Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vremuri grele pentru politistii disponibilizati

• legiuitorul vrea ca personalul din MAI care va fi disponibilizat sã primeascã salarii compensatorii, însã banii vor veni din 2012 • proiectul a fost avizat de CSAT si va fi dezbãtut în regim de urgentã în Parlament • sindicalistii trãiesc cu speranta cã se va tine cont de doleantele lor •

Presiunea asupra bugetului, ce are printre surse si lefurile personalului din Ministerul Administratiei si Internelor, grãbeste adoptarea legii privind unele mãsuri necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Administratiei si Internelor pe anul 2011. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Superior de Apãrare a Tãrii si, însotit de „expunerea de motive“ a luat calea Parlamentului, urmînd sã fie dezbãtut în regim de urgentã. Cu alte cuvinte, optimismul sindicalistilor care afirmau în urmã cu cîteva sãptãmîni cã legea nu va fi adoptatã mai devreme de iulie-august, nu prea mai stã în picioare. La cît de repede s-a miscat Guvernul, înseamnã cã senatorii si deputatii vor lua rapid o decizie, iar în scurt timp va începe dansul disponibilizatilor. „Numãrul de posturi ocupate de politisti, cadre militare în activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personal contractual din Ministerul Administratiei si Internelor se reduce, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încît sã se asigure, pentru anul 2011, încadrarea în cheltuielile bugetare si în numãrul maxim de posturi aprobate, potrivit legii“, se aratã la articolul 1 al proiectului de lege. Cu alte cuvinte, numãrul disponibilizatilor va fi direct proportional cu deficitul bugetar al ministerului. Neoficial se vorbeste de 18.000 de disponibilizati, dintre care 7.000 ar trebui sã fie din rîndurile politistilor, jandarmilor si personalului ISU. Numãrul celor care vor pãrãsi sistemul va fi însã cunoscut abia dupã ce legea va fi aprobatã.

Criterii de evaluare

În proiectul legii se aratã cã nominalizarea persoanelor care urmeazã sã fie date afarã se va face pe baza unor criterii de evaluare de cãtre o comisie constituitã în acest scop la nivelul fiecãrei unitãti a aparatului central sau al fiecãrui ordonator de credite. La stabilirea criteriilor de evaluare vor fi avute în vedere mai multe elemente, respectiv: existenta unei hotãrîri judecãtoresti de condamnare, rãmasã definitivã, cu exceptia situatiei în care a intervenit reabilitarea; existenta unei sanctiuni administrative rãmasã definitivã, atunci cînd a fost dispusã potrivit legii; existenta unor antecedente disciplinare, cu exceptia situatiei în care sanctiunile au fost radiate; nivelul pregãtirii profesionale raportat cerintelor postului; nivelul experientei profesionale în domeniu/specialitate; rezultatul evaluãrii activitãtii profesionale individuale în ultimii 3 ani; clasarea ca inapt sau apt limitat; îndeplinirea conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vîrstã; existenta cumulului pensiei cu salariul; existenta situatiei de mentinere în activitate dupã împlinirea limitei de vîrstã în gradul profesional/militar; situatia socialã. Criteriile de evaluare, punctajul si ponderea criteriilor, componenta comisiei, procedura-cadru si termenele de evaluare vor fi stabilite printr-o hotãrîre a Guvernului.

Compensatorii, poate din 2012!?

Proiectul de lege este generos în ceea ce priveste acordarea lefurilor compensatorii, însã legea interzice acordarea acestor drepturi în 2011. Asta înseamnã cã, cel mai probabil, dacã vor fi bani, compensatoriile se vor acorda în 2012. ÃŽn mod normal, politistii disponibilizati ar trebuie sã beneficieze de un ajutor egal cu 10 solde ale functiei de bazã avute, respectiv 10 salarii ale functiei de bazã avute, în luna schimbãrii pozitiei de activitate. ÃŽn cazul în care persoanele disponibilizate sînt apte de muncã, dar nu se pot încadra din lipsã de locuri de muncã corespunzãtoare pregãtirii lor, legea prevede acordarea unui ajutor, stabilit în raport cu vechimea efectivã în calitate de politist, personal militar etc. Acest ajutor porneste de la 50% din solda functiei de bazã si poate ajunge pînã la un procent de 60%. ÃŽnsã o lege din 2010 stipuleazã cã aceste salarii compensatorii si alte drepturi nu vor fi acordate în acest an. Sindicalistii din politie spun cã existã speranta cã aceste drepturi vor fi încasate începînd cu 2012. Pînã atunci, reprezentantii sindicatului sperã sã-i convingã pe parlamentari sã introducã în textul de lege ca cei disponibilizati sã primeascã somaj plus o sumã egalã cu 50% din leafã. „Infractionalitatea creste, iar noi renuntãm la politisti. Din pãcate, cred cã disponibilizãrile vor continua si în 2012 si în 2013, pentru cã se doreste ca bugetul alocat MAI sã scadã de la 1,74 % din PIB cît a fost în 2010, la 1,17% din PIB. ÃŽn ceea ce priveste drepturile salariale ale celor care vor fi disponibilizati, trebuie spus cã noi am trimis o adresã la Senat în care am cerut sã se acorde somaj, plus 50% din salariu, în conditiile în care în acest an nu se vor acorda salarii compensatorii“, a declarat Neculai Isache, liderul SNPPC Neamt. Sindicalistul mai spune cã, la nivelul IJP Neamt, se vorbeste, neoficial ce-i drept, de disponibilizarea a 30 de politisti. „Trebuie sã luãm în calcul cã 7-8 politisti vor iesi la pensie de drept, mai sînt cei care renuntã la sistem de bunã voie si sã nu uitãm nici de cei care pot sã se pensioneze anticipat. Toate acestea ne dau sperante sã credem cã la Neamt numãrul disponibilizatilor va fi mult mai mic“, a conchis Neculai Isache.

Articol afisat de 2707 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective