Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iazurile trec la Piscicola

• dupã luni de zile de la o hotãrîre definitivã a instantei, Agentia Nationalã de Pescuit si Acvaculturã a fãcut primul pas pentru a o pune în aplicare • firma Proora Impex Drobeta Turnu Severin a fost anuntatã cã a fost anulat contractul de concesiune, iar iazurile vor fi preluate de cãtre ANPA • aceeasi soartã o vor avea si contractele de vînzare-cumpãrare încheiate de firma mehedinteanã cu societãti din Neamt prin care s-au înstrãinat unele iazuri • în aceste zile, o comisie va inventaria bunurile societãtii si va prelua iazurile • logic, urmãtoarea miscare ar fi aceea ca Piscicola PAS sã fie declaratã cîstigãtoare a licitatiei •

Desi a trecut aproape un an de cînd magistratii de la ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie au dat cîstig de cauzã societãtii Piscicola PAS în cazul firmei Piscicola, reprezentantii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvaculturã (ANPA) s-au tot fãcut cã pun în practicã hotãrîrea judecãtoreascã. Recent, la insistentele PAS Piscicola care a amenintat inclusiv cu depunerea unei plîngeri penale împotriva celor care încalcã legea, ANPA a fãcut primul pas pentru ca lucrurile sã reintre în normalitate. ÃŽn urmã cu douã zile, sub semnãtura presedintelui ANPA, Marian Sorinel Mãnãilã, Proora Impex Drobeta Turnu Severin, dar si alte societãti care au cumpãrat iazuri de la firma mehedinteanã, au fost înstiintate cu privire la nulitatea absolutã a contractului de concesiune încheiat între ADS si Piscicola Neamt. „Ca urmare a Deciziei nr. 1306 pronuntatã la data de 20.04.2010 de cãtre ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie în dosarul nr. 6599/2009 care a validat sentinta comercialã nr. 22/C/14.01.2009 a Tribunalului Sibiu prin care s-a constatat nulitatea absolutã a contractului de vînzare cumpãrare de actiuni nr. 26/31.10.2003 încheiat între ADS si SC Proora, nulitatea absolutã a contractului de concesiune nr. 26/02.2004, încheiat între ADS si Pisciola Neamt, precum si nulitatea absolutã a actelor subsecvente. Vã informãm cã, începînd cu data prezentei, contractul de concesiune prin atribuire directã nr. 26/02.02.2004 se anuleazã de drept. ÃŽn perioada imediat urmãtoare urmeazã sã fiti înstiintati de suspendarea licentei de acvaculturã. ÃŽn termen de 5 zile de la primirea prezentei adrese, comisia desemnatã prin Decizia ANPA nr. 127/07.02.2011 se va prezenta la sediul societãtii dumneavoastrã pentru a prelua pe bazã de proces verbal terenul pe care l-ati avut concesionat“, se aratã în adresa ANPA înaintatã cãtre firma Proora Impex. Astfel de adrese au primit si societãtile comerciale care au achizitionat, desi nu aveau acest drept, iazuri de la Piscicola Neamt, administratã de Alin Iuliu Udriste, care este actionar majoritar la Proora Impex SRL. Este vorba de firmele Viohang, care a cumpãrat ferma Budesti si iazurile de la Bãlãnesti, Romcalss cu iazul Lates si Golden Fish care are ferma de la Dulcesti. ÃŽn acest moment, societatea Pisciola mai detine ferma Trifesti, pãstrãvãria de la Vaduri si iazul de la Podoleni. Odatã recuperate activele societãtii, ANPA va relua procedura de licitatie, din punctul în care Pisciola PAS (n.r. - societatea salariatilor) a fost exclusã. Cum Proora Impex nu întruneste conditiile de participare, normal ar fi ca Pisicicola PAS sã fie declaratã cîstigãtoare.

ÃŽncepe hora dosarelor

Inginerul Ilie Ciutea, directorul Piscicola PAS a salutat initiativa ANPA, precizînd cã urmeazã ca toate actele care au stat la baza înstrãinãrii unor active sã fie verificate de organele abilitate. „Dupã 8 ani de procese în toatã tara, în sfîrsit Asociatia Piscicola PAS Piatra Neamt a reusit demararea punerii în aplicare a hotãrîrii rãmasã definitivã si irevocabilã a ÃŽnaltei Curti de Casatie si Justitie în ceea ce priveste privatizarea frauduloasã a firmei Piscicola Neamt. Primul pas pe care ANPA l-a fãcut a fost sã-i înstiinteze pe toti cei care, prin diferite inginerii mai mult sau mai putin ortodoxe, au reusit de-a lungul anilor sã devinã asa zisi proprietari pe iazurile Piscicola, de suspendarea licentei de acvaculturã odatã cu rezilierea contractelor subconexiune. ÃŽn acelasi timp, se fac cercetãri de cãtre organele abilitate în ceea ce priveste legalitatea tuturor actelor care au stat la baza înstrãinãrilor ilegale de active apartinînd societãtii Pisicicola. Magistratii ÃŽnaltei Curti de Casatie au dispus repunerea în situatia anterioarã în ceea ce priveste patrimoniul societãtii, iar toti cei care au participat la distrugerea si înstrãinarea ilegalã a acestui patrimoniu vor fi trasi la rãspundere de organele abilitate. Cu toate cã pentru demararea acestor mãsuri au fost necesare 11 luni de zile, timp în care au fost sesizate toate institutiile statului, Piscicola va fi în sfîrsit repusã în situatia din 2003, iar licitatia de la care Asociatia Pisicicola PAS Piatra Neamt a fost exclusã abuziv, va fi reluatã din acel moment. Din pãcate, în toti acesti 8 ani de interminabile procese, toatã baza materialã apartinînd Piscicola a fost distrusã si vîndutã la fier vechi de asa-zisii proprietari, care în tot acest timp nu au urmãrit decît interesele personale“, a declarat inginerul Ilie Ciutea.

Privatizare cu cîntec

ÃŽn toamna anului 2003, firma Piscicola Neamt, care detinea 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apã, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei, a fost vîndutã cu doar 1,6 miliarde de lei. La data vînzãrii, în cele 14 iazuri exista peste a cãrui valoare a fost stabilitã la 6,5 miliarde de lei. Licitatia a avut loc la sediul Agentiei Domeniului Statului Bucuresti si a fost cîstigatã de firma Proora Impex Drobeta Turnu Severin. Celelalte douã firme care s-au înscris la licitatie, Asociatia Piscicolã PAS Neamt (societatea angajatilor societãtii Piscicola) si Panrom Neamt nu au mai ajuns sã oferteze pentru pachetul majoritar. Prima a fost exclusã ca urmare a unor manevre murdare, iar cea de-a doua a renuntat sã mai participe la licitatie dupã ce a trecut de faza de preselectie. Desi pachetul de actiuni scos la vînzare a fost de 8,9 miliarde de lei, ADS-ul a fost de acord cu plata a numai 1,6 miliarde de lei. Mãgãriile au fost sesizate la Politia Economicã Neamt, cercetãrile fiind ulterior declinate la DNA Bacãu. Mai departe, dosarul a „zburat“ cãtre DNA Bucuresti, dupã care a trecut pe la Parchetul de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie. A revenit la DNA Bucuresti, iar de aici a fost trimis la DNA Bacãu. A stat la „fezandat“ prin fisierele procurorilor anticoruptie, dupã care dosarul si-a luat zborul spre Piatra Neamt, cu destinatia Parchetul Judetean Neamt care, la rîndul sãu, l-a pasat Parchetului Local. Din acel moment nimeni nu mai stie nimic despre acest dosar, nefiind fãcutã publicã nici o solutie.

Articol afisat de 2782 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective