Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Greu, tare greu cu salariile dascãlilor

• pentru a-si plãti colegii, cei mai multi directori din Piatra Neamt au preferat sã alimenteze cardurile dar n-au virat dãrile cãtre stat • situatia a apãrut ca urmare a introducerii finantãrii per-elev, care se pare cã asigurã mai putini bani decît necesarul • ISJ si liderii de sindicat dau asigurãri cã situatia se va rezolva •

Noul sistem de finantare în învãtãmînt, care presupune acordarea salariilor angajatilor din sistem în functie de numãrul de elevi din unitatea de învãtãmînt, a reusit de la bun început sã declanseze o adevãratã nebunie cînd a fost vorba de recompensarea muncii dascãlilor pe luna ianuarie. Scolile din Piatra Neamt s-au trezit cã au bugete mai mici decît le sînt necesare pentru acoperirea salariilor si a dãrilor cãtre stat. Pentru a-si proteja oamenii, unii dintre directori au ales varianta sã alimenteze cardurile angajatilor dar sã nu le vireze contributiile aferente lefurilor cãtre stat. S-a întîmplat asta la Rares, de exemplu. Directorul Mihai Obreja a semnat, constient cã n-a comis o ilegalitate, pentru directionarea banilor pe carduri, urmînd ca în zilele ce vin sã trimitã în bugetele institutiilor statului cotele-parte aferente salariilor. „Am avut în cont 140.000 de lei, fatã de 180.000 de lei cît ar fi trebuit pentru plata salariilor pe ianuarie. Vorbesc de sume rotunjite, pentru cã ne-ar mai trebui circa 50.000 de lei. N-am avut de ales si am dispus sã se facã plãtile pe cardurile colegilor, urmînd ca în zilele ce vor veni sã plãtesc si dãrile cãtre stat, aferente fiecãrui salariu. Acum am avut bani doar pentru impozitul pe salarii si urmeazã sã plãtim în perioada urmãtoare asigurãrile sociale si asigurãrile de sãnãtate. Oamenii trebuie plãtiti si asta am fãcut“, a declarat directorul Mihai Obreja.

ISJ si SLI, pe aceeasi lungime de undã

Desi situatia nu este deloc simplã, institutii cu greutate din judet - Inspectoratul Scolar si conducerea Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt - sustin cã problemele se vor regla pe parcurs. Ieri, sefa învãtãmîntului nemtean era la Ministerul Educatiei, unde, printre altele, a discutat si despre problema salariilor. „Garantez cã nu vor fi probleme cu salariile colegilor din învãtãmînt. Avem unele scoli în care se înregistreazã decalaje de o zi la plata salariilor, dar situatia se va rezolva. Noul sistem de salarizare în învãtãmînt a introdus Inspectoratul Scolar Judetean ca o verigã în lantul celor care sînt implicati în acordarea lefurilor. ISJ a avut sarcina de a aviza statele de personal. Am lucrat sîmbãtã pentru a aviza statele scolilor care luni aveau de dat salariile. Au mai fost cîteva unitãti care n-au ajuns vineri la avizare si au venit tot sîmbãtã. Am vorbit la Finante si primiserã vineri, la ora 10.30, o adresã prin care se preciza cã trebuie neapãrat sã existe avizul nostru pe statele de personal si atunci s-a produs decalajul pentru cã scolile au avut de trecut mai întîi pe la noi, sã verificãm dacã încadrarea s-a fãcut corect. Lucrurile acestea se vor rezolva în timp. Cert este cã lumea îsi va primi salariile si acum a apãrut acest moment neplãcut pentru cã a trebuit sã dãm si noi avize. Eu nu mã pot pronunta în legãturã cu unele afirmatii cum cã sînt prea multi angajati în sistem si nu sînt bani pentru toti. Posturile sînt blocate în învãtãmînt de multã vreme si nu se pot face încadrãri noi. E o chestiune extrem de importantã si miercuri, 9 februarie, voi merge la prima orã la Primãria Piatra Neamt, pentru a discuta aceastã problemã si cu alesii locali“, a spus generalul Luminita Vîrlan.

Sindicalistii vor sã ia de la bogati si sã dea la sãraci

Presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt, Gabriel Ploscã, zice cã sînt bani pentru toate salariile, pe aproape tot anul, asa cã îngrijorãri cã nu se vor acorda lefurile nu trebuie sã existe. „Personal am discutat la Trezorerie si aceastã institutie a trimis cãtre Primãria Piatra Neamt un procent de 97,32% din totalul de fonduri care sã acopere salariile dascãlilor din oras, în acest an. Douã procente vom mai primi noi la rectificare. Primãria a fãcut solicitãri în scoli si a întrebat cîti elevi are fiecare, apoi a aplicat formula în baza cãreia se acordã finantarea per elev. Din motive de formulã, care nu e prea fericitã, plus factorii de corectie aplicati, nici ei dintre cei mai grozavi, la unele licee teoretice si la cele vocationale în special, banii nu sînt suficienti. Si atunci, ce putem face este sã luãm de la institutiile unde s-au dat prea multi si sã le dãm celor care au prea putini. Formula de redistribuire este ceva mai complicatã, dar s-a aplicat si la finele anului trecut. Problemele acestea sînt atrase de aplicarea noii Legi a salarizãrii si de normele ei metodologice, dar salariile se vor da integral, pentru toti colegii din Piatra Neamt, eventual cu o zi întîrziere“, a declarat Gabriel Ploscã.

Primãria nu are ce face

Oficialii pietreni spun cã în rîndul dascãlilor existã falsa impresie cum cã primãria dã banii de salarii. Adicã îi dã, dar nu îi stabileste ea. „Profesorii au impresia gresitã cã noi, primãria, nu deschidem linia de credit. Acesta este fondul lor de salarii, dar el este fixat si virat de Ministerul Educatiei. Noi doar sîntem postasul. Ei acum sînt debusolati din cauza celor douã noutãti intervenite - Legea educatiei si Legea bugetului - care introduce si standardul cost/elev. Ministerul a stabilit personalul si fondul de salarii pe fiecare unitate de învãtãmînt, iar acum acest fond, fixat prin lege sã ne întelegem, nu este suficient. Ei s-au dus sã ridice acest fond, dar este mai mic decît au nevoie pentru statul de functii actual. Nu le ajunge. E clar cã trebuie sã dea oameni afarã, pînã la urmã la asta se rezumã totul. Sã dea oameni afarã si sã respecte legea. Ei cred cã noi nu le dãm banii, cã fondul de salarii s-a mai întîmplat sã nu ajungã si s-au fãcut rectificãri apoi. Dar acum este prima lunã în care se ia dupã standardul per elev si acuzã primãria cã nu pune diferenta. Noi nu putem face asta. Legea bugetului pe 2011 ne interzice categoric. Putem aloca sume de la bugetul local pentru finantarea unitãtilor de învãtãmînt, dar pentru investitii, cheltuieli, orice altceva în afara salariilor. Este prevedere clarã. Iar interzicerea a fost introdusã ca sã nu se perpetueze aceastã situatie, ca scolile sã plãteascã oameni fãrã numãr, ca sã-i oblige pe directori sã dea oameni afarã, sã se încadreze în standardul per elev. Deci, situatia este clarã: nu au primit toti banii, vor sã punem noi diferenta, dar pe noi ne împiedicã legea bugetului. Ei, directorii de scoli, sînt în impas, pentru cã trebuie sã plãteascã drepturile, conform contractelor de muncã pe care le au, dar nici nu au de unde. S-a mai vehiculat ideea ca sã fie aduse fondurile din trimestrul IV în trimestrul I, urmînd apoi sã se regleze din rectificãri, dar asta nu se poate face pe simple vorbe. Trebuie sã existe un act oficial de la minister“, a declarat city-managerul Bogdan Puscasu.

Articol afisat de 1873 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective