Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nãscutã pentru talent...

Nãscutã pentru talent...

• Mãdãlina Luca, tînãra din Roman care a uimit o tarã întreagã la emisiunea „Românii au Talent“ de la PRO TV a urmat cursurile Scolii de Artã din Roman • în 2003, „Monitorul de Roman“ a descoperit harul naistei, dupã ce copila, de 11 ani pe atunci, s-a întors cu locul l de la Olimpiada nationalã de muzicã • „Mi-a plãcut sã fac totul bine pînã la capãt, stiam cã doar atunci cînd faci ceva cu pasiune si dãruire, rezultatele si rãsplata sînt pe masurã“, a spus Mãdãlina Luca •

Mãdãlina Luca, tînãra naistã care a cucerit inimile tuturor la emisiune „Românii au Talent“, a fost „descoperitã“ de „Monitorul“ încã din 2003, care a intuit cã micuta, la acea vreme doar de 11 ani, va deveni un mare artist. Mãdãlina Luca a „bãtut“ la portile Scolii de Artã Roman în 1999, cînd doar lacrimile si vointa micutei au fãcut sã fie primitã la clasa de nai coordonatã de maestrul Valentin Purice. Nimeni nu a avut de pierdut si în 2003 a devenit cea mai tînãrã performerã a Olimpiadei Nationale de Muzicã. Pusã pe fapte mari, Mãdãlina a obtinut si un loc I pe tarã la „Concursul preliceal de interpretare instrumentalã“, dupã ce, în prealabil, s-a calificat, de pe acelasi loc, în urma unui concurs care s-a tinut la Piatra Neamt. Pe atunci, Mãdãlina Luca era o fetitã firavã si emotivã, care a absolvit clasa a VII-a la Scoala nr. 7 Roman, cu „zece pe linie“, si-a vãzut un vis împlinit, pentru care s-a luptat din rãsputeri, încã de la-nceput. „Mãdãlina a venit la Scoala de Artã pe cînd era în clasa a III-a si a spus cã doreste sã se pregãteascã la clasa de nai, care este un instrument destul de greu, mai ales pentru o fatã. Un copil talentat si desi era prea micã, am vorbit cu domnul profesor Valentin Purice, pe care l-am rugat sã se ocupe de ea, asa, peste normã, si în prezent, desi este elevã la Liceul de Artã din Piatra Neamt ne-a fãcut aceastã frumosã surprizã“, a spus profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Scolii de Artã Roman. Dupã nenumãrate ore de muncã alãturi de profesorul Valentin Purice, au apãrut si performantele, chiar mai devreme decît se asteptau si dascãlii sãi, si colegii de clasã si, mai ales, pãrintii acesteia, Petricã si Maria Luca, „îngerii sãi pãzitori“ care au înteles-o si au sustinut-o cu tot ce a fost nevoie pentru asemenea reusite.

Talent, mostenit de la bunic

Mãdãlina a copilãrit în Roman si pe meleagurile natale ale pãrintilor sãi, în localitatea Rediu, comuna Bîra. „Viata a fost darnicã cu mine pentru cã la vîrsta de 15 ani m-am hotãrît sã urmez Liceul de Artã din Piatra Neamt si nasii mei mi-au deschis larg usa casei lor, unde stau si acum, si mi-au oferit tot ceea ce am nevoie pentru a mã simti ca acasã. Astfel, pot spune cã am o a doua familie. Dacã adolescenta mi-am trãit-o la Piatra Neamt, copilãria mi-am petrecut-o în douã medii: la bunici si acasã, la Roman, cu pãrintii si sora mea mai mare. Am avut o copilãrie fericitã, cu nãzbîtiile caracteristice vîrstei, o copilãrie din care nu a lipsit jocul dar nici scoala nu a fost neglijatã, pãrintii avînd grijã sã împac utilul cu plãcutul. ÃŽmi amintesc cã-mi plãcea sã dansez, fapt pentru care fãceam parte din trupa de dans modern a scolii, trupa în care am activat pe tot parcursul anilor de gimnaziu. M-am implicat în toate activitãtile scolare si extrascolare si îmi plãcea sã fac totul bine pînã la capãt, stiam cã doar atunci cînd faci ceva cu pasiune si dãruire, rezultatele si rãsplata sînt pe mãsurã. Mi-e dor de întreaga mea copilãrie, dar mai ales mi-e dor de timpul pe care îl aveam atunci, timp care pãrea infinit si care îmi permitea sã fac tot ceea ce-mi plãcea, timp de care acum nu mai dispun si de care am mare nevoie“, a spus Mãdãlina Luca. Aceasta a mai spus cã talentul l-a mostenit de la întreaga familie, însã aptitudinile de instrumentistã le mosteneste de la bunicul sãu care cînta la vioarã. „Studiul aprofundat la nai a început abia în clasa a IX-a, cînd m-am înscris la Liceul de Artã «Victor Brauner» din Piatra Neamt, liceu în care învãt si acum si îl am ca profesor îndrumãtor pe domnul Leonid Ciobanu. Dupã terminarea liceului, intentionez sã urmez Conservatorul din Bucuresti, dupã care un master, dacã nu în tarã, undeva în strãinãtate. Cam asa aratã planurile mele pentru urmãtorii sase sau sapte ani. Bineînteles cã mi-ar plãcea ca pe parcursul acestor ani sã continui sã profesez, sã fac ceea ce stiu mai bine: sã cînt si sã transmit. ÃŽmi place sã fiu pe scenã si sînt de pãrere cã aceasta este hrana artistului. Pentru mine nu existã satisfactie mai mare decît aceea de a fi pe scenã si de a-mi fi rãsplãtitã munca prin aplauze. Orice aparitie este ca un act de desãvîrsire a artistului, orice aparitie apreciatã, te face mai demn de a te numi artist“, a mai spus Mãdãlina Luca.

Mentori de marcã

Mãdãlina apreciazã o serie de artisti dar i-ar plãcea sã detinã tehnica lui Damian Drãghici si a lui Boris Rudenco si sensibilitatea si ingeniozitatea lui Gheorghe Zamfir. Pentru tînãrã „Românii au talent“ reprezintã o sansã de a se afirma, considerînd aceasta competitie, „un tren în care s-a decis sã se urce chiar în ziua preselectiei“. Doar la insistentele surorilor sale s-a hotãrît sã participe la concurs. „Toatã ziua m-am frãmîntat, nestiind ce sã cînt. Mã hotãrîsem la o piesã, mai exact o doinã . Eram convinsã cã asta o sã cînt, pînã cînd, înainte de a intra pentru auditie, am schimbat brusc piesa, la îndemnul mamei unei prietene, care de asemenea a participat la preselectie. Se pare cã a fost o alegere reusitã în final, cãci piesa aleasã m-a adus în cele din urmã în semifinalã. Nu stiu ce as face cu banii dacã ar fi sã cîstig. ÃŽntîi de toate mi-as plãti studiile si mi-as face o operatie la ochi, cãci de la vîrsta de trei ani port ochelari pentru corectarea strabismului. De asemenea, i-as ajuta pe ai mei sã-si facã o casã la tarã, pentru cã asta îsi doresc cel mai mult“, a mai precizat Mãdãlina Luca.

Articol afisat de 1881 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective