Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un pietrean cere explicatii politistilor

Un pietrean cere explicatii politistilor

• pensionarul care si-a gãsit masina botitã în parcare a fost primit de politisti în audientã • oamenii legii i-au explicat cã fapta comisã de individul care a fugit de la locul faptei nu constituie infractiune • într-adevãr, Codul Penal nu-l incrimineazã pe cel care a provocat o tamponare • dar ce facem cu distrugerea, nici ea nu este infractiune?

Calvarul pensionarului Neculai Pricop, din Piatra Neamt, care si-a gãsit masina busitã în parcare, pagubele ridicîndu-se la peste 100 de milioane de lei vechi, continuã. ÃŽndemnat de politisti sã facã cercetãri pentru a-l identifica pe autorul tamponãrii, care a fugit de la fata locului, omul s-a conformat, însã toate demersurile sale s-au soldat cu tot atîtea esecuri. Pãgubitul a fãcut investigatii printre taximetristi, a sunat la firmele de tractãri si s-a interesat chiar si la service-uri, însã nici un rezultat. ÃŽn tot acest timp, politistii l-au chemat la audieri si nu musai pentru a-l ajuta, ci mai degrabã pentru a-i explica faptul cã incidentul cãruia i-a cãzut victimã nu constituie infractiune, ci este încadrat la tamponare. Cu alte cuvinte, pietreanului i s-a sugerat sã continue investigatiile pe cont propriu, iar atunci cînd îl va gãsi pe autor sã-i anunte pe politisti. „Dupã ce a apãrut articolul în ziar, politistii m-au chemat la sediu ca sã discutãm. Am discutat cu un domn politist care mi-a explicat cã incidentul cãruia i-am fost victimã nu este infractiune, ci contraventie. Mi-a mai spus cã desi nu e infractiune ei îsi fac treaba si cã au verificat deja vreo sutã de masini. Concret nu am primit nici o garantie cã autorul va fi prins vreodatã. Mã gîndesc serios si cred cã o sã depun plîngere penalã“, a declarat Neculai Pricop. Nu contestã nimeni cã politistii nu ar avea dreptate si cã o tamponare nu este în nici un caz infractiune. Totusi, ar rãmîne în discutie infractiunea de distrugere. Aceasta se pedepseste dacã este cu intentie, dar în acest moment nimeni nu poate sã spunã dacã individul care a lovit masina lui Pricop a fãcut-o sau nu cu intentie. Pentru a stabili acest lucru trebuie identificat autorul, însã politistii ar fi mai activi în acest caz dacã ar exista o plîngere penalã pentru distrugere.

O plîngere penalã i-ar pune în miscare pe politisti

„Politistii sînt perfect acoperiti în acest caz, pentru cã partea vãtãmatã nu a depus o plîngere. Bine, si ei s-ar fi putut sesiza si sã facã cercetãri pentru distrugere, însã nu au dorit, probabil, sã se încarce cu dosare ce au sanse sã rãmînã cu AN. Problema este cã în acest caz nu existã, cel putin deocamdatã, probe clare care sã arate cã a fost vorba de un simplu accident rutier. Dacã evenimentul ar fi avut loc în trafic, în timp ce masinile se aflau în miscare, nu puteam spune cã autorul ar fi avut intentie. ÃŽn acest caz nu stim dacã autorul a avut sau nu intentie sã loveascã masina parcatã, iar faptul cã a fugit de la fata locului ridicã serioase semne de întrebare. Nu cumva fapta a fost comisã prin încãlcarea normelor Codului Rutier? Atîta timp cît autorul nu a fost depistat, nu se poate vorbi cã a fost vorba de o contraventie sau infractiune. Politistii nu se autosesiseazã în astfel de cazuri. Profitã cã pãrtile vãtãmate nu depun plîngere, iar lucrurile rãmîn asa, la stadiu de tamponare. Este logic cã doar dacã depistezi autorul poti sã stabilesti existenta unei intentii. Dar ca sã fie prins autorul, partea vãtãmatã trebuie sã depunã plîngere penalã pentru distrugere. Doar atunci politistii îsi vor da cu adevãrat interesul sã-l depisteze pe individ. ÃŽn caz contrar, asa cum am mai spus, cazul va fi tratat la diverse, adicã ca o simplã tamponare“, ne-a declarat un avocat nemtean, care a dorit sã-si pãstreze anonimatul.
Cã astfel de cazuri sînt undeva la limita contraventiei cu penalul o demonstreazã si declaratiile politistilor. Am sunat mai multi oameni ai legii si i-am rugat sã interpreteze aceastã spetã. Pãrerile au fost împãrtite: doi au spus cã este vorba de o tamponare, în timp ce doi au fost de pãrere cã intrã în discutie si o infractiune de distrugere. „I-as sugera pãrtii vãtãmate sã facã o plîngere la Parchet pentru distrugere, pentru cã existã elemente care sustin comiterea acestei infractiuni. Trebuie prins autorul, dupã care stabilesti dacã el a avut sau nu intentie sã-ti loveascã masina“, ne-a declarat un ofiter nemtean. Reamintim cã pietreanul le-a cerut politistilor sã-l ajute sã-l gãseascã pe un individ care i-a tamponat autoturismul. Evenimentul a avut loc în noaptea de 3 spre 4 decembrie, pe strada Petru Rares din Piatra Neamt. A doua zi, Pricop a constatat cã autoturismul sãu, un Mercedes 170, a fost lovit, pagubele provocate ridicîndu-se la peste 100 de milioane de lei vechi. A chemat la fata locului politistii si le-a înmînat oamenilor legii si cîteva probe, respectiv emblemã de Volkswagen, cãzutã de la roatã, o bucatã din aliajul rotii din fatã a masinii implicate în accident, un ochelar de la farul de ceatã. Oamenii legii au catalogat cazul ca fiind o tamponare si i-au sugerat lui Pricop sã facã el investigatii pentru identificarea si prinderea autorului.

Articol afisat de 2362 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective