Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VREM SÃ-L ÎMPUSCÃM!

VREM SÃ-L ÎMPUSCÃM!

• mitingul de ieri al cadrelor militare în rezervã nu a fost deloc pasnic, asa cum se anuntase initial • sloganurile rezervistilor au fost dintre cele mai dure la adresa guvernãrii • nici discutiile cu prefectul si subprefectul nu au fost mai pasnice • Vasile Sendrea le-a amintit protestatarilor de sutele de milioane, chiar miliardul cu care unii au plecat acasã la încheierea carierei militare n

Mitingul anuntat de cãtre Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervã în fata Prefecturii nu a fost deloc „demn si linistit“, asa cum se anuntase initial, zeci de rezervisti strigînd cît i-au tinut puterile sloganuri dure împotriva guvernãrii. Supãrarea principalã este reducerea pensiilor pentru unii dintre ei. Cel mai tãios slogan a fost: „Sã-mi dea puscã si pistol, sã mã duc sã îi omor!“. Si de aici au curs lozinci cîte nu s-au auzit de cînd ies cadrele militare, active sau în rezervã, în stradã. „Tinta“ a fost Traian Bãsescu, pe care protestatarii au anuntat cã nu îl recunosc de „comandant suprem al Armatei“. „E comandantul portocaliilor, nu al nostru!“, s-a auzit o voce; „Guvern de netoti“, a spus alta. „Jos PDL! Jos Traian Bãsescu!“, tipau altii. Dintr-o margine a multimii, pentru cã s-au adunat în fata Prefecturii circa 90-100 de protestatari, cîtiva au cerut: „Rugãm sã ne mobilizati si arme sã ne dati!“. Rezervistii si-au pregãtit si sloganuri în versuri, de genul „Bãsescu la puscãrie, de armatã ca sã stie!“, dar i-au zis acestuia si „dictator“, ca sã îsi exprime cît mai puternic sentimentul de supãrare. Dupã 20 de minute de protest în fata institutiei, timp în care colonelul Vasile Ursache a anuntat la portavoce care sînt nemultumirile celor adunati, s-a intrat în „audientã“. Afarã au rãmas sã fie fluturate pancarte pe care scria: „Dacã noi îi iertãm, nu ne iartã istoria!“, „Terminati cu circul si batjocura!“, „Guvernul împotriva tuturor!“, „Armata e cu noi!“, „Fiecare trebuie sã rãspundã pentru ce face!“, „Guvernanti nostri au un jurãmînt?“, „Jur sã apãr tara, chiar cu pretul vietii!“, „Jos Guvernul, jos mafia!“.

Discutii militãresti

Dialogul celor sase colonei cu prefectul Mihai Archip si subprefectul Vasile Sendrea s-a dovedit unul dintre cele mai dure purtate pînã acum într-un astfel de context. Rezervistii au venit cu tema pregãtitã si de unde colonelul Vasile Ursache, liderul sindicatului a încercat sã pãstreze un ton usor, cînd a venit rîndul colegilor sã îsi exprime nemultumirea a crescut semnificativ numãrul decibelilor. „Sînteti obligat sã ne primiti, prin natura functiei!“, a spus Ursache la începutul discutiei, dar prefectul l-a corectat cînd a venit vorba despre „obligatie“, precizînd cã e o plãcere sã dialogeze cu oameni ce au statut de cadre militare. ÃŽn pledoaria sa, liderul de sindicat a precizat cã apelul fãcut de Traian Bãsescu legat de functionarea democratiei, cînd minoritatea se supune majoritãtii - în cazul de fatã fiind vorba despre procentul mic al rezervistilor care s-au ales cu pensii reduse dupã recalculare si care trebuie sã se supunã celor mai multi cãrora le-au crescut veniturile, nu e corect. „Noi, militarii, am depus un jurãmînt care este valabil toatã viata. Baza armatei nu este cea activã, ci cea din spate, noi“, a spus Ursache. „Bãsescu sã îi umileascã pe militarii pe care i-a avansat el în grad. Noi, cei de fatã, sîntem comandanti de unitãti, sîntem oameni care am lucrat cu mii de oameni în subordine. Cum îsi permite unul care a iesit presedinte prin fraudã sã îmi ia mie un drept? Eu n-am vrut sã ies la pensie anticipat, dar n-am avut de ales. Mi s-a spus: ori fac cerere pentru pensionare, ori plec fãrã nici un drept. Si m-am cerut la pensie!“, a spus colonelul Spiridon Fasolã. Colonelul Stãnilã a spus cã la protestul de ieri, banii au fost ultima problemã si cã nemultumirea este legatã de atitudinea guvernantilor fatã de aceastã categorie socialã. Colonelul Ionel Popa, aflat cîndva la conducerea IPJ Neamt, a întrebat retoric dacã nu cumva Armata a gresit în ‘89, cînd a actionat pentru rãsturnarea regimului comunist. „ÃŽn ‘89 se striga pe strãzi - «Armata e cu noi!». Acum mã întreb - oare ne-am fãcut datoria? Dacã apãram regimul comunist, ce se întîmpla? Dupã 20 de ani de democratie, ne întrebãm: «Oare poporul e cu noi?»“. Colonelul (r) Fasolã a mai precizat cã adevãratii militari români sînt rezervistii, pentru cã au avut în subordine regimente si batalioane, spre deosebire de actualii, care fac simulãri pe hîrtie si foarte putini ajung în tabere de actiune.

Le-a scãzut pensia dar nu spun cuantumul ei

Orice încercare a prefectului sau subprefectului de a rãspunde întrebãrilor celor sase colonei esua, pentru cã vocile militarilor erau rãspicate. „V-am ascultat cu atentie si constat cã paleta de nemultumiri este mai largã si nu doar reducerea pensiilor v-a adus aici. Din ceea ce stiu eu pot sã vã asigur cã în sistem nu vor exista pensii recalculate sub 3.000 de lei. Dupã încheierea procesului de recalculare, 20% din pensiile rezervistilor se vor reduce si 80% vor creste. Vor fi avantajati cei care au stagiul complet“, a spus, dupã cîteva încercãri, prefectul. Unul dintre colonei s-a plîns cã i-a scãzut pensia cu 13 milioane de lei, iar altul cu sase, dar s-au ferit sã precizeze cu cît au rãmas. Pentru a se schimba tonul discutiilor prefectul a propus un pariu cu cei care s-au trezit cu pensiile diminuate, dînd asigurãri cã va avea loc o recalculare a acestor venituri si cã îsi vor primi banii cuveniti retroactiv. El a spus cã asta se va întîmpla dupã ce pentru fiecare rezervist ministerul de resort va face dovada tuturor contributiilor, fãrã a mai fi obligati rezervistii sã aducã dovezile, asa cum s-a întîmplat în momentul de fatã celor care au rãmas cu bani mai putini. Subprefectul Vasile Sendrea a încercat sã punã piciorul în prag, chiar dacã pentru asta a fost nevoie sã ridice vocea: „S-a vrut ca în tara asta sã se facã o regulã, sã se acorde pensiile pe baza principiului contributivitãtii pentru toatã lumea. ÃŽn ultimii ani, unele categorii sociale au luat miliarde cînd au iesit la pensie si au ajuns sã aibã pensii de o sutã, douã sute de milioane de lei, din contributia noastrã, a celor ce lucrãm acum. Prin noua lege, scad pensiile a 8% din pensionarii rezervisti. Dar 70-80% cîstigã si restul rãmîne cu acelasi venit!“, a spus Vasile Sendrea. Coloneii au zis cã dacã vor primi bani în plus pentru lunile în care sînt operate reduceri, îi vor dona la casele de copii, dar pînã vor afla dacã si cît vor primi ca diferentã la pensie vor mai trece cîteva luni.

Conotatii politice

„Ati adus politica la linia de lehamite!“, s-a rãstit colonelul Fasolã în continuarea discutiilor, iar prefectul i-a spus cã în institutie nu se face politicã. „Ce se întîmplã în România nu este o problemã de legalitate ci de posibilitate de resurse. Dumneavoastrã sînteti simbolul fortei, onoarei si demnitãtii. Sînt îngîndurat cã vã vãd în aceastã situatie, dar e momentul în care toti trebuie sã facem un efort pentru a depãsi aceastã perioadã. Nouã ni s-au tãiat salariile cu 25%. Si toti românii suferã într-un fel. Haideti sã vedem ce se va întîmpla dupã ce se va schimba puterea actualã... ce minuni se vor petrece! Regret cã în ziua în care ar trebui sã sãrbãtorim Unirea Principatelor noi mergem spre dispersie“, a încheiat prefectul. Subprefectul s-a delcarat nemultumit cã protestatarii n-au vorbit decît despre politicã si i-au fãcut „hoti“ si „incompetenti“ pe toti cei din conducerea tãrii.

Articol afisat de 3060 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective