Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
UN MUNTE DE MOLOZ

UN MUNTE DE MOLOZ

• o rîpã din comuna Alexandru cel Bun a fost transformatã în morman de moloz si alte gunoaie rezultate din demolarea fostei ferme de nutrii de la Agîrcia • 12 familii din zonã au depus reclamatii la autoritãti de teama focarului de infectie ce ar putea apãrea, dar si a alunecãrii iminente a drumului • „Au venit peste 20 de camioane“, zic ei • Constantin Cãlin a explicat cã mormanul a apãrut la cererea proprietarului • primãria spune cã nu poate interveni pe proprietate privatã, chiar dacã proprietatea publicã o ia la vale din cauza asta •

La Plopusorul Viisoarei iarna cresc lucruri. În perioada asta a anului a crescut un munte de moloz, asezonat pe alocuri cu bucãti de cãrãmidã spartã, resturi de tablã, geamuri si BCA. Movila n-a apãrut pe cale naturalã, din mãruntaiele pãmîntului, ci cu largul concurs al mîinii umane, care de vreo trei zile aduce camioane cu resturi provenite din demolãri. Primele masini n-au stîrnit interesul nimãnui. Zona a fost anul trecut în pericol s-o ia la vale din cauza izvoarelor care se transformã în torenti cînd plouã sau se moaie zãpada. Atunci, Primãria Alexandru cel Bun a fãcut o consolidare de mal si a pus un tub care sã asigure scurgerea surplusului hidrologic în sensul care trebuie, fãrã sã dãuneze caselor sau cãilor de acces. Lucru apreciat de localnici. Obisnuiti deci cu circulatia masinilor încãrcate, oamenii s-au gîndit cã poate mai consolideazã primãria drumul. Asta pînã au vãzut cã toatã rîpa s-a umplut si, de unde era adînciturã, a devenit colinã. Cînd si-au dat seama cã nu e pãmînt, ci gunoi, care creste vãzînd cu ochii, au explodat.

„Ne îmbolnãvim“

„Sînt masini cu numere de Suceava, le-am notat aici“, zice Gheorghe Crãciun, care de dimineatã pîndeste camioane cu pixul si foaia în mînã. „Aduc de la Agîrcia, de la ferma de nurci. Au venit alaltãieri, ieri n-au fost cã a fost sãrbãtoare, iar azi au început din nou. Au fost deja douã masini, probabil urmeazã sã mai vinã. Au venit deja cu buldozerul sã niveleze, sã mai facã loc. Trebuie sã se poatã face ceva, cã ne îmbolnãvim aici. Acum e frig, nu se simte, dar dacã dã cãldura e focar de infectie aici, cã nu sînt doar dãrîmãturi, sînt si gunoaie de la fermã. Se înfundã pîrîul. Astã varã primãria a bãgat o grãmadã de bani ca sã consolideze malul, sã nu se surpe drumul. Acum vin ãstia si astupã tot“, mai zice omul, fluturînd foaia pe care a scris SV-31-MIR si SV-38-MYR. „Dacã vine apa, tot pleacã la vale. Noi am avut aici inundatii si abia s-a rezolvat, cu lucrarea primãriei. Destul cã avem izvoare peste tot. Acum, toate infectiile or sã fie aici. Sigur vin masinile de la Agîrcia, cã prea veneau una dupã alta, e clar cã de aici, de aproape. ÃŽn plus, cineva a cãrat mai întîi niste custi, în care erau tinute animalele pe vremuri. Acum demoleazã si aruncã la noi gunoiul. Eu stiu cã în fata casei si pe drum trebuie sã fie curat, acum se vede mizeria tocmai din stradã. Trebuie sã facã cineva ceva, cã nu putem lãsa lucrurile asa“, zice si Elena Cozma, a cãrei casã este exact peste drum de muntele de moloz apãrut peste noapte.

„N-are ce sã putã, sînt numai betoane“

Femeia n-apucã sã termine ce are de zis cã mai apare un camion. Rosu, frumos si cu remorca plinã de resturi de constructie. Oamenii fac repede baricadã si îl anuntã pe sofer cã vor chema politia dacã nu pleacã: „Nu mai rãstorni nimic aici!“. Soferul dã un telefon, apoi face cale întoarsã, cu masina plinã. Oamenii se bucurã, desi sînt constienti cã victoria e de scurtã duratã. „O sã blocãm drumul, sã nu mai treacã decît masinile mici“, zic ei cu hotãrîre. Dupã plecarea camionului, îsi face aparitia un jeep. Cel pe care oamenii îl recunosc drept „doctorul“, pe numele sãu Constantin Cãlin, explicã misterul masinilor cu gunoi: „Un tip din Italia a zis sã aducem aici. Ca sã nu mai fugã totul la vale. Sînt aduse de la fosta fermã, cã a fost luatã si acum se demoleazã acolo. Omul a zis sã le aducem aici, cã oricum o lua drumul la vale. N-are ce sã putã, cã sînt numai betoane. Si oricum o sã vinã un strat de pãmînt vegetal deasupra. Nu stiu de ce vã deranjeazã atîta“. Terenul este al Mariei Afloroaie, care e acum în Italia.

Primãria nu stie

„Nu este cu aprobarea noastrã“, spune viceprimarul Valeriu Lazarov. „Am înteles cã de la ferma de iepuri le aduce, am primit si o petitie a locuitorilor din zonã, 12 familii au semnat. Existã o autorizatie de demolare, pe firma Teson Grup din Bucuresti, existã un acord de la Mediu, în care s-a stabilit inclusiv traseul pe care trebuie sã-l urmeze si locul unde sã depoziteze deseurile, dar e undeva pe albia Bistritei, nicidecum la Plopusor. Acolo poate a fost de acord proprietarul. Dacã este asa, primãria ce poate face? E proprietatea omului, nu putem interveni. Am mai avut situatii de genul ãsta, dar acolo duceau pãmînt. Aici aduc gunoaie. Vom merge sã vedem ca sã putem rãspunde sesizãrii oamenilor, dar nu cred cã putem lua vreo mãsurã“, a adãugat el.

„N-avem nici o treabã cu ce povestiti dvs“

Daniela Oancea, reprezentantul Teson Grup în Neamt, a declarat cã firma nu are nici o legãturã cu gunoiul aruncat aiurea. „Noi, firma Teson Grup SRL, avem un contract cu SC MIR Construct SRL, care se ocupã de asta. Nu avem nici o treabã cu ce povestiti dvs. Noi doar detinem terenul si ce a fost acolo. Ei demoleazã, ei carã, ei tot. Le apartine în totalitate. Noi avem doar proprietatea si contractul cu ei, care executã lucrarea. Ei trebuie sã respecte abvizele si acordurile. Deocamdatã nu vã pot oferi un numãr de contact. O sã vorbesc cu ei si o sã revin la dvs“, a spus ea.

Garda de Mediu verificã

Sesizatã încã de miercuri, 2 februarie, institutia promite cã se duce în control azi, ca sã constate. Nu s-a dus chiar miercuri cã era sãrbãtoare si s-a gîndit cã oamenii s-au abtinut de la muncã fizicã. „Vineri, 4 februarie, doi comisari de a Mediu vor merge acolo pentru a verifica reclamatia. Stiu despre ce este vorba acolo, pentru cã în reclamatia semnatã de localnici sînt prezentate toate amãnuntele. Avem si poze fãcute de oameni, prin care îsi sustin cele reclamate. Colegii mei vor solicita ca la verificare sã meargã si un reprezentant al Primãriei Alexandru cel Bun“, a declarat prim comisarul Neculai Bucsã.

Articol afisat de 2175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective