Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Clasa I, pãrinti si scoli pe baricade

• pentru a-si forma clasele preconizate, scolile au început sã primeascã dosare pentru clasa I mai devreme decît ar trebui • se estimeazã cã, la nivel primar, vor fi cu circa 500 de elevi mai putini în anul scolar viitor •

Pãrintii viitorilor elevi de clasa I au luat startul înscrierii copiilor în scoli. Desi mai este suficient pînã la perioada oficialã, stabilitã de Ministerul Educatiei pentru primirea dosarelor (din 3 martie si pînã la final de mai) de cum s-au redeschis portile scolilor în acest an, multi pãrinti s-au prezentat la secretariatele unitãtilor de învãtãmînt pentru a completa cererile de înscriere. Mai mult decît atît, sînt scoli în Piatra Neamt care au primit dosare încã din lunile octombrie, noiembrie 2010, la putinã vreme dupã ce au început cursurile pentru anul scolar actual. Pãrintii au încercat astfel sã se asigure cã odraslele vor învãta la o scoalã bunã si la un învãtãtor renumit. Asta nu înseamnã cã nu sînt si scoli foarte bune care se feresc sã primeascã dosare în aceastã perioadã, ca sã evite aglomeratia înscrierilor în alt interval decît cel stabilit oficial. Un exemplu este Scoala 5 Piatra Neamt, unitate la care se primesc de obicei foarte multe dosare. Anul trecut, pentru a solutiona cererile, pe ultima sutã de metri s-a înfiintat o clasã I, pentru a nu se face o redistribuire a dosarelor cãtre alte unitãti.

Sperante la „îndeplinirea planului“

Traditia depunerii dosarelor începînd cu ianuarie este veche. Dacã pînã acum cîtiva ani dorinta era mai mare din partea pãrintilor, acum si scolile se întrec în deschiderea portilor cãtre doritori, cît mai devreme posibil. Presiunea este însã pe zona urbanã, pentru cã în rural, indiferent cã le convine pãrintilor sau nu scoala din sat, nu prea au de ales. ÃŽn Piatra Neamt se primesc cereri la Scoala „Daniela Cuciuc“, la Scoala „Elena Cuza“, la Scoala „Nicu Albu“, la Scoala 3, la Scoala 2 si multe altele. Profesorul Ioan Mihut, director al Scolii nr. 3 a declarat: „Venim în întîmpinarea pãrintilor care vor sã îsi aducã la noi copiii si primim cererile de înscriere. Vrem sã nu îi mai purtãm pe drumuri. Solicitãm la dosar o copie nelegalizatã a certificatului de nastere si avizul cu vaccinurile copilului. Cererea care trebuie completatã se gãseste la secretariatul scolii. Avem în plan sã înfiintãm trei clase întîi si sper sã reusim. Unitatea noastrã este într-o zonã îmbãtrînitã, nu prea mai avem populatie scolarã în vecinãtate si din acest motiv încercãm sã venim în întîmpinarea pãrintilor si sã primim toate cererile“. Romita Lupascu, directorul Scolii „Nicu Albu“, fostã nr. 10, a precizat cã cererile care se primesc nu sînt oficializate, în sensul cã nefiind primite în perioada fixatã pentru înscrieri sînt pãstrate în scoalã dar nu si anuntate la avizier, asa cum prevede metodologia. „Oficial nu avem undã verde pentru a primi cereri de înscriere. Consiliul de Administratie al scolii a aprobat numãrul de clase cu care sã functionãm din toamnã si nu putem refuza cererile pãrintilor. Tuturor le spunem cã dupã ce va veni perioada stabilitã de minister pentru primirea cererilor acestea vor fi anuntate, ca numãr, la avizier. Scoala asigurã un serviciu social populatiei si noi preluãm solicitãrile oamenilor. Din toamnã vom functiona cu trei clase întîi si cu sase grupe de grãdinitã. La clasa întîi douã clase vor functiona în program step-by-step si una în prgram traditional“, a spus directorul Romita Lupascu. La Scoala 5, dosarele viitorilor boboci au început sã fie primite de la începutul sãptãmînii. „Ne-am propus sã înfiintãm în toamnã sase clase întîi, dintre care una sã fie în program de step-by-step. Sperãm sã ne putem limita la cîte 25 de elevi pe clasã, desi din experienta anilor trecuti presiunea e mult mai mare. Acum avem tot sase clase întîi, ultima înfiintatã cu putin înainte de a începe scoala, pentru cã nu ne-o prognozasem, dar am primit foarte multe solicitãri si nu le-am putut refuza“, a declarat directorul adjunct Carmen Munteanu.

Copiii, mai putini de la an la an

ÃŽn cursa pentru atragerea copiilor, un rol important îl au si secretarele din scoli, care întrebate dacã primesc dosare se dovedesc a fi extrem de amabile pentru a nu pierde „clientii“.
Conform statisticilor înregistrate la Inspectoratul Scolar, populatia scolarã este în scãdere. Acest lucru atrage automat scãderea numãrul de clase si al celui de cadre didactice. ÃŽn acest an scolar în judet functioneazã 252 de clase întîi, iar pentru anul scolar viitor prognoza indicã o scãdere cu numai o clasã, dar abia dupã încheierea înscrierilor, spre sfîrsitul lunii mai, se va sti cu exactitate cîti învãtãtori vor presta la catedrã. „Trendul este de scãdere a numãrului de clase întîi, de la an la an. Scãderea nu este semnificativã, dar existã. Pe nivel de învãtãmînt primar, pentru anul scolar ce va veni cred cã vor fi cu circa 500 de elevi mai putini. Acum populatia scolarã la clasele I-IV este de aproximativ 21.000 de elevi, iar din toamnã cred cã va coborî spre 20.500. Din 2012 se vor schimba lucrurile, pentru cã vorbim despre introducerea clasei pregãtitoare la învãtãmîntul primar, ceea ce înseamnã cã vom avea cu vreo cinci mii de copii în plus fatã de ceea ce avem acum“, a declarat inspectorul scolar pentru învãtãmînt primar Florin Dimon.
Conform noii Legi a educatiei, banii de care vor beneficia unitãtile de învãtãmînt sînt direct proportionali cu numãrul de elevi pe care îi scolarizeazã. Tocmai din acest motiv scolile vor ajunge sã se concureze la propriu, atrãgîndu-si elevii prin calitatea dascãlilor si performanta scolarã înregistratã.

Articol afisat de 1903 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective