Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Februarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„MURIM! NE DÃM FOC!“

„MURIM! NE DÃM FOC!“

• tiganii din strada Muncii s-au revoltat pentru cã au rãmas fãrã curent • au dat foc mai multor cauciucuri, sub privirile politistilor, jadarmilor si pompierilor • „Avem copii mici care îngheatã în case, o sã le dãm foc, cã asta vor toti, sã murim“, strigau femeile despletite • melodrama a atins apogeul cînd o femeie a luat cîteva bastoane de la mascati, iar alta a fost dusã la spital cã i s-a fãcut rãu • cercul este vicios: nu au curent cã n-au plãtit, ei spun cã ar plãti dar nu încheie E-On contracte cu ei pentru cã Locativ Serv n-a mai reînnoit contractele de închiriere pe locuinte •

Cartierul Muncii din Piatra Neamt a luat foc ieri, la propriu, dar mai mult la figurat. Sute de tigani si alti amãrîti cazati acolo în locuinte de necesitate s-au rãsculat pentru cã de trei zile au rãmas fãrã curent electric. Asta nu i-a supãrat prea tare din punct de vedere termic, desi afarã erau multe grade cu minus, cã s-au descurcat cu sobe si lemne adunate din gardurile vecinilor. Cel mai tare i-a supãrat cã nu le mai merg frigiderele, televizoarele si casetofoanele. Dupã ce în weekend au dat foc la douã cauciucuri de cãrutã, ieri au derulat un nou episod, în încercarea de a sensibiliza pe cineva suficient cît sã le revinã curentul în prize. ÃŽn timp ce bãrbatii erau bine dositi sub asternuturi, femeile din comunitate au fost scoase în fatã la scandal. Despletite, cu hainele atîrnînd, toate pline de deznãdejde si de funingine de la anvelopele incendiate de putinii bãrbati rãmasi prin preajmã la supraveghere, tigãncile au fãcut ce-au stiut mai bine: s-au lamentat. Sub privirile deloc indulgente ale politistilor de la Municipiu, ale jandarmilor si mascatilor si, ulterior, ale pompierilor veniti sã se lupte cu focul si fumul, tigãncile au dat la om pînã au fost potolite cu bastoanele. Una chiar cu cîinele din dotarea mascatilor. Din toate pãrtile se auzeau urlete: „Murim! Ne dãm foc aici!“, „Dã-te cã arunc copilul în foc, ce sã-l mai tin sã înghete în casã!“, „Am muncit 14 ani si ne-au bãgat aici pe toti“, „Ne-au distrus!“ sau „Vor sã moarã tiganii si de-aia ne fac asta“.

„Vrem sã plãtim, dar nu încheie nimeni contracte cu noi“

Teodor Albu spune cã are bani sã dea la luminã, dar nu vrea E-On sã-i primeascã, din lipsã de contract. „Nu avem contract cu IRE, vrem sã plãtim dar pe ce bazã? Iar IRE nu încheie contracte cu noi cã n-avem contract pe locuintã. Locativ Serv n-a mai încheiat alte contracte cu noi, iar astea pe care le avem acum sînt expirate de trei ani. Noi ce sã facem în cazul ãsta?“, se întreabã omul. Douã tigãnci tinere vin sã-i tinã isonul. Una, Larisa Frunzã, cãreia îi atîrnã un copil de-un sold, se jurã cã de jumãtate de an bagã siropuri si medicamente în copil si tot nu l-a scos din rãcealã. „De ce n-au venit astã varã sã taie, ne-au tãiat acum, iarna? Avem copii mici. Eu ce sã fac cu copilul? Abia reusesc sã-i dau de mîncare. ÃŽl tin cu ceai, cã nici bani de lapte n-am, îi dau siropul rece. Cum sã-i treacã gîtul dacã el bea rece? Uitati ce-i dau de mîncare“, zice în timp ce pune demonstrativ o farfurie cu jumãri pe podea, ca sã se vadã bine la pozã. Cealaltã, ospitalierã sau poate doar interesatã, ne invitã în locuinta ei. La usã e prins un cearsaf odatã alb, tãiat în douã pe lungime ca sã intre lumina. Dacã închide usa, înãuntru e mai beznã ca-n iad. „Cum sã trãim asa? Am aprins lumînarea ca sã vãd sã dau tîtã copilului. Dar n-o pot tine aprinsã mereu, cã ardem ca soarecii aici“, zice fata. Are trei copii care-i umblã printre picioare, plus un sugar, de trei sãptãmîni, pe care-l tine într-un maieu si-o pãturã.

Lideri lipsã

ÃŽn timp ce unele îsi spun povestea, afarã se dezlãntuie circul. O ambulantã a plecat spre spital, purtînd o venerabilã tigancã suferindã de inimã si cu istoric de atac vascular, cãreia i s-a fãcut rãu dupã ce, zic oamenii, a luat cîteva bastoane de la oamenii legii. O alta încã zbiarã la ei, supãratã din cauza bastoanelor primite pe spinare si a cîinelui cu care a fost impresionatã. Politistii încearcã sã calmeze spiritele, nu se bucurã de prea mult succes. Toatã lumea purtãtoare de uniformã stã pe margine si se uitã ca la urs. Tigãnimea e în fierbere pînã cînd este întrebatã dacã s-a dus cineva la primãrie. Blocaj, liniste. Nu s-a gîndit nimeni la asta. Toti asteptau sã vinã primãria la ei. ÃŽncep sã-si caute liderii, seful de cartier, consilierul de la primãrie, consilierul de la Prefecturã. Nu-i gãsesc. „Pãi de ce nu ies, de ce stau ascunsi?“. ÃŽntrebarea rãmîne fãrã rãspuns, gãlãgia parcã nu mai e asa mare, tiganii se bucurã cã dau interviuri la televiziuni.

Primãria zice cã Locativ Serv stie

Viceprimarul Dragos Chitic spune cã E-On a oprit vineri curentul în cartier pentru cã existau semnale de furt de curent si consumatori prea multi si fãrã contract. Iar E-On s-a sesizat dupã ce acum douã sãptãmîni li s-au prãjit niste instalatii. „Sînt foarte multi care stau fãrã forme legale acolo. Solutia este sã-si rezolve problemele cu Locativ Serv si E-On. Nu existã cã nu au putut reînnoi contractele. Cei care au vrut, au putut. Numai cã n-au vrut multi, pentru cã nu vor sã plãteascã nici chirie, nici utilitãti, nimic. Refuzã sã plãteascã orice, desi au ajutor social, au alocatii si multi se duc cu taxiul acasã. A existat deschidere mereu din partea noastrã pentru a le asigura conditii civilizate de viatã. Din partea lor, a celor mai multi, a existat un refuz permanent de a intra în normalitate si decentã“, a spus acesta. ÃŽntrebat fiind cum de s-a ajuns aici si de ce nu s-au luat mãsuri mai devreme, Dragos Chitic a spus cã Locativ Serv stie, fiindcã administreazã locuintele. Primãria a dispus totusi angajatilor proprii de la Protectie Socialã si Politie Comunitarã sã facã verificãri pe fiecare caz în parte si sã se ia mãsuri punctuale, mai ales spre folosul celor care stau cu acte si mai au si copii.

Locativ Serv zice cã nu ea

Gabriela Tomsa, directorul societãtii primãriei, spune cã problema de ieri din strada Muncii nu are legãturã cu Locativ Serv, nemultumirea tiganilor fiind cã au fost debransati de la curent pe motiv de neplatã. Iar chestiunea contractelor pe locuinte este irelevantã în acest context. „Contractele n-au fost reînnoite pentru cã n-au venit. Unul singur a venit la noi, atît. Si n-au venit pentru cã n-au plãtit nici chirie, nici întretinere. Pînã acum le-a mers, nu i-a dat nimeni afarã, noi nu i-am cãutat cã era de datoria lor sã vinã. Mãcar chiria s-o plãteascã. Mãcar jumãtate din chirie. Dar ei nu vor. Au fost lãsati în pace pentru cã au fost considerati problemã socialã. Noi ne-am îndreptat împotriva lor pe cale legalã. Sînt dati în judecatã, dosarele sînt pe rol“, spune Gabriela Tomsa. Scriptele societãtii Locativ Serv aratã cã în strada Muncii locuiesc aproape 300 de suflete. ÃŽn realitate, sînt cam 1.000 de oameni.

Articol afisat de 2356 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective