Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarii dau bani de frica proceselor

• liderii de sindicat din învãtãmînt au retras actiunea de la Tribunal pentru plata navetei dascãlilor, în care pîrît era Consiliul Local Rediu • bani a gãsit si Ion Rotaru, de la Alexandru cel Bun • o situatie ciudatã este la Dumbrava Rosie •

Personalul didactic de predare si cel auxiliar care îsi desfãsoarã activitatea în unitãtile de învãtãmînt din comuna Rediu îsi recupereazã restantele la navetã. Liderii Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt au deschis actiune în instantã pentru ca dascãlii sã îsi recupereze banii cu care si-au plãtit naveta anul trecut, desi decontarea ar fi trebuit asiguratã din bugetul local al comunei. Pentru a nu mai ajunge în instantã si pentru a nu primi sentintã irevocabilã de restituire a sumelor restante asa cum s-a întîmplat în multe cazuri, primarul Vasile Mortfolea a preferat sã prindã în buget banii datorati cãtre angajatii din scoli. „La începutul sãptãmînii am retras actiunea de la Tribunalul Neamt, pentru cã primarul de la Rediu a decis sã acorde banii restanti personalului didactic de predare si celui auxiliar. E vorba de asigurarea unor plãti retroactive, acumulate în anul calendaristic 2010. Suma ce le va fi datã navetistilor este de 9.091 de lei. ÃŽn proces noi am fi reprezentat interesele a 20 de reclamanti care lucreazã în scolile din comunã. Ne bucurã faptul cã li se face dreptate colegilor nostri si acelasi lucru se întîmplã si în alte comune. Un exemplu este Valea Ursului, care de curînd a stabilit sã restituie banii navetistilor din scoli“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. Un alt primar care a actionat înainte de a fi constrîns de magistrati este Ion Rotaru, de la Alexandru cel Bun, care a gãsit fonduri cu care sã anuleze restantele cãtre profesori.
În momentul de fatã în judet sînt 17 sentinte definitive si irevocabile în baza cãrora primarii trebuie sã prevadã în buget sume cu care sã acopere cheltuielile suportate de angajatii din scoli în ultimul an sau chiar mai mult de atît.

Dumbrava Rosie, caz special

Alte douã procese nu s-au finalizat pentru cã primarii au atacat sentintele de la Tribunal cu recurs. Este vorba despre alesii locali de la Borca si Poiana Teiului. La sediul din Piatra Neamt al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt urmeazã sã se centralizeze situatia cu decontarea navetei înregistratã la nivel de judet. Printre localitãtile în care trebuie sã se punã în aplicare sentintele definitive si irevocabile se numãrã Români, Valea Ursului, Horia, Ruginoasa, Scoala 1 Bicaz, Scoala Elena Cuza Piatra Neamt, Bodesti, Mãrgineni, Roznov, Pipirig (scolile Stînca si Pipirig), Bîra, Grinties si Vãleni. recursul primarilor de la Poiana Teiului si Borca e îndreptat împotriva dascãlilor scolilor de la Dreptu si Poiana Teiului, respectiv, Mãdei si Borca. Problema decontãrii navetei angajatilor din învãtãmînt nu se va încheia în Neamt cu aceste procese, ci va mai avea loc unul îndreptat împotriva Consiliului Local Dumbrava Rosie. „La Dumbrava Rosie este o situatie specialã pentru cã acolo se deconteazã doar 50% din valoarea navetei. Si din acest procent se mai scade ceva! Din valoarea abonamentului pe o lunã se scade suma care reprezintã contravaloarea navetei în zilele de week-end. Apoi se deconteazã jumãtate din cît rãmîne. Este un caz particular acolo, colegii nostri fiind pãgubiti. Liderul de sindicat a discutat cu conducerea scolii si a Primãriei Dumbrava Rosie pentru reglementarea modului de calcul, dar autoritãtile locale refuzã sã plãteascã valoarea integralã a transportului, sustinînd cã s-au acordat tichete cadou care acoperã diferenta neîncasatã. Dar o astfel de justificare nu este plauzibilã, cîtã vreme cheltuielile cu transportul si cele cu tichetele cadou se asigurã din directii diferite. Cînd vom avea gata dosarul cu lista de personal didactic îndreptãtit sã primeascã bani de navetã, sumele datorate nominal si cele încasate, vom merge cu el în instantã. Pînã acum unitatea scolarã a refuzat sã ne dea un tabel centralizator cu sumele restante si cele încasate, aferente anului 2010. Sînt colegi care au de recuperat bani si pe 2009”, a mai spus Gabriela Grigore. La nivel de judet, cele mai vechi datorii la plata navetei sînt înregistrate de Consiliul Local Roznov - din 2008, iar la Vãleni sînt din 2009.

Articol afisat de 2136 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective