Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrele de permanentã duc doctorii în tribunale

• medicii de familie amenintã cã vor da statul în judecatã, dacã vor fi obligati sã lucreze în centrele de permanentã •

Proiectul de lege care stabilea reînfiintarea centrelor de permanentã si obligarea medicilor de familie sã facã gãrzi la acestea, i-a înfuriat atît de tare pe doctori încît acestia declarã cã vor da statul în judecatã dacã nu se va reveni asupra unor aspecte. O decizie finalã în privinta actiunilor viitoare va fi luatã la sfîrsitul acestei sãptãmîni de cãtre reprezentantii medicinei primare din toatã tara care s-au reunit la Sinaia, la un congres. La întîlnire este prezentã si doctorita Mihaela Covrig, seful Patronatului Medicilor de Familie din Neamt, care va prezenta punctul de vedere al colegilor ei din judet. „Sîntem supãrati rãu, dar rãu de tot, pe Ministerul Sãnãtãtii si pe Casa Nationalã. Ultimele propuneri de lege au umplut paharul si am constatat cã îsi bat joc crîncen de noi. Nu se mai poate asa ceva si intentionãm sã dãm în judecatã statul la nivel national. O decizie finalã vom lua însã la sfîrsitul acestei sãptãmîni, cînd are loc la Sinaia o reuniune a reprezentantilor medicilor de familie din toatã tara. Nemultumirile noastre sînt mai multe, dar cea care ne-a revoltat cel mai mult este cea referitoare la obligatia de a lucra în centrele de permanentã. Noi sîntem perfect constienti cã astfel de centre sînt necesare, deoarece pacientii rãmîn fãrã asistentã medicalã pe timpul noptii si la sfîrsit de sãptãmînã. Dar pentru ca acestea sã functioneze, statul ar trebui sã acopere cheltuielile cu spatiile, precum paza, utilitãtile, chiria etc si nu sã ne oblige tot pe noi sã le achitãm. De asemenea, nu mi se pare corect sã mã oblige pe mine, medic, sã plãtesc asistenta medicalã care ar lucra la un centru de permanentã. ÃŽn plus, noi, medicii functionãm pe baza unor contracte cu Casa. Nici o lege existentã pînã acum nu prevede obligativitatea de a avea douã contracte, unul pentru dispensar iar altul pentru centrul de permanentã. Astfel de centre ar trebui finantate de cãtre stat si sã functioneze pe bazã de voluntariat. Cu sigurantã, dacã se vor oferi lefuri decente, multi medici vor fi de acord sã facã gãrzi“, a concluzionat medicul Mihaela Covrig.
Sãptãmîna trecutã Ministerul Sãnãtãtii a emis un proiect de lege care prevedea reînfiintarea centrelor de permanentã si obligativitatea medicilor de a asigura gãrzile. De la acest proiect aflat momentan în dezbatere publicã, spiritele s-au inflamat tot mai tare, iar medicii sînt acum ca un butoi de pulbere, pe cale sã explodeze. Reprezentantii caselor de asigurãri salutã însã acest proiect si cred cã astfel de centre sînt vitale atît pentru a asigura pacientilor non stop asistentã medicalã cît si pentru a degreva spitalele si ambulantele de valurile de pacienti de weekend. Cît despre voluntariatul medicilor, toatã lumea este scepticã, pentru cã un proiect similar a fost introdus acum cîtiva ani dar a murit în fasã pentru cã doctorii au refuzat sã lucreze noaptea, la sfîrsit de sãptãmînã ori de sãrbãtorile legale.

Articol afisat de 1444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective