Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CALICI VESNIC NEMULTUMITI

CALICI VESNIC NEMULTUMITI

• etnicii îmbulziti la pachetele de Paste s-au declarat nemultumiti de mîncarea primitã • „Am trei copii orfani rãmasi de la fatã, trebuia sã primesc mai mult“, „De Paste ne uitãm unii la altii, vai de capul nostru, am opt copii acasã si nepoti“, se lamentau unii • la cantina socialã din Dãrmãnesti, amãrîtii s-au prezentat cu taxiul ca sã ridice pachetele primãriei • „Noi nu am oferit ajutoare, nu le-am dat pentru îndestulare, ci ca un cadou, un semn de apreciere din partea primãriei“, a declarat Ana Suteu • trei mii de sacose cu cîrnati, cozonac, ulei, zahãr, cascaval si portocale sînt distribuite celor mai sãrmani pietreni

Miezul zilei de ieri, în cartierul Speranta. Oricine ar pica acum în fata centrului social ar avea impresia cã s-a pus de-o revoltã. O multime coloratã de femei (cu precãdere), bãrbati, bãtrîni si copii de-o schioapã se îmbulzesc pe usile care abia fac fatã valului uman. Doi politisti comunitari distribuie numere de ordine, dar deja nu mai tine nimeni cont de rînd. Unii invocã bebelusul din brate ca sã sarã peste rînd, altii apeleazã la trucuri mai subtile, de genul „trebuie sã ajung acasã sã-mi fac insulina“. ÃŽn timp ce afarã multimea vocifereazã, înãuntru trei functionare ale primãriei distribuie pachetele alimentare oferite cu titlu gratuit celor mai amãrîti dintre pietreni. Nu e revoltã, se dã mîncare. Evident, ca orice actiune de acest gen, stîrneste mai multe nemultumiri decît recunostintã.

„De ce sã nu iau douã, cã sîntem multi acasã“

Maria M., se declarã cap de familie cu trei copii orfani acasã. I-au rãmas de la fatã si ea are grijã de ei. Se baza pe primãrie pentru asta. Desi pare în putere, zice cã n-are de muncã, n-are venituri, nu mai ia decît alocatia copiilor. Se uitã în sacosã, vorba ceea, ca sãracu-n traistã si tîtîie din buze a pagubã. Inventarul - un cozonac apetisant, un kilogram de zahãr, o sticlã de ulei, o tãvitã cu cîrnati, o roatã de cascaval si o plasã de portocale - nu îi este pe plac. „Am vrut sã iau douã plase, dar nu m-au lãsat. Cu una ce sã fac? De ce sã nu iau douã, cã sîntem multi acasã. Am trei copii orfani de mamã, ce le dau de mîncare? Nu ajunge ce-i aici, trebuia mai mult“, zice femeia foarte supãratã. „La altii le-a dat cîte douã. Eu ce sã fac cu astea? Cozonacul nici nu apucã Pastele, cã-l mîncãm pînã atunci. Am 350 de lei pensie, de unde si pentru medicamente, si întretinere, si apã, si curent? Da’ cui sã spunem? Cui sã ne plîngem, cu cine sã ne certãm?“, se lamenteazã Maria S., înfoindu-si fustele. Imediat se alãturã si o a treia doamnã, Maricica: „Am un copil la scoalã, doar alocatia lui, 40 de lei. Si sã fac Pastele cu astea?! Nu ajung, ce sã fac cu ele?!”. Indignarea doamnelor cu fuste multicolore nu este împãrtãsitã chiar de toatã lumea. Unii sînt, de pildã, supãrati cã n-au prins pachet. Altii s-au plimbat pe la toate cele trei puncte de distribuire si au fost trimisi, în final, în Speranta. Este cazul Clementinei M. Zice cã are 56 de ani, dar îi dai pe putin 70. „Necazurile“, explicã femeia, tinînd strîns în pumn biletelul cu numãrul de ordine. Aratã 288, mai are de asteptat. „Am fãcut cerere, astept sã-mi dea. N-am venit, n-am de muncã. De Paste ne uitãm unii la altii. Am opt copii si nepoti, vai de capul nostru“, zice ea înlãcrimatã.

Cu taxiul la pomanã

Tevatura este în toi în Speranta, mai ales dupã ce se adunã la rînd si cei din cartierele Muncii, Gara Veche si Ciritei. La Cantina socialã de pe Calea Romanului, în schimb, e liniste. Oamenii stau frumos încolonati, cu sprijinul comunitarilor care rontãie cîte-un corn. Nu e gãlãgie, doar cei care si-au luat punga se înghesuie, dar sã iasã nu sã intre. ÃŽn parcarea din fatã asteaptã cuminti trei taxiuri. „Aveti comandã pentru cineva din bloc?“, întreb. „Nu, am venit cu o doamnã aici, ca sã ridice pachetul de la primãrie“, rãspunde soferul amabil. Ceilalti colegi de breaslã dau aprobator din cap: sînt acolo din acelasi motiv. Operatiunea se desfãsoarã regulamentar: oamenii dau buletinul si iscãlitura, angajatii primãriei le oferã în schimb pungile cu bunãtãti. Trei mii de pachete sînt distribuite în aceste zile celor mai amãrîti dintre pietreni. Nu s-a mers pe conditie de somaj, pensie, handicap, ci strict pe venit: pînã în 466 de lei pe membru de familie. „Conditia a fost sã se înscrie cu cerere la noi. Au venit multi care nu aveau cerere depusã, dar n-am putut sã le dãm. S-a fãcut confuzie cu ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeanã si oamenii au crezut cã vor fi înscrisi din oficiu, de la institutiile în evidentele cãrora se aflau. A fost ceva agitatie, dar se linistesc lucrurile“, spune Ana Suteu, sefa Serviciului Protectie Socialã, responsabila cu actiunea din partea primãriei.

„Vrem sã le aducem o bucurie, nu sã le asigurãm masa de Paste“

Dupã cum spune Ana Suteu, primãria nu asteaptã recunostintã sau multumiri din partea beneficiarilor. „Primãria de regulã oferã pachete, este traditie de acum, la fiecare sãrbãtoare de iarnã si de primãvarã. Avînd în vedere situatia socio-economicã, inspirati si de solicitãrile venite pentru ajutoarele de încãlzire, ne-am gîndit sã oferim si anul acesta, cã este nevoie. ÃŽn anii trecuti erau mai multe, acum e mai greu. Dar este un cadou al primãriei de Paste. Nu am tinut cont dacã gestul va fi primit ca atare. Oamenii ar trebui sã-l considere ca o valorizare din partea primãriei, o aducere aminte de sãrbãtori. Vrem sã le aducem o bucurie, nu sã le asigurãm masa de Paste. Dacã acesta era scopul, ne-ar fi trebuit cel putin 100 de lei pentru fiecare pachet. Asa, la 30 de lei, s-a negociat cu producãtorii si am reusit sã luãm totusi destul de multe. Sigur, unii nu sînt multumiti si niciodatã nu vor fi, orice le-am face. Dar noi nu vrem sã le asigurãm îndestulare din aceste pachete, pentru cã apoi se învatã si vor astepta mereu, fãrã sã mai încerce sã se descurce singuri. Sînt pur si simplu cadouri prin care ne manifestãm aprecierea si sprijinul fatã de oameni. Ne amintim de ei, mai ales de cei care sînt singuri, sînt netransportabili si nu au pe nimeni. Acestora le-am trimis acasã. Repet, este o chestiune de valorizare“, a mai declarat Ana Suteu. Actiunea continuã si astãzi. Pachetele au fost repartizate pe cartiere. Pe Calea Romanului au fost arondati cei din centru, Dãrmãnesti, Mãrãtei si Precista, cam 1.900. La sediul Crucii Rosii din strada Bistritei au fost invitati pietrenii care stau în Sarata, Vãleni si Bîtca Doamnei (cam 450), în timp ce la Speranta au fost chemati ceilalti din liste.

Articol afisat de 1836 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective