Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UCIS DE MISTRET SAU E O CRIMÃ?

UCIS DE MISTRET SAU E O CRIMÃ?

• politistii nemteni asteaptã rezultatul expertizei criminalistilor bucuresteni pentru a închide un dosar de moarte suspectã •
victima a fost gãsitã într-o pãdure din zona Dragomiresti • bãrbatul prezenta fracturi costale si cîteva „rupturi“ întepate • medicii legisti nemteni au fost de pãrere cã Pavel Bîrgãoanu a fost ucis de un mistret

Decesul unui bãrbat, în vîrstã de 62 de ani, din comuna Dragomiresti, a fost catalogat de anchetatori ca unul dintre cele mai misterioase cazuri înregistrate în ultima perioadã în judet. ÃŽnregistrat în scripte drept moarte suspectã, dosarul îsi va gãsi rezolvarea dupã ce Institutul de Criminalisticã din cadrul IGPR se va pronunta cu privire la probele prelevate. Toatã povestea îsi are punctul de plecare la începutul lunii octombrie 2010 cînd, într-o pãdure de pe raza comunei Dragomiresti, a fost gãsit cadavrul lui Pavãl Bîrgãoanu, în vîrstã de 62 de ani. Bãrbatul lucra ca cioban la stîna unui localnic si plecase cu animalele la pãscut. Cum ciobanul nu mai revenise acasã, cunoscutii au plecat în cãutarea lui. L-au gãsit, însã mort. Anuntati, politistii din comunã s-au deplasat la fata locului. Cadavrul prezenta urme de violentã, motiv pentru care politistii din Dragomiresti si-au anuntat superiorii de la Piatra Neamt. Ancheta a fost preluatã de lucrãtorii de la Serviciul de investigatii criminale din cadrul IJP Neamt. Trupul neînsufletit a fost transportat la Laboratorul de Medicinã Legalã în vederea efectuãrii necropsiei. Concluzia a fost aceea cã decesul a survenit ca urmare a unei hemoragii interne, bãrbatul prezentînd fracturi costale, cîteva rãni superficiale la cap, plus cîteva „rupturi“ întepate, ce pãreau a fi „urme“ ale unor colti de mistret. Medicul legist a fost de pãrere cã bãrbatul a murit ca urmare a rãnilor produse, cel mai probabil, de o sãlbãticiune. Totusi, sînt zvonuri cã bãtrînul ar fi fost ucis de un consãtean, mai ales cã familia la care lucra se afla în relatii de dusmãnie cu localnicul suspectat. Aceste relatii nu tocmai prietenoase sînt confirmate de procesele si plîngerile în care au fost implicate de-a lungul timpului cele douã pãrti. ÃŽn aceste conditii, politistii nemteni au solicitat ajutorul Institutului Criminalistic care va analiza probele, inclusiv mai multe fire de pãr gãsite pe hainele victimei. „Este vorba de o moarte suspectã. Au fost prelevate probe de pe cadavru si au fost trimise la Institutul Criminalistic din Bucuresti. Vom vedea care vor fi rezultatele, iar în functie de acestea vom sti si noi ce pasi avem de fãcut. Este greu de spus ce s-a întîmplat acolo, însã medicul legist a fost de pãrere cã victima a fost atacatã de un porc mistret“, a declarat comisarul sef Paul Tablan, din cadrul Serviciului de investigatii criminale.

Întîmplãri ce se vor uitate

ÃŽn Neamt, atacuri ale animalelor sãlbatice asupra oamenilor s-au mai consemnat de-a lungul timpului, dar cazuri de decese survenite în urma situatiilor de acest gen au fost putine. Cele mai multe cazuri de atacuri i-au avut în prim plan pe vînãtori, dar au fost si „civili“ care au avut de suferit dupã întîlniri cu porci mistreti, bursuci, lupi si ursi. Iatã cîteva cazuri petrecute în anii din urmã.
16 septembrie 2006: Un sãtean din Gîrcina deceda într-o pãdure din apropierea localitãtii de domiciliu, fiind sfîsiat de o ursoaicã. El mersese dupã un lemn care-i era necesar la o constructie. Sotia omului, impacientatã cã acesta nu mai apãrea la domiciliu si pentru cã acasã venise doar cîinele care-l însotise, a anuntat disparitia la politie spre searã. A doua zi a fost organizatã o poterã, la care au participat vreo 15 localnici si forte de ordine, s-a scotocit o parte din pãdure, dar fãrã nici un rezultat. Cãutãrile au fost reluate si a doua zi dupã disparitie, cu cîini de vînãtoare, sãteanul fiind gãsit decedat, cãzut lîngã un fag. Era mutilat, fata si gîtul fiindu-i sfîsiate, leziunile erau foarte profunde, iar pulpa unui picior fusese sfîrtecatã, în jur fiind destule urme care atestau o luptã cu o sãlbãticiune. Ipoteza cã fusese vorba de un urs era sustinutã de faptul cã pe coaja fagului lîngã care a fost gãsit cadavrul s-au gãsit urme de gheare, mãrimea lor indicînd cã sînt ale animalului mentionat. Si animalul fusese rãnit, deoarece pe toporul victimei, pe coadã si lamã, erau urme de sînge. Cã asa stãteau lucrurile avea sã se afle peste vreo douã sãptãmîni cînd a fost gãsit în apropiere lesul unei ursoaice, despre care sãtenii afirmau cã o vãzuserã prin zonã si cã avea doi pui. S-a presupus cã victima sau cîinele care-l însotea a stîrnit animalul, reactia acestuia fiind sã-si apere puii.
13 mai 2004: Un bãtrîn de 60 de ani, din Hangu, plecat la cules ciuperci, vedea moartea cu ochii, fiind atacat de un urs în propria grãdinã. „Fãrã sã prind de veste, fãrã sã aud vreun zgomot
mai ciudat sau vreun mormãit, m-am trezit fatã în fatã cu ursul. M-a cuprins spaima, am simtit cum îmi îngheatã sîngele si mi s-a fãcut negru în fata ochilor. Namila s-a ridicat pe picioarele din spate si a început sã urle cãtre mine. Am amortit de fricã. Ca sã mã las la pãmînt si sã o fac pe mortul nu mai aveam timp cã sãlbãticiunea venea spre mine cu labele întinse. Mi-am fãcut o cruce mare si una cu limba si am ridicat mîinile. Namila s-a dat la mine, m-a zgîriat, si- a înfipt coltii în mîinile mele si cum eu îmi apãram fata, el s-a ridicat deasupra capului meu si m-a apucat cu labele din fatã“, declara pentru Monitorul, munteanul. El mai spunea cã marele lui noroc a fost cã mai multi cîini ciobãnesti care însoteau o turmã de oi au simtit prezenta ursului si l-au atacat, fãcîndu-l sã se retragã în pãdure.
3 februarie 2008: Un vînãtor, de 62 de ani la acea vreme, din Tibucani, a scãpat cu viatã datoritã cîinelui care-l însotea si a prezentei de spirit de care a dat dovadã dupã ce a suferit leziuni grave produse de un porc mistret. El a participat la o partidã de vînãtoare si la un moment dat s-a depãrtat de grup. Într-o vale, dintr-un stufãris s-a repezit asupra lui un mistret, care l-a rãnit cu coltii la coapsa dreaptã. Pentru cã animalului i-a fost distrasã atentia de cîinele vînãtorului, acesta a reusit sã reîncarce arma si sã doboare porcul. Bãtrînul si-a legat rana cu o curea pentru a opri sîngerarea si a ajuns cu greu la o casã, dupã patru ore de la accidentul neverosimil.
21 noiembrie 2001: Un pãdurar din Dãmuc, care avea atunci 36 de ani, era si el sfîsiat de un mistret, într-o pãdure la Bicãjel, cînd se afla la o vînãtoare autorizatã si organizatã împreunã cu alti sase-sapte colegi. Animalul devenise agresiv dupã ce fusese rãnit de unul dintre participanti. „Unul dintre colegii mei a împuscat mistretul, iar el s-a tîrît pînã la niste tufe, unde s-a ascuns. Am ajuns în zona unde se afla mistretul si dintr-o datã m-am trezit cu el lîngã mine si m-a muscat de picior. Pe moment, am urlat de durere si încercãrile mele de a-l alunga, asa cum am putut eu atunci, au avut efect, mistretul dispãrînd“, declara pãdurarul. ÃŽntr-un tîrziu, bãrbatul a fost gãsit de cãtre colegii lui într-o baltã de sînge, aproape lesinat de durere. Suferise o leziune severã la nivelul coapsei stîngi, cu distrugeri musculare si de vase.
12 februarie 1999: Un inginer de la Ocolul Silvic Bicaz a avut si el de suferit dupã o întîlnire neprevãzutã cu un mistret. Pentru cã rãmãseserã de împuscat cîtiva porci din cota de recoltare pe perioada 1998-1999, a fost organizatã o vînãtoare în zonã. Aceasta s-a terminat prost, silvicultorul avînd nevoie de îngrijiri medicale dupã ce a fost atacat si muscat de un exemplar apãrut din senin.

Articol afisat de 2661 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective