Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PLAFONAREA SALARIILOR

PLAFONAREA SALARIILOR

• desi ministrul Educatiei a anuntat cã se vrea o stabilizare a salariilor la nivelul lunilor ianuarie - februarie 2011, liderii de sindicat continuã actiunile în instantã • „Prin sentintele definitive si irevocabile pe care le obtinem, statul român trebuie sã constientizeze cã are o datorie fatã de angajatii din învãtãmînt“, a declarat Gabriela Grigore, secretarul general al SLI Neamt •

Anuntul fãcut de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, si de premierul Emil Boc, cum cã salariile celor din învãtãmînt vor fi plafonate la nivelul lunilor ianuarie - februarie 2011, îi îndîrjeste pe liderii de sindicat sã continue multele actiuni în instantã pentru schimbarea nivelului de salarizare, chiar dacã guvernantii au anuntat cã sentintele de pînã acum vor fi ignorate. ÃŽnsã cum precizãrile de la nivel de premier si MECTS nu au cãpãtat statut de act normativ, se asteaptã forma în care vor fi publicate în Monitorul Oficial, pentru a se sti exact ce se va întîmpla în educatia din judetul Neamt. „Dacã hotãrîrea privind salarizarea plafonatã la nivelul primelor luni din 2011 va deveni act oficial, aceasta va reprezenta încã un pas spre dictaturã. ÃŽn momentul în care un guvern nu mai recunoaste hotãrîrile judecãtoresti si nesocoteste puterea judecãtoreascã, atunci înseamnã cã nu mai trãim într-un stat de drept. Dar trebuie mai întîi vãzut continutul documentului, pentru cã dacã plafonarea va avea loc la nivelul lui 2011, se vor petrece lucruri grave dar îi vor afecta doar pe colegii din Botosani si Suceava, pentru cã acolo existã scoli care au cîstigat procese pe baza Legii 221/2008 privind o nouã reîncadrare a angajatilor din sistem. Dar dacã documentul va prevedea o plafonare a veniturilor pe viitor, se nesocoteste o ordonantã datã de actuala putere, în baza cãreia de la 1 ianuarie 2012 ar trebui sã li se restituie angajatilor din învãtãmînt diferentele salariale oprite ilegal si recunoscute de instante. Depinde cum va fi emis documentul, dar dacã plafonarea se referã doar la 2011, în judetul Neamt nimeni nu va fi afectat la salariu“, a declarat Gabriel Ploscã, presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Procesele îsi vor urma cursul firesc

Gabriela Grigore, secretarul general al SLI Neamt, cea care se ocupã de întocmirea sutelor de dosare pentru apãrarea drepturilor angajatilor din învãtãmînt, a declarat cã procesele aflate pe rol îsi vor urma cursul si vor fi noi actiuni în instantã, dacã se va considera cã dascãlilor li se încalcã drepturile. „Anuntul cum cã sentintele definitive si irevocabile obtinute pînã acum vor fi ignorate la stabilirea nivelului de salarizare nu ne determinã sã ne oprim din demersurile noastre în justitie. Prin sentintele definitive si irevocabile pe care le obtinem, statul român trebuie sã constientizeze cã are o datorie fatã de angajatii din învãtãmînt. Personal consider cã o actiune în instantã consfinteste dreptul cadrelor didactice de a avea o altã salarizare decît cea stabilitã de guvernanti. Trebuie sã ne asigurãm cã avem un act scris în baza cãruia se consfinteste obligatia statului român fatã de salariul cadrelor didactice. Noi continuãm actiunile în instantã pentru cã sîntem convinsi cã la finalul actiunii vom avea dreptate. Cînd cetãteanul român este dator statului român, statul nu precupeteste nimic pentru a-si recupera restanta. La fel trebuie sã stea lucrurile si cînd un profesor are de recuperat de la stat“, a declarat secretarul general Gabriela Grigore.

Victorii în sãlile de judecatã

Printre procesele cîstigate pînã acum de cãtre SLI în instantã, cu sentinte definitive si irevocabile, se numãrã cel referitor la aplicarea prevederilor Legii 221/2008. Pe aceastã spetã s-au cîstigat 150 de procese, existînd sentinte definitive si irevocabile pentru circa sase mii de angajati din scoli. Pe baza acestei legi trebuie recalculate salariile, punîndu-se în aplicare majorãri salariale de pînã la 50%, acordate pe vremea liberalilor. Definitive si irevocabile sînt si sentintele în baza cãrora trebuie recuperatã de cãtre dãscãlime diferenta de 25% din indemnizatia pe concediul de odihnã, opritã ilegal astã varã. Alt proces cîstigat în folosul a peste patru sute de angajati din scoli este referitor la recuperarea banilor pe transportul la si de la unitatea de învãtãmînt. SLI a cîstigat si trei procese pentru acordarea a cîte cinci salarii cãtre mostenitori la decesul cadrului didactic. Urmeazã deschiderea unui nou proces pe aceeasi spetã, pentru un alt profesor dispãrut curînd. „Asteptãm sentintele la procesul pentru recuperarea diferentei la suta de euro care se acorda profesorilor pentru procurarea de materiale didactice. Procesul este pe rol. O altã actiune în instantã vizeazã reîncadrarea cadrelor didactice în baza Legii 221/2008, pentru care existã hotãrîre judecãtoreascã. Vrem ca reîncadrarea sã se facã de pe 1 ianuarie 2011, adicã sã se tinã cont de mãririle salariale recunoscute de instantele judecãtoresti. Mergem mai departe cu toate actiunile în instantã, pentru cã dupã ce vor fi finalizate în tarã vrem sã ne adresãm forurilor europene. Nu ni se pare normal ca puterea politicã sã se amestece în actul de justitie. Nu putem accepta asa ceva!“, a mai declarat Gabriela Grigore.

Ce vor guvernantii si ce-si doresc sindicalistii

Premierul si ministrul Funeriu au anuntat cã salariile profesorilor vor rãmîne la fel ca în primele douã luni ale anului 2011, dupã asumarea în Parlament a noului proiect de lege privind salarizarea profesorilor. Ministrul Educatiei a declarat cã este necesarã o lege care sã garanteze o salarizare unitarã a cadrelor didactice. Si mai spune cã nu este vorba despre neaplicarea unor hotãrîri judecãtoresti, ci despre salarii unitare pentru toti profesorii. Federatia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt cere demisia lui Boc si a lui Funeriu, dupã decizia privind plafonarea salariilor profesorilor, „pentru iresponsabilitatea de care dau dovadã“, considerînd cã atitudinea guvernantior reprezintã „o încãlcare gravã a drepturilor pe care profesorii le-au cîstigat în instantã“. „Federatiei noastre îi rãmîne o singurã sansã, aceea de a se adresa forurilor internationale, pentru a ne cîstiga dreptatea. Cerem, totodatã, demisia primului ministru Emil Boc si a ministrului MECTS, pentru iresponsabilitatea de care dau dovadã si pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul cã presedintele Bãsescu a declarat cã hotãrîrile judecãtoresti irevocabile se pun în aplicare. Dacã revenirea economiei românesti înseamnã noi tãieri de salarii, înseamnã cã totul este o minciunã, iar România este în plinã recesiune“, a declarat Simion Hâncescu, presedinte FSLI, la care este afiliat SLI Neamt. „Astãzi nu ne permitem sã plãtim majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Ar fi ideal si de dorit, dar ar crea riscul compromiterii stabilitãtii financiare“, a spus Boc.

Articol afisat de 1644 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective