Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A mai dispãrut un OM

Nu stiu dacã nea Miticã va fi dat vreodatã vreun alt interviu. Cu toate cã, sînt sigur, ca orice om cinstit ce a trudit întru o cauzã, i-ar fi plãcut sã spunã ce gîndeste. Mereu prezent în viata teatrului, mereu misunînd pe scãri si în cele mai ferite unghere ale teatrului, mereu atent la „mãria sa“ spectatorul, mereu îndatoritor si mereu gata sã rezolve pasnic toate cele ale locului, nea Miticã era omul pe umãrul cãruia te puteai baza. L-am abordat atunci cînd Teatrul Tineretului trecea printr-o crizã de... directori. Era în aprilie 2006. Cornel Nicoarã tocmai se pensionase si pînã la concursul anuntat în varã, sef interimar a fost numit Dumitru Olariu. Nici cã se putea alegere mai fericitã. Cu un tact demn de toatã lauda, nea Miticã a cãutat, cu delicatete, sã conserve atît spiritul institutiei teatrale cît si posibilitãtile de afirmare ale celui care avea sã vinã în curînd pe functie. Fãrã ostentatie, fãrã ambitii subnutrite, fãrã patimi sau interese absconse. A salvat o institutie si atît timp cît s-a aflat la cîrmã a tinut drumul cel drept si firesc. Acum, cînd vestea cumplitã ne-a ajuns la suflete, ne simtim datori sã transcriem o parte din interviul pe care Dumitru Olariu, în calitatea oficialã de director al TT, a consimtit sã ni-l acorde atunci si considerãm cã acest simplu fapt poate fi considerat a fi un omagiu sincer si profund pe care se cuvine, în calitate de ziaristi si de oameni, sã-l aducem unui om ce a ornat cu gentilete, simt al mãsurii si extrem de multã pertinentã spatiul culturii nemtene. Dumnezeu sã te ierte, nea Miticã!

„Linistea de care teatrul are nevoie...“

Reporter: Ce amprentã va lãsa Dumitru Olariu în acest spatiu?
Dumitru Olariu: În primul rînd, vreau sã subliniez faptul cã nu vom modifica nimic în esenta activitãtii. Vom continua strategia propusã de vechiul director, pentru cã mãsuri radicale nu pot fi luate într-o perioadã de provizorat ca aceasta. Dar, în primul rînd, vrem sã asigurãm linistea de care teatrul are nevoie, pentru a-si desfãsura activitatea.
Rep.: Spectacole noi?
D.O.: Ne-am propus ca, pe 12 mai, sã scoatem premiera cu „L’amour toujours“ de Baulat Okudjava, în regia Louisei Dãnceanu si scenografia Florinelei Popescu...
Rep.: Louise Dãnceanu a mai facut un spectacol care rezistã: „Volpone“ de Ben Jonson.
D.O.: Este o colaboratoare mai veche. Amintiti-vã „Bãdãranii“, de pildã. Apoi, vrem sã ne asigurãm publicul pentru spectacolele pe care le avem la ora actualã. Mã refer la pomenitul „Volpone“, „Shakespeare reîncãrcat“ si „Micul print“, care vor asigura consacratul week-end teatral pietrean.
Rep.: Am înteles cã aveti si un proiect mai ambitios.
D.O.: Da, este vorba despre faptul cã ne aflãm în tratative cu teatrele bucurestene pentru efectuarea unui turneu cu trei spectacole, în Capitalã. Este un lucru pe care ni-l dorim mult.
Rep.: Cu atît mai mult cu cît, se stie, Teatrul Tineretului a fost întotdeauna bine primit si a provocat mult interes în rîndul publicului bucurestean.
D.O.: Asa este.

„Noi trebuie sã asigurãm o continuitate a activitãtii teatrului“

Rep.: Ce se va întîmpla cu Festivalul de Teatru de anul acesta?
D.O.: De bunã seamã, el va fi unul din punctele vitale ale activitãtii noii conduceri. Dar asta nu înseamnã cã putem astepta pînã atunci. Acest aspect este prioritar si pentru activitatea interimarã pe care o desfãsor. Noi facem tot ce ne stã în putintã, pentru a începe, încã de acum, pregãtirile pentru Festivalul pietrean.
Rep.: Ãsta e un lucru foarte bun si, în consecintã, directorul interimar îsi va lega numele intrinsec de editia din acest an a Festivalului de Teatru.
D.O.: Oarecum. Apoi, ne vom ocupa de buna functionare a activitãtii curente a institutiei.
Rep.: Cum colaborati cu finantatorii consacrati de pînã acum? Mã refer la Consiliul Judetean si, inevitabil, la sponsorii atrasi la sustinerea activitãtii teatrale.
D.O.: Noi avem o colaborare foarte bunã cu foarte multe unitãti din Piatra Neamt, cu cei care ne-au sponsorizat de-a lungul timpului, si sperãm ca, si în acest an, sã rãspundã solicitãrilor noastre. Aceeasi relatie o avem si cu ordonatorul principal de credite si, de aceea, nu vãd sã existe motive care ar putea sã impieteze activitatea institutiei noastre. Noi trebuie sã asigurãm o continuitate a activitãtii teatrului, pentru a nu se simti vreo rupturã între vechea si noua conducere.
Rep.: Se pare cã nu e deloc usoarã functia aceasta de director „tampon“.
D.O.: Noi trebuie sã asigurãm conditii pentru ca activitatea sã fie preluatã normal. Chiar dacã, inevitabil, noul director va avea si alte optiuni privind strategia urmãtoare a teatrului.
Rep.: Veti mai realiza vreo altã premierã în acest rãstimp?
D.O.: Nu, pentru cã noi mergem pe proiectul existent.
Rep.: ÃŽn schimb, mai aveti unele mici amendamente.
D.O.: Da. Cum ar fi participarea, între 1 si 4 aprilie, la Bursa de spectacole de la Sibiu, singura piatã de profil din tarã, unde vom avea un stand cu propunerile noastre repertoriale în uz. De asemenea, analizãm si posibilitatea de a participa, dacã vom fi acceptati, evident, la Festivalul de Teatru Sibiu - 2006.
Rep.: Ce ati propus?
D.O.: „Volpone“.
Rep.: Nu ne rãmîne decît sã vã urãm succes în activitatea dumneavoastrã... interimarã!

Articol afisat de 3900 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective