Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
JUDECATÃ ÎNTRE MAICI SI CÃLUGÃRI

JUDECATÃ ÎNTRE MAICI SI CÃLUGÃRI

• Olimpiada Chiriac, staretea Mãnãstirii Agapia, vrea 50 de hectare de la Schitul Sihla • procesul se aflã pe rolul Judecãtoriei Tîrgu Neamt • în acelasi dosar, în calitate de pîrît, mai apar Comisia Judeteanã de Fond Funciar si cea de la Vînãtori • prefectul Archip spune cã reprezentantii celor douã unitãti de cult au ajuns la o întelegere •

Dupã ce a dat în judecatã mai multi sãteni din satul Agapia Veche, revendicîndu-le terenurile de sub case, Olimpiada Chiriac, stareta Mãnãstirii Agapia a mai deschis un proces, de aceastã datã avîndu-i parteneri de judecatã pe cãlugãrii de la Schitul Sihla. Miza procesului este reprezentatã de o suprafatã de 50 de hectare pe care Mãnãstirea Agapia o vrea de la Sihla. În acelasi dosar mai sînt citati, în calitate de pîrîti, Comisia Localã de Fond Funciar Vînãtori si Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Dosarul are ca obiect constatarea nulitãtii absolute a unui titlu de proprietate eliberat pentru Schitul Sihla. Terenul este situat în extravilanul comunei Vînãtori-Neamt, în punctul Osoi. În cererea de chemare în judecatã, reprezentantii Mãnãstirii Agapia mai solicitã instantei de judecatã sã oblige comisia de la Vînãtori-Neamt sã întocmeascã toate actele premergãtoare eliberãrii titlului de proprietate în favoarea sa, pentru suprafata de teren mentionatã mai sus. În motivarea cerererii, Mãnãstirea Agapia aratã cã doreste constatarea nulitãtii absolute a titlului de proprietate, întrucît suprafata de 50 hectare a fost inclusã în mod nelegal în titlul de proprietate (n.r. - titular Schitul Sihla), fãcînd parte integrantã din suprafata totalã de 266,80 hectare teren, primit în proprietate de la ctitoria Mãnãstirii Agapia în anul 1642, teren care pînã în anul 1949 a figurat pe raza administrativã a comunei Agapia. Juristii reclamantei mai spun cã Mãnãstirea Sihla nu poate face dovada proprietãtii pentru terenul respectiv.

Legea, bat-o vina!

Istoria terenului revendicat a început în urmã cu mai multi ani, odatã cu intrarea în vigoare a Legii 1/2000. Atunci, Comisia Judeteanã Neamt a validat hotãrîrea Comisiei Vînãtori-Neamt privind reconstituirea dreptului de proprietate Mãnãstirii Sihla. Reconstituirea s-a fãcut pentru 50 de hectare, terenul apartinînd Bisericii Ortodoxe Române. Conform documentelor, terenul a fost proprietatea Mãnãstirii Agapia, dupã cum rezultã din documentele care au fost depuse la documentatia Hotãrîrii Comisiei judetene Neamt din iunie 2001. Cu alte cuvinte, terenul apartinuse Mãnãstirii Agapia, însã a fost retrocedat Schitului Sihla. Acest artificiu a fost agreat la acea vreme, întrucît Legea 1/2000, stipula clar cã mãnãstirile si schiturile puteau dobîndi în proprietate, prin reconstituire, suprafete de teren agricol pe care le-au avut, pînã în limita a 50 de hectare. Cum Mãnãstirii Agapia, la data respectivã, nu i se putea reconstitui dreptul de proprietate pentru întreaga suprafatã de teren solicitatã, s-a reconstituit un drept pentru Schitul Sihla pentru 50 de hectare teren agricol, din suprafata de teren care a apartinut Mãnãstirii Agapia. Lucrurile s-au schimbat odatã cu intrarea în vigoare a Legii 247/2005 care prevede cã unitãtile de cult, dacã au avut în proprietate suprafete mai mari decît cele retrocedate pînã la intrarea în vigoare a legii, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafatã detinutã în anul 1945. În aceste conditii, Mãnãstirea Agapia a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafatã de teren pe care a detinut-o pînã în anul 1949. Documentele depuse la dosar de cãtre reprezentantii Mãnãstirii Agapia aratã cã aceasta a predat Directiei Agricole, conform procesului-verbal din data de 31 martie 1949, suprafata totalã de 267,50 hectare, teren arabil si pãsune în punctele Dumbrava si Tinoasa.

Pãrtile s-au înteles

Prefectul Mihai Archip spune cã cele de unitãti de cult au ajuns la un consens, Schitul Sihla urmînd sã renunte la suprafata de 50 de hectare de teren în favoarea Agapiei. „Prin întîmpinarea depusã de cãtre Comisia judeteanã Neamt la dosarul cauzei pentru termenul din data de 8 martie 2011, precizãm cã fatã de modificãrile legislative, precum si a actelor depuse la dosarul cauzei, considerãm cã cererea reclamantei cu privire la constatarea nulitãtii absolute a titlului de proprietate criticat este motivatã, în mãsura în care aceasta face dovada vechiului amplasament pentru suprafata de 50 de hectare teren agricol. ÃŽn situatia în care instanta de judecatã va admite cererea reclamantei, se va analiza posibilitatea de a se gãsi o solutie si pentru Schitul Sihla. Mai doresc sã mentionez cã cele douã mãnãstiri au ajuns la o întelegere privind cedarea suprafetei de 50 hectare de cãtre Schitul Sihla la Mãnãstirea Agapia, hotãrîrea judecãtoreascã nefãcînd decît sã certifice juridic aceastã întelegere” a declarat prefectul Mihai Archip. Am încercat, în cursul zilei de ieri, sã obtinem un punct de vedere oficial si din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, însã pãrintele Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvînt al institutiei, nu a fost disponibil. Persoana care ne-a rãspuns la telefon ne-a sugerat sã asteptãm verdictul instantei de judecatã sau sã-l contactãm pe pãrintele jurist Constantin Grigore. Am fãcut acest lucru, însã juristul Mitropoliei ne-a precizat cã nu are cunostintã despre acest dosar.

Articol afisat de 2275 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective