Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Politistii faulteazã dur pe jandarmi si pompieri

• reprezentantii Corpului National al Politistilor au fãcut-o de oaie, reusind sã bage zîzanie între politisti pe de o parte si jandarmi si pompieri militari, pe de altã parte • totul a pornit de la cererea CNP de reducere a efectivelor de jandarmi si pompieri, categorii ce nu au reprezentare sindicalã • liderul SNPPC Neamt este de pãrere cã CNP a gresit cînd a venit cu aceastã propunere • „Ar fi bine sã ne vedem de ale noastre“, spune sindicalistul Neculai Isache •

Praful s-a ales de prietenia dintre politisti, pompieri militari si jandarmi, dupã ce Corpul National al Politistilor (CNP) a venit cu o propunere care iritã „armele“ prietene. Astfel, reprezentantii CNP au cerut conducerii Ministerului Administratiei si Internelor sã reducã efectivele de jandarmi si pompieri militari, motivînd cã prestatiile acestora ar putea fi înlocuite lejer de alte structuri. Propunerea a venit pe fondul discutiilor privind restructurarea personalului din cadrul MAI.

„Au încercat, în mod parsiv, sã arunce pisica în altã ogradã“

Ideea celor de la CNP nu este deloc pe placul pompierilor, dar nici a jandarmilor, acestia considerînd gestul colegilor politisti un fel de „aruncare a pisicii în grãdina altuia“. Culmea este cã pozitia reprezentantilor CNP nu este agreatã nici de politisti, acestia fiind de pãrere cã fiecare trebuie sã-si vadã de grãdina proprie. Cu toate acestea, „porumbelul“ a fost scãpat de comisarul sef Iulian Dobrescu, presedintele CNP, iar tensiunea a atins cote alarmante. Propunerea care a pus paie pe foc sunã astfel: „reducerea efectivelor de jandarmi si pompieri militari, întrucît desfãsoarã activitãti ocazionale de restabilire a ordinii publice, de pazã sau stingere a incendiilor, ce nu justificã statutul de militar, putînd fi desfãsurate si de firme de pazã sau pompieri civili în subordinea administratiei locale“. Pompierii militari si jandarmii nu se pot apãra, nici una dintre cele douã arme neavînd reprezentativitate sindicalã. Pentru cã le interzice legea. „Am fost neplãcut suprinsi de aceastã pozitie a celor de la CNP. Este o atitudine care nu le face deloc cinste si nici chiar politistii nu sînt în asentimentul lor. Au încercat, în mod parsiv, sã arunce pisica în altã ogradã. Probabil cã ei nu stiu cã la noi criteriile sînt foarte bine stabilite si puse la punct, iar gradul de ocupare a functiilor este de 70%. La ISU Neamt lucreazã 500 de cadre, cu mult sub necesar. De multe ori la interventiile pe care le avem, acoperim necesarul de personal cu cei care sînt în libere. Noi sîntem militari si ne comportãm ca atare. Nu existã loc de nu se poate. Cã este vorba de un incendiu de pãdure, de inundatii, toti sîntem în alertã. Nu înteleg cum poti sã spui astfel de lucruri fãrã o minimã documentare. Serviciile voluntare pentru situatii de urgentã nu au capacitatea sã intervinã de fiecare datã. La capitolul dotare stau foarte prost. Nici noi nu putem spune cã avem o dotare extraordinarã, însã ne descurcãm. Dacã cei de la CNP doresc o reducere de personal la jandarmi sau pompieri ar trebui sã aibã niste date atunci cînd fac astfel de declaratii. Este pãcat, pentru cã noi colaborãm foarte bine la interventii atît cu politistii, cît si cu jandarmii“, ne-a declarat, dorind sã-si pãstreze anonimatul, un lucrãtor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt.

Si o recomandare

Jandarmii nemteni, cu care am discutat ieri, au avut o pozitie similarã cu a pompierilor. „Nu cred cã poti sã recomanzi Ministerului Administratiei sã facã restructurãri nu stiu unde fãrã a cunoaste situatia din acea institutie“, sînt de pãrere jandarmii. Culmea este cã pozitia CNP-ului este dezavuatã de ceilalti sindicalisti din politie. Neculai Isache, liderul SNPPC Neamt spune cã ar fi mai bine ca cei de la CNP sã încerce sã gãseascã solutii pentru binele politistilor si nu sã-i intereseze ce se întîmplã în alte pãrti. „Propunerea CNP este ceva de genul sã moarã capra vecinului. Indicat ar fi sã avem grijã de noi si sã ne vedem de ale noastre, nu sã ne intereseze ce se întîmplã în grãdina altora. Cei de la CNP sînt plãtiti sã apere intersele politistilor nu sã facã nu stiu ce propuneri de restructurare la alte institutii“, a declarat Neculai Isache. Printre alte propuneri fãcute de reprezentantii CNP la proiectul de lege privind unele mãsuri speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, se aflã si cea privind „renuntarea la administrarea unor locatii de odihnã si tratament si darea în administrarea CNP si sindicatelor, ori externalizare“. Lista cu propuneri se încheie cu un sfat prietenos cãtre MAI, si anume sã plãteascã toate restantele cãtre politisti. „Amintind cã se mentin stãrile conflictuale în societate, solicitãm conducerii MAI sã tinã cont cã statul are nevoie în aceastã perioadã dificilã de forte de ordine stabile si eficiente pentru asigurarea sigurantei publice normale si prevenirea criminalitãtii, care nu s-a redus ci este în crestere. Drept pentru care solicitãm sã se asigure plata restantelor si intrarea odatã în normalitate cu plata la timp a drepturilor bãnesti, întrucît acestea au fost prevãzute în buget întotdeauna, dar se cheltuie banii cu alte tinte si mereu suportã întîrzierile la platã numai personalul“. Cu alte cuvinte, cei de la CNP le aratã pisica reprezentantilor MAI cãrora le reamintesc cã în astfel de perioade tulburi trebuie sã ai o relatie bunã cu posesorul de pulan.

Articol afisat de 3278 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective