi, care sã ne cãlãuzeascã pasii prin lumea asta! Aici la noi e jale, sãrãcia e cît casa, dar au început sã vinã protestantii si sã ne invite sã le ascultãm felul în care ei înteleg Biblia, dar noi nu vrem sã ne pãrãsim dreapta credintã ortodoxã. Vã rugãm noi, toti amãrîtii de aici, sã ne deschideti Capela, sã veniti cu toti preotii din acest oras sã ne sfintiti capela, sã ne aduceti iarãsi Cuvîntul Domnului si sã ne redati speranta. Si noi sîntem ai dumneavoastrã si împreunã sîntem ai lui Dumnezeu! Vã multumim si vã dorim viatã lungã si Binecuvîntatã si vã dorim succes în misiunea pe care Domnul Nostru Iisus Hristos v-a încredintat-o! Cu stimã si respect deosebit, din partea celor multi si necãjiti!“, se spune în adresa primitã de prefect.

Se încearcã gãsirea unei solutii

Credincios de felul lui, prefectul a dat solicitarea în lucru cãtre angajatii din subordine. Primul pas a fost sã se adreseze Episcopiei Romanului si Bacãului - Preasfintitului Episcop vicar Ioachim Bãcãoanul, lucru care s-a întîmplat marti, 18 ianuarie:
Vã înaintãm sesizarea unui grup de persoane care domiciliazã în municipiul Roman, în zona Fabricii de zahãr, numitã si «Grajduri», înregistratã la institutia noastrã, cu rugãmintea de a analiza doleantele celor în cauzã si de a veni în sprijinul acestora în mãsura în care existã posibilitatea. Deoarece petitia a fost adresatã Prefecturii, vã rugãm sã ne comunicati punctul de vedere al Preasfintiei voastre, cu privire la aceastã sesizare“, se precizeazã în adresa trimisã cu semnãtura prefectului Mihai Archip. Demersurile reprezentantului Guvernului în teritoriu nu se încheie aici, pentru cã astãzi, în mijlocul celor care i-au cerut sprijinul se va afla Daniel Rãducanu, consilier al prefectului pe probleme de romi. Dupã ce va vedea cum stau lucrurile în Satul Olimpic, prefectul Archip va vedea ce mai poate face pentru ca botezatii în biserica ortodoxã care trãiesc în zona „Gloduri“ sã-si pãstreze religia. De la Arhiepiscopia Romanului si Bacãului am aflat cã se va încerca rezolvarea problemei. „Capela din acea zonã a orasului a fost construitã la initiativa PS Episcop Ioachim Bacãuanul, care a sustinut acest demers de la bun început, implicîndu-se pentru ridicarea ei, astfel încît crestinii de acolo sã poatã beneficia de asistenta religioasã oricînd este nevoie. Dupã cum se stie, zona respectivã este arondatã, din punct de vedere administrativ-bisericesc, unei parohii romascane care are în atentie viata spirtualã a comunitãtii respective. ÃŽn continuare, Centrul Eparhial Roman se va implica pentru solutionarea acestei doleante, în conditiile în care existã interes din partea locuitorilor acelei zone si a factorilor de decizie romascani“, a declarat Constantin Gherasim, purtãtor de cuvînt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului.

Articol afisat de 1771 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective