Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Liste de asteptare pentru proteze si-n 2011

Nemtenii care au mare nevoie de o protezã ori de un dispozitiv medical si sperau sã-l primeascã gratuit sau mãcar la jumãtate din pret de la stat, pot sã-si ia gîndul, pentru cã si anul acesta se va sta pe liste de asteptare. Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt a primit filã de buget pentru acest capitol, dar deocamdatã nu a primit si suma, deci nu stie exact cîti bani i se vor aloca. „Fila de buget înseamnã cã ni se vor da si bani pentru dispozitive medicale. Cînd si, mai ales, cît anume, nu stim exact dar sã sperãm cã vor fi mãcar un pic mai multi decît în trimestrul întîi al anului trecut. Din pãcate, cred cã nu vor ajunge, la fel cum s-a întîmplat si în anii anteriori si de aceea cred cã se va continua cu listele de asteptare“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. An de an, sute de nemteni se înscriu pe listele de asteptare la Casã pentru a primi diferite proteze si doar putini se aleg pînã la urmã cu acestea. Restul si le cumpãrã singuri.
Lipsa banilor din partea statului a fost cel mai acut resimtitã de sutele de nemteni care în aceste luni de iarnã au umplut sectiile de Ortopedie ale spitalelor dupã ce si-au rupt picioarele pe gheatã. În majoritatea cazurilor de fracturi, medicii decid sã intervinã chirurgical pentru recuperarea mai rapidã a pacientului. Pentru aceasta, este nevoie întodeauna de introducerea unor proteze care sã înlocuiascã articulatiile distruse ori a unor tije. Toate acestea ar trebui suportate de cãtre spitale, din fondurile alocate special de Casa de Asigurãri pentru programul national de protezare. Cum de mai bine de 2 ani acesti bani sînt foarte putini, nici spitalele nu au cu ce cumpãra aceste proteze, iar în final bolnavii se vãd obligati sã si le cumpere singuri, iar costurile sînt extrem de ridicate, de la cîteva sute de lei, pînã la cîteva mii. Unii, aleg dupã ce se vindecã, sã cearã înapoi spitalului banii cheltuiti pe dispozitive, altii, bucurosi cã au scãpat cu bine de belea, trec cheltuielile pe seama ghinionului. Pe parcursul anului trecut, la Spitalul Judetean s-au primit cam 60 de cereri de returnare a banilor, fiecare fost pacient cerînd sume cuprinse între 8 si 11 milioane de lei vechi. Doar cîtiva dintre cei aflati pe aceastã listã si-au primit banii, pentru cã au existat fonduri disponibile doar în primele 3-4 luni ale anului 2010. Ceilalti, cicã îsi vor recupera banii, cu conditia ca si unitatea sanitarã sã primeascã fonduri de la Casa Neamt, care la rîndul ei ar trebui sã primeascã de la Casa Bucuresti, care ar trebui sã-i primeascã de la Ministerul de Finante, care... Se pare cã lantul slãbiciunilor este puternic, si n-are nevoie de proteze!

Articol afisat de 1344 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective