Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MISTRETII CU GULER

MISTRETII CU GULER

praful si pulberea s-a ales de ancheta privind braconarea a doi porci mistreti • incidentul s-a petrecut în februarie anul trecut • în zona Secuieni, politistii au depistat cinci indivizi care împuscaserã doi mistreti • propunerea politistilor de trimitere în judecatã nu a fost pe placul procurorilor romascani • au decis scoaterea de sub urmãrire penalã a suspectilor • unul dintre motivele invocate a fost acela cã vînãtorii ar fi avut autorizatii • si politistii au aflat acest lucru, numai cã autorizatiile erau la porumbei gulerati si alte pãsãrele, nu la mistret •

Solutiile date de procurorii Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Roman într-un dosar de braconaj i-au scos din sãrite pe vînãtorii din zonã si nu numai. Multi se întreabã, pe bunã dreptate, cum de a fost posibil ca o anchetã a politiei sã fie fãcutã varzã din doar cîteva miscãri de pix. Analizînd dosarul cu pricina, nu poti sã tragi decît douã concluzii. Una ar fi aceea cã mistretii s-au sinucis prin împuscare sau procurorul care a instrumentat cazul are mari carente la capitolul zoologie, confundînd mistretii cu porumbeii gulerati sau alte pãsãrele. Pe de altã parte, analizînd ce au constatat politistii si ce concluzii au tras procurorii, rezultã cã primii au gresit grav, în sensul cã ar fi stiut de existenta unor autorizatii de vînãtoare însã nu le-au luat în seamã. Aceastã variantã este putin probabilã, pentru cã nimeni nu avea interesul sã-si batã capul cu un dosar, atîta timp cît nu ar fi existat date si indicii cã s-a comis o infractiune. Este la mintea porumbelului gulerat cã nu au existat aceste autorizatii la mistret, lucru confirmat de altfel în timpul cercetãrilor. Povestea îsi are începuturile acum un an, cînd cinci indivizi au fost prinsi braconînd pe Fondul de Vînãtoare Secuieni. Era într-o duminicã, 7 februarie, cînd acestia au iesit la o partidã de vînãtoare în zona Secuieni, unde paznic era Florin Surei.
Ceilalti patru vînãtori au fost identificati ca fiind Vasile Jitaru, de 55 de ani, Vasile Nour, de 49 de ani, ambii din Roman, si fratii Emil si Viorel Chelaru, de 52, respectiv 44 de ani, ambii din Filipesti, judetul Bacãu. Din investigatiile politistilor a reiesit cã paznicul, desi avea cu totul alte atributii, a acceptat sã braconeze împreunã cu cunoscutii sãi, toti membri vînãtori la Asociatia de Vînãtoare si Pescuit Roman.

Au mers la sigur

Cu un autoturism de teren Toyota, cei cinci au descins într-o zonã situatã pe raza comunei Moldoveni, într-un loc bine ales - un lan de porumb necules. Politistii aveau sã afle cã au fost trase douã focuri, de cãtre Nour si Jitaru, reusind sã doboare tot atîtia mistreti. Ulterior, trofeele au fos transportate cu autoturismul de teren la locuinta celor doi frati din Bacãu. Aici, carnea a fost transatã si împãrtitã. A doua zi, Vasile Jitaru, împreunã cu ginerele sãu s-au deplasat în Filipesti pentru a-si lua partea. La întoarcere, ginerele lui Jitaru, care conducea un Volkswagen ultimul tip, a fost oprit în trafic de politisti. În masinã, frumos ambalatã, a fost gãsitã carnea de vînat. A urmat audierea lui Jitaru, acesta spunînd ce si cum cu vînãtoarea. La vremea respectivã cazul a tinut prima paginã a ziarelor locale, politistii spunînd cã împotriva celor cinci a fost începutã urmãrirea penalã si cã nu existã nici o îndoialã cã la mijloc a fost un act de braconaj. S-au strîns probe, au fost luate declaratii, iar carnea a fost expertizatã. Concluzia a fost clarã, si anume cã în pachetele gãsite în masina ginerelui lui Jitaru se afla carne de mistret. Mai mult decît atît, politistii au gãsit la fata locului si alte probe care au confirmat actul de braconaj. Existau voci care afirmau cã cele douã autovehicule, folosite de braconieri, urmau sã fie confiscate. Nimic din toate acestea nu avea sã se întîmple.

Jitaru a murit la pescuit

Dosarul a fost finalizat de politistii nemteni si înaintat procurorilor romascani cu propunere de trimitere în judecatã a celor cinci bãrbati. Lucrurile aveau sã se schimbe radical dupã ce, în data de 4 mai, Vasile Jitaru, unul dintre principalii pioni din dosar, deceda într-un accident petrecut la pescuit. Bãrbatul s-a electrocutat, dupã ce cîrligul de la capãtul unditei s-a prins de un cablu de înaltã tensiune.
Asa se face cã, la putin timp dupã decesul lui Jitaru, un romascan s-a deplasat la Parchetul Roman si a cerut sã fie audiat în dosarul de braconaj. Omul a spus cã (sic!!!) în cursul lunii februarie i-a dat lui Jitaru niste carne de mistret pe care ar fi cumpãrat-o de la un supermarket. Si procurorii au atasat declaratia la dosar. Nu am reusit sã aflãm dacã martorul surprizã a si reusit sã confirme cu probe cele spuse în fata procurorilor. Si ne gîndim, de exemplu, la un bon fiscal care i-ar fi întãrit declaratia.

Explicatiile procurorilor

La solicitarea cotidianului „Monitorul“, conducerea Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Roman a comunicat cã scoaterea de sub urmãrire penalã a celor patru presupusi braconieri rãmasi în viatã a fost cauzatã de „lipsa elementelor constitutive ale infractiunii“. Despre defunctul Vasile Jitaru, singurul asupra cãruia mai planau suspiciuni, nu mai poate fi spus nimic din punctul de vedere al rãspunderii penale. Luiza Luca, prim-procuror adjunct în cadrul acestei institutii, a oferit urmãtoarea explicatie: „ÃŽn acest caz, în care au fost cercetati Vasile Jitaru, Vasile Nour, Florin Surei, Emil Chelaru si Viorel Chelaru se conturau douã infractiuni: port ilegal de armã si braconaj. Referitor la primul aspect, s-a constatat cã, exceptîndu-l pe Florin Surei, care era paznic de vînãtoare, toti erau membri ai Asociatiei Vînãtorilor si Pescarilor Sportivi Roman. Emil Chelaru avea o autorizatie individualã de vînãtoare, eliberatã pe data de 13 ianuarie 2010, toti avînd alte douã autorizatii colective de vînãtoare, de pe 22 ianuarie si 3 februarie 2010. Conform materialului probator, asupra lui Vasile Jitaru a fost gãsitã o cantitate de carne însã, în timpul anchetei, un martor a declarat cã provine de la dînsul. Astfel, s-a dispus scoaterea persoanelor în cauzã de sub urmãrire penalã, pentru cã nu existau elementele constitutive ale infractiunilor“, a mentionat Luiza Luca, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Roman.
Ce a uitat doamna procuror sã mentioneze este cã autorizatiile la care face dînsa referire nu erau la mistreti. Politistii declarau anul trecut, în timpul anchetei, cã respectivele autorizatii prezentate de braconieri, erau la porumbei gulerati, respectiv alte pãsãrele. Poate, între timp, porumbeii si pãsãrelele s-au transformat în mistreti. Nici varianta ca în zona Romanului sã trãiascã o nouã specie, si anume porcul mistret zburãtor...gulerat, nu este exclusã.

Articol afisat de 2672 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU,G. MUNTEANU,T. CIUBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective