Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Genocid“, strigã medicii de familie

„Genocid“, strigã medicii de familie

• doctorii cred cã se doreste uciderea bolnavilor cronic • medicii nu vor mai putea elibera retete decît în limita unui plafon • bolnavii cronic vor merge la medic doar de 4 ori pe an • ei vor primi retete pe 3 luni, epuizîndu-se veniturile anemice •

Noul contract cadru (document care se încheie între casele de asigurãri si furnizorii de servicii medicale precum doctorii de familie, spitalele, laboratoarele, farmaciile, etc.), care se va încheia de la 1 aprilie aduce schimbãri importante atît pentru medici, dar mai ales pentru pacienti. Din pãcate, multe dintre aceste modificãri nu aduc nici un fel de avantaj nici uneia dintre pãrti, cel mai mult urmînd a avea de suferit bolnavii, cãrora li se va restrictiona oarecum accesul la serviciile medicale. Si ca sã fie tacîmul complet, vor fi si taxati suplimentar.

Retete, dupã buget

De la 1 aprilie, medicii de familie vor primi un buget estimativ. Deocamdatã nu s-a stabilit suma, dar este clar cã nu va fi îndestulãtoare, practica ultimilor ani arãtînd cã în sãnãtate nu sînt niciodatã bani suficienti. Existenta acestui buget va însemna cã medicul va putea prescrie retete pînã la epuizarea fondului, dupã care, pînã luna viitoare va sta pe tusã. „ÃŽn aceste conditii, este clar cã în primele zile ale fiecãrei luni, oamenii ne vor rupe usile pentru a fi siguri cã apucã aceste retete. Chiar dacã vin 100 la usã, legea ne interzice sã vedem mai mult de 20 de pacienti pe zi. Atunci cum vom rezolva aceastã dilemã?“, se întreabã medicul de familie Mihaela Covrig, presedintele patronatului Medicilor de Familie Neamt.

Cronicii, de 4 ori pe an la doctor

O altã prevedere în noul contract cadru se referã la bolnavii cronic. Acestia vor putea merge la medicul de familie doar o datã la 3 luni, cînd vor primi si retete, tot pe 3 luni. ÃŽn total, vor merge de 4 ori pe an. De exemplu, un cardiac va merge trimestrial la medic si atunci i se va scrie si reteta pentru toate cele 3 luni viitoare. Acest lucru îi va dezavantaja pe bolnavi deoarece diferenta de platã pentru medicamente în cazul retetelor compensate poate ajunge si la 2 milioane de lei lunar. Suma este mare si pentru o lunã, dar pentru 3 luni, este aproape imposibil de suportat. ÃŽn plus, mãsura îi dezavantajeazã si pe farmacisti care ar trebui sã aibã stocuri suficiente de medicamente, fapt de-a dreptul imposibil, în conditiile în care statul nu i-a plãtit de un an. Revenind la bolnavi, în cazul în care cardiacul, de exemplu, face o altã boalã, acutã, precum o rãcealã, crizã biliarã, el poate merge la medicul de familie si va primi si retetã. Dacã face o complicatie a bolii cronice pe parcursul celor trei luni, precum o crizã de hipertensiune ori o fibrilatie, va putea fi vãzut de medic dar nu va mai primi retetã gratuitã ori compensatã. „Este genocid ce vrea statul sã facã cu bolnavii. Practic, se încalcã dreptul la sãnãtate, drept constitutional. Ei restrictioneazã accesul oamenilor la medic si îi si taxeazã prin faptul cã nu le mai dã medicamente compensate. Consecintele se vor vedea în timp, bolile urmînd a se agrava“, a adãugat doctorita Covrig.

Nerespectarea programãrii la medic costã

Tot în noul contract cadru apare o nouã prevedere care are scopul de a face ordine, dar de fapt va taxa bolnavii. Se prevede faptul cã, o persoanã care are o programare la medicul de familie dar solicitã o reprogramare pentru cã nu poate veni la data stabilitã initial, va plãti consultatia si nici nu va beneficia de o retetã gratuitã ori compensatã. Medicii cred cã mãsura este de-a dreptul aberantã si încalcã toate drepturile asiguratului. Medicul Mihaela Covrig, în calitate de presedinte al Patronatului Medicilor de Familie, din judet a anuntat cã lucrurile nu vor rãmîne asa si vor protesta. Aceasta va merge la sfîrsitul aceste sãptãmîni la Bucuresti unde, împreunã cu medicii din toatã tara, vor decide calendarul miscãrilor de protest, ce va culmina cu o grevã generalã.

Articol afisat de 2423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective