Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SORIC, BELELE DE LA AVERE

SORIC, BELELE DE LA AVERE

• fostul sef al Politiei Neamt a dat cu subsemnatul la Agentia Nationalã de Integritate • inspectorii vor sã afle dacã averea a fost obtinutã corect • în vizor se aflã o proprietate cumpãratã cu 5.000 de euro si vîndutã cu 50.000 de euro în 2008 • terenul, în suprafatã de 505 metri pãtrati se aflã în zona Bucium, Iasi • se pare cã inspectorii ANI verificã si traseul unor autoturisme vîndute unor politisti •

Anuntatã încã de la sfîrsitul anului trecut, ancheta Agentiei Nationale de Integritate în cazul averii fostului sef al Politiei Neamt, a debutat în urmã cu douã zile cu audierea celui vizat. Aurelian Vasea Soric a fost prezent în urmã cu douã zile la sediul ANI din Bucuresti unde a oferit explicatii privind averea sa si „miscãrile“ din declaratiile de avere depuse în ultimii ani. Se spune cã inspectorii vor sã afle dedesubturile unei tranzactii imobiliare realizatã de fostul sef al IJP Neamt în 2008. Este vorba de un teren în suprafatã de 505 metri pãtrati, cumpãrat cu 5.000 de euro în anul 2005 si vîndut trei ani mai tîrziu cu 50.000 de euro. Cei care fac verificãri bãnuiesc cã în spatele acestei tranzactii s-ar fi aflat o altã afacere. Un alt aspect care se doreste elucidat este neconcordanta dintre pretul cu care a fost vîndut un apartament din Iasi si declaratia publicã a lui Soric. ÃŽn luna iunie 2007, conform declaratiei de avere, comisarul sef si-a vîndut locuinta în suprafatã de 80 de metri pãtrati, cu 300.000 de lei. ÃŽn noiembrie, fostul sef al IJP Neamt declara cã averea sa a fost obtinutã prin muncã cinstitã. ÃŽncercînd sã justifice casa construitã în Piatra Neamt, Soric declara cã si-a vîndut apartamentul în Iasi cu 110.000 de euro. Adicã cu aproape 20.000 de euro mai mult decît a precizat în declaratia de avere. ÃŽn iunie, 2007, un euro era cotat la 3,21 de lei. Un calcul simplu aratã cã cei 300.000 de lei declarati de Soric reprezentau 93.457 de euro. De aici si diferenta de aproape 20.000 de euro. Apartamentul a fost vîndut unui alt apãrãtor al legii, respectiv Florin Cãsuneanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lîngã Tribunalul Iasi. De asemenea, cei de la ANI vor sã clarifice situatia unui complex comercial pe care fostul sef al Politiei Neamt l-ar detine în Iasi si pe care nu l-ar fi declarat.

Masinile comisarului

Alte chestii considerate suspecte sînt reprezentate de tranzactia a douã autovehicule. Este vorba de un Saab, an de fabricatie 2003 si un autoturism BMW. Cînd a venit la Piatra Neamt, comisarul sef Soric folosea un Saab, motorizare diesel. În iunie 2007, masina este vîndutã cu 48.000 de lei adicã aproximativ 15.000 de euro, la cursul de la acea datã. Masina este cumpãratã de Tiberiu Prisacariu, ofiter la DGA Iasi în acea perioadã. Dupã numai cinci luni, familia Prisacariu vinde, în schimbul sumei de 12.500 de euro, autoturismul lui Florin Ungureanu, sef al DGA Iasi. Acelasi Florin Ungureanu, care a pãrãsit sistemul, pensionîndu-se, a cumpãrat de la Soric, anul trecut în septembrie, un autoturism Kia Sportage pentru care a plãtit 51.000 de lei. În ceea ce priveste celãlalt autoturism, situatia pare la fel de neclarã. Masina, un BMW an de fabricatie 2005, apare în declaratia de avere a lui Soric din anul 2010. Interesant este faptul cã fostul sef al Politiei Neamt nu a fost vãzut la volanul acestui autoturism, el folosind un Volkswagen Touareg. În declaratie nu se face referire nici la persoana de la care a fost cumpãratã masina, dar nici la pret. Coincidentã sau nu, familia Prisacariu din Iasi vindea, anul trecut în octombrie, un autoturism cu suma de 9.800 de euro. Din pãcate, Cornelia Prisacariu a uitat sã mentioneze si marca masinii înstrãinate.
Conform ultimei declaratii de avere, completatã în octombrie 2010, Aurelian Vasea Soric detine în proprietate trei terenuri, douã în Iasi si unul în Piatra Neamt, unde are si o casã si un birou notarial. Este amintit si BMW-ul 318, creditul în valoare de 160.000 de franci elvetieni, scadent în 2033. În 2009, ofiterul a încasat 75.400 de lei, plus 9.736 de lei ca normã de hranã, iar sotia sa, notar public, a avut un venit net de 127.726 de lei.

Articol afisat de 3395 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective