Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 18 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sã fim buni, domnilor!

La vita e bella


Pentru cã iatã, am intrat din nou în Sãptãmîna Patimilor, azi mi-am propus sã nu mai fiu rãu. Ba chiar sã fiu bun; ca pîinea caldã, cum zice românul flãmînd. Chiar dacã sîntem potopiti de reforme. Ce cuvînt pretios. Ce înseamnã reformã în România contemporanã? Salarii micsorate, norme didactice mãrite, spitale ruinate, distrugerea sistematicã a fiintei umane; care, asa limitatã cum e ea, e datã, totusi, de la Dumnezeu. Da, e cel mai potrivit moment a vorbi despre divinitate acum, în Sãptãmîna Patimilor. Care s-a transformat, dintr-o sublimare simbolicã a unei minuni dumnezeiesti, într-un reflex sãrbãtoresc de duzinã. Ei bine, dacã veti intra în biserici, veti vedea chipurile pocãite ale unui întreg pluton de politisti, sereisti, activisti mai vechi si mai noi, turnãtori, delatori, cãcãnari si repede îmbogãtiti, veniti sã se lepede de patimi si de pãcate împovãrãtoare. Între timp si-au procurat mielul si au umplut cîteva cãrucioare la supermarket. Ba si-au sfintit si limuzina.

Macarale-n zori de zi, macarale...

Dar sã fim buni! Chiar dacã partidele încep sã-si etaleze, cu tot mai multã nonsalantã, oligofrenii. Chiar dacã o oarecare doamnã vorbeste de interviurile pe care le ia angajatilor ei. Tinînd seama de alura pocitaniei si de elocventa, specificã unei precupete din Piata Bistrita, pe care o etaleazã, nu îndrãznim sã ne pronuntãm asupra calitãtii acestor asa-zise interviuri. Si chiar dacã pe alte posturi ne bîntuie mereu figuri de domni ai epocii contemporane: domnul Tãlmãcean, domnul Murg, domnul Visan... si alti domni tot atît de dotati. „ÃŽn uichend tot românul ar trebui sã se distreze. M-am gîndit cã e bine sã vadã si tineretul nostru ceva care sã ne înflãcãreze. (!) Domnul presedinte este moderatorul de care România are nevoie. Era foarte usor ca în aceste momente prin care trece România sã încercãm sã fim populisti,“ spune domnul Tãlmãcean. Pulisti sînteti! Po... vom vedea. Un bufon ajuns pe baricadele democratiei. Care, în cele din urmã, recunoaste: „Am spus cîteodatã cã sînt si greseli.“ I-auzi, dom’le! Sã fim buni, chiar dacã ni se spune cã tara întreagã este un santier. Si nu e.

La benching

Dar sã fim buni! Iatã, îmi plac tot mai mult reclamele bãncilor, ce populeazã cu asiduitate toate canalele. Una dintre cele mai idioate, fie si pentru licentiozitatea - ce se vrea a fi voalatã - sugeratã atît de text cît si de imagine este cea cu binecunoscutul refren „Tu cu cine faci benching?“. Dupã cum lesne se poate subîntelege, tinînd seama de sugestia mai mult decît plasticã a imaginii, perceputã de cãtre un popor cu recunoscute aplecãri într-ale împreunãrii, comentariul ar fi trebuit a fi parafrazat în „Tu cu cine faci faching?“. Dar cum bine se stie din pretentioasele toc-souri cu subiecte politice - care s-au obisnuit a ne convinge cã se cuvine sã folosim cu predilectie un limbaj civilizat (de care se face cam prea mult caz într-o tarã de mîrlani) - în relatia cu „mãria sa“, (altã imensã gogomãnie), telespectatorul, trebuie sã fim la fel de consecventi.

Modelling si cizmãrie

Dar sã fim buni! Ati observat cã toate adolescentele si tinerele îsi doresc sã facã o imensã carierã în modelling? Caut în cartea de telefoane si gãsesc numai maseori, maseoze si reflexoterapeuti, consulting manageri si specialisti în relatii internationale. Pînã una alta as avea nevoie de un cizmar. Democratia mã obligã sã merg pe tocurile fãrã flecuri mostenite din perioada de tristã amintire. Cînd, se subîntelege, aveam totusi bani sã îmi cumpãr o pereche de pantofi. Dar sã fim buni! Pentru cã, încet încet, începem sã învãtãm regulile democratiei. Tot secretul e sã nu poti fi dovedit pe cale legalã. ÃŽn rest, se întelege, poti face orice. Dacã faci o crimã, sã spunem, si legal poti demonstra cã nu a fost un act violent ci o glumã mortalã, esti absolvit de orice pãcat. Bãncile, de pildã, nu au nevoie decît de o semnãturã pentru a te umili si jupui toatã viata. Obtinutã, vorba mãretului nostru presedinte, sub influenta bãuturilor alcoolice. ÃŽmi vine greu sã spun asta, dar justitia democraticã româneascã e un soi de autoritate menitã sã certifice istetimea si rapiditatea de mînã la alba-neagra. Te-a pãcãlit? Sã-ti fie de bine. Ai observat mai tîrziu asa numitele clauze abuzive? Nu avem ce-ti face! Totul trebuie sã functioneze. Cine e mai smecher rezistã. Cine nu, se duce în... . Justitia, se stie, e pusã în serviciul selectiei naturale. Vine o bancã sã te execute? Perfect! Dacã ai nedumeriri sau nu stii de ce trebuie sã plãtesti atît, deschide un proces! Si noi avem de plãtit chiria. Si avocatii. Din orificiu. ÃŽti ia o bancã toti banii de pe card? Iarãsi perfect. Dacã esti indispus pentru atîta lucru, dã-o în judecatã! Si noi avem de plãtit... Pentru cã, în România, judecãtorii sînt foarte importanti. Cunosc si eu unul. ÃŽn facultate îi spuneam „p...“ - iertati-mã, dar n-am gãsit în limba românã un eufemism care sã fie în aceeasi mãsurã si suficient de plastic si aproximativ exact - pentru cã era gîngav si mereu repetent. Acum e magistrat. Face si el, în sfîrsit, dreptate. Precum Dumnezeu.

Reiting si urãri de bine

Dar sã fim buni! ÃŽn intervalul orar de prînz, Realitatea TV a fãcut cel mai mare reiting cu transmisia directã a recuperãrii progeniturii spermatogenezei lui Iri (îndoielnicã) de cãtre mama sa placentarã (certã) Moni. Un milion si jumãtate de români au urmãrit, cu sufletul la gurã si cu nasul în fund, scandalul de la poarta afaceristului din Izvorani. Cui dracu’ sã-i mai vorbesti în aceastã tarã? Vorba cîntecului unui folkist de care-mi aduc aminte cu nostalgie. De pe vremea cînd ne prosteam, tineri si fericiti, prin asezãmintele culturale ale patriei. L-am regãsit, de curînd, într-un cîntec ce deconspirã devãlmãsia României de astãzi: „Bunã tarã, rea croialã, Mama ei de rînduialã / Ãia hoti, ãstia hoti, Mama lor la toti!“ Asa cum îmi aduc aminte si de poetul „de curte“ atît de hulit, de altfel. Cu o urare (din inimã) pentru alesii nostri conducãtori si pentru toti cei care îi slujesc. Cu cîtã obidã a putut zãmisli - într-un fel, imperfect - gîndurile aceste ultime: „La muncã, derbedei, cã trece anul / si vin ãilalti si-o sã vã ia ciolanul. / Fãceati pe democratii cei cucernici, / P... mamii voastre de nemernici“. Dar... sã fim buni, domnilor!

Articol afisat de 3871 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective