Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CONTRABANDÃ CU 4,4 MILIOANE DE TIGÃRI

CONTRABANDÃ CU 4,4 MILIOANE DE TIGÃRI

• vînzãtorii de tigãri netimbrate au dispãrut de pe piatã • nici în Piata Centralã si nici în bazarul din Piatra Neamt nu se mai gãsesc tigãri de la „rusi“ • situatia se datoreazã în mare mãsurã destructurãrii mafiei din vãmi • anul trecut, politistii, vamesii si comisarii Gãrzii Financiare au confiscat peste 4,4 milioane de tigarete, în valoare de circa 20 de miliarde de lei vechi •

Fumãtorii care obisnuiau sã se aprovizioneze cu tigãri de pe piata neagrã se aflã într-un mare impas. De aproape douã sãptãmîni, în nici unul dintre locurile stiute de tot nemteanul cã se comercializau tigãri netimbrate nu mai gãsesti picior de „contrabandist“. ÃŽn Piata Centralã, în asa zisa zonã a „moldovenilor“, poti sã tragi cu tunul si nu ai sanse sã cumperi un pachet de tigãri netimbrat. Sîmbãtã dimineatã, tarabele, de la care în zilele „bune“ puteai sã te alimentezi cu tabac, nu aveau marfã. I-am luat la rînd pe comercianti si i-am întrebat dacã nu au tigãri. Speriati, oamenii negau. „Eu nu vînd din astea. Erau niste bãieti care se ocupau cu asa ceva, dar nu i-am mai vãzut de mai bine de o sãptãmînã. Le este fricã de tot ce s-a întîmplat în tarã cu ãstia, cu vãmile. O trecut tãti «dracii» în control zile trecute“, a declarat un basarabean. ÃŽntrebat de ce nu aduce si el tigãri, basarabeanul a spus: „Nu mã complic cu asa ceva. Mai ales acum. Bani ies dacã ai marfã multã. La cîteva cartoane ce sã-ti iasã? Bani de-o votcã pe zi si de mîncat ceva. Mã multumesc cu ce cîstig din ce vînd eu, un peste afumat, o lumînare, o conservã, dulciuri si diverse unelte... Acusica vine primãvara si o sã aduc seminte. De ce sã mã leg la cap cu prostii?
Nu mergeti la bazar cã nu o sã gãsiti tigãri la nimeni“, ne-a spus, „sfãtoasã“, o basarabeancã. Una dintre explicatii ar fi aceea cã nu mai existã marfã, lovitura datã de autoritãti în Vama Siret afectînd serios afacerile celor care aduceau tigãri netimbrate din Ucraina. Pe de altã parte, agitatia fãcutã în ultima perioadã nu le prieste deloc celor care vînd tigãri netimbrate. Este clar, cel putin în aceste zile „afacerea“ nu mai merge, lucru demonstrat si de lipsa, din buletinele de presã ale politiei, a cazurilor de contrabandã. Anul trecut nu a existat sãptãmînã în care autoritãtile sã nu prindã un comerciant ilegal de tigãri. Si capturile au fost pe mãsurã. ÃŽmpreunã, vamesii, politistii si comisarii de la Garda Financiarã au confiscat peste 4,4 milioane de tigarete, ceea ce înseamnã 220.000 de pachete, valoarea acestora fiind de peste 20 de miliarde de lei vechi. Politistii au „bifat“ 76 de capturi, care în traducere ar însemna 2.368.857 de tigarete în valoare de aproximativ 1.065.985 lei, amenzile aplicate contrabandistilor însumînd 774.800 lei. Au fost constatate 68 de infractiuni, dintre care 33 la Legea evaziunii fiscale, 14 la Codul Fiscal, 10 la Codul Vamal etc. Tigãrile confiscate au fost depuse în camera de corpuri delicte. ÃŽn functie de ce va decide instanta, marfa urmeazã sã fie distrusã sau oferitã procesatorilor de tutun din România. Tot anul trecut, vamesii nemteni au confiscat peste 100.000 de pachete de tigãri netimbrate, plus 5 tone de tutun vrac. La rîndul lor, comisarii financiari au confiscat 3.611 pachete de tigãri din diverse mãrci, în valoare de 30.778 de lei.

Cele mai spectaculoase cazuri

Anul trecut, n-a existat nici o lunã în care sã nu se fi realizat capturi de tigãri de contrabandã, unele mai mari, altele mai mici.
11 ianuarie: Un hunedorean, 41 de ani, se alegea cu dosar penal dupã ce un echipaj din cadrul Politiei Tîrgu Neamt l-a oprit în trafic pentru un control de rutinã, pe strada Stefan cel Mare. În urma verificãrilor, politistii au gãsit în portbagajul masinii 3.500 de pachete de tigãri Monte Carlo. Posesorul nu a putut prezenta vreun document legal de provenientã si a refuzat sã specifice de unde avea tigãrile cu timbru de Republica Moldova.
18 februarie: Politistii si vamesii nemteni dãdeau o loviturã destul de serioasã în ceea ce priveste contrabanda cu tigãri provenite din spatiul ex-sovietic. La intrarea în Roman, pe E85, au fost oprite trei masini conduse de tot atîtia tineri cu domiciliul în Constanta. Cu ocazia controlului efectuat, în interiorul masinilor s-au gãsit 22.959 de pachete cu tigãri, avînd aplicate timbre fiscale emise de autoritãtile din Ucraina si Rusia. Cei trei soferi s-au ales fiecare cu o cîte o amendã în valoare de 200 de milioane vechi, iar marfa a fost confiscatã.
3 martie: Un bucurestean, de 30 de ani, care transporta cu un autoturism Logan aproape 6.970 de pachete de tigãri netimbrate,
dãdea bãtãi de cap autoritãtilor, dupã ce a refuzat în douã
rînduri sã opreascã la semnalul oamenilor legii. Politistii din Tîrgu Neamt, erau sesizati de inspectorii vamali ieseni cã o persoanã aflatã la volanul unui autoturism s-a sustras de la controlul organizat în localitatea Motca, continuîndu-si drumul spre orasul de la malul Ozanei. Ulterior masina avea sã fie reperatã în apropiere de Tîrgu Neamt si i s-a cerut soferului sã tragã pe dreapta. A refuzat si a fost prins pe o stradã din oras dupã o urmãrire de circa 4 km.
9 aprilie: La Dobreni, lucrãtorii Politiei Rutiere, în timpul unei razii, au reusit sã prindã un localnic din Sãvinesti care spera sã facã o afacere bunã. În masina acestuia oamenii legii au descoperit 100.000 de tigarete (5.000 de pachete de tigãri). Sãvinesteanul a rãmas fãrã marfa de contrabandã si s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscalã.
11 iulie: Oamenii legii loveau în „afacerile“ ce se derulau în bazarul din Piatra Neamt. Un cetãtean moldovean si un pietrean erau surprinsi în timp ce transportau din curtea unui imobil mai multe genti pe care le încãrcau într-un autoturism. Aveau sã fie gãsite 1.998 de pachete de tigãri, de diferite mãrci, de provenientã
Republica Moldova si Ucraina. S-au cerut autorizatii de perchezitii la douã adrese, prilej cu care s-au mai descoperit 4.010 pachete de tigãri. Cele 6.008 pachete, reprezentînd 120.160 tigarete, avînd o valoare de peste 6.000 de euro, au fost confiscate.
24 iulie: Doi politisti din Brasov erau arestati dupã o tranzactie cu tigãri ce a avut loc la Gherãiesti, furnizor fiind un ucrainean stabilit în comuna amintitã, care a fost implicat în multe astfel de tranzactii dubioase. Oamenii legii au venit în Neamt cu douã masini si dupã ce au fost „lãsati“ sã preia marfa s-a frealizat flagrantul. ÃŽn portbagajul unuia dintre autoturisme si într-un locas special amenajat pentru roata de rezervã au fost gãsite 5.503 pachete de tigãri. Apoi, acasã la unul din politistii implicati mai aveau sã fie depistate 10.000 de pachete, iar la domiciliul ucraineanului si la un prieten alte 1.800 de pachete. Cetãteanul strãin mai fusese prins, pe 7 septembrie 2009, la Sãbãoani, la volanul unei masini în care se aflau 17.369 de pachete de tigãri.
9 august: Un subofiter în cadrul Jandarmeriei Neamt era prins cînd transporta cu masina 8.208 pachete de tigãri. Avea sã se stabileascã faptul cã fãcea parte dintr-o retea infractionalã ce alimenta piata neagrã cu tutun. Din cercetãri a reiesit cã marfa a fost initial depozitatã la tatãl jandarmului. Au urmat circa 10 perchezitii domiciliare la locuintele membrilor grupãrii, cu aceastã ocazie fiind gãsite alte 7.529 pachete de tigãri. Jandarmul a fost o perioadã arestat, dupã care s-a dispus cercetarea în stare de libertate, el dîndu-si apoi demisia.

Articol afisat de 2755 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective