Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ce de necazuri dupã închiderea spitalelor!

Ce de necazuri dupã închiderea spitalelor!

fostii salariati ai Spitalului Bicaz au aflat cu stupoare cã leafa pentru martie va fi doar în procent de 80% • restul nu se stie cînd va fi dat • primarul din Roznov vrea sã-i scrie lui Arafat pentru a-i deschide ochii asupra situatiei pacientilor • acestia ajung frecvent la UPU Neamt, dar nefiind internati, n-au cum ajunge înapoi acasã •

Fostii salariati ai defunctului Spital Orãsenesc Bicaz asteaptã de zile bune primirea salariului pe luna martie. Si se pare cã în sfîrsit îl vor lua, dar, spre surprinderea tuturor, în procent de doar 80%, restul de 20% rãmînînd a fi încasati la „Pastile cailor“, pardon, adicãtelea atunci cînd Casa de Sãnãtate va slobozi baierele pungii, luînd în calcul indicatorii spitalului pe luna martie. „Problema e cã nu mai avem bani. ÃŽn lunile ianuarie si februarie am înregistrat mai multe spitalizãri decît cele prevãzute în indicatorii unitãtii, deoarece au fost epidemii, gripe si alte boli ce au necesitat internare. Ca atare s-au cheltuit mai multi bani decît au fost prevãzuti, inclusiv pentru salarii. Ãsta-i motivul. Mai mult, nimeni n-a stiut cu un an în urmã cã vom ajunge sã închidem unitatea, iar oamenii sã plece spre alte locuri de muncã. Pentru lichidare, fiecare salariat va trebui sã primeascã toate drepturile bãnesti, asa cã numai Casa de Sãnãtate va putea sã rezolve aceastã situatie, care, vedeti, nu e simplã deloc“, a declarat doctorul Ioan Uleia, ex-managerul Spitalului Orãsenesc Bicaz. Noi ca noi, dar nu stim dacã au înteles salariatii, care, se vede treaba cã, volens-nolens, vor fi obligati sã punã mîna pe plumb si sã mai taie încã 20% din meniul mesei pascale. Asta, pentru a le mai rãmîne ceva firfirei pentru microbuz, cãci, deh, acum, independent de vointa lor, au ajuns oameni cu staif de Tîrgu’ Chetrii. Cît priveste noile locuri de muncã, sanitarii bicãjeni nu se simt în apele lor. Referitor la dorinta unor unitãti surori de a se înfrupta din dotãrile Spitalului Bicaz, nici nu vor sã audã. „ÃŽn primul rînd cã spitalul n-a fost desfiintat, Consiliul Local Bicaz neaprobînd prin hotãrîre acest lucru, si-apoi, o mare parte dintre dotãri le-am fãcut noi fãrã banii Ministerului Sãnãtãtii“, a mai sustinut doctorul Uleia.

Corespondentã cu Arafat pe tema bolnavilor

ÃŽnchiderea spitalului de la Roznov, care a decurs extrem de lin, autoritãtile locale dînd dovadã de multã întelegere, începe sã fie tot mai dificil de acceptat pentru bolnavi. Apar efecte neasteptate, iar oamenii se plîng primarului Ciubotaru, care nu stie cum sã-i mai împace pe toti. Ultima solutie pe care a gãsit-o, ar fi sã-i scrie o scrisoare lui Raed Arafat, ministrul secretar de stat din Ministerul Sãnãtãtii, considerînd cã acesta este cam rupt de realitãtile din teren. „Intentionez sã-i scriu ministrului Arafat si sã-l informez cu privire la situatia în care se aflã circa 30.000 de bolnavi din zona noastrã de cînd au rãmas fãrã spital. Cred cã oficialul de la Bucuresti nu stie exact care sînt efectele închiderii unitãtii sanitare sau este informat gresit. Nu stiu dacã vom rezolva ceva, dar noi militãm pentru deschiderea unui centru de permanentã în Roznov, care ar rezolva multe probleme în zonã. Este pãcat cã medicii de familie se opun acestei initiative care ar fi de mare folos bolnavilor. Sînt de pãrere cã doar o interventie a Ministerului Sãnãtãtii ar putea rezolva problemele oamenilor“, a declarat primarul Ionel Ciubotaru.
Cetãtenii din zonã sînt nemultumiti de faptul cã sînt purtati pe drumuri pentru orice fleac. De exemplu, un pacient din Costisa, face în timpul noptii un puseu de hipertensiune si cheamã salvarea. Ambulanta îl duce la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean, dar acolo se constatã cã nu se impune internarea, deoarece problema este minorã si poate fi rezolvatã pe loc sau ulterior, la domiciliu, cu tratament adecvat. Cum salvarea nu îi asteaptã pe bolnavi pînã la finalizarea consultatiei si nici nu-i transportã înapoi la domiciliu, oamenii se vãd nevoiti sã se întoarcã acasã cum pot. De cele mai multe ori, pe timp de noapte, acestia stau pe holurile sau pe scãrile spitalului pînã cînd se face dimineatã si gãsesc un mijloc de transport. Situatia nu este singularã, si cei de la Bicaz ori de pe Valea Muntelui fiind pusi în aceastã ipostazã, aglomerînd inutil urgentele si fiind lãsati si fãrã masã, deoarece acolo nu se acordã hranã bolnavilor. „La UPU nu se poate aloca hranã pacientilor atît pentru cã se considerã cã în urgentã nu este necesar dar si din cauza fondurilor modeste pe care le avem pentru astfel de cazuri. Cunoastem situatia celor de la Bicaz si Roznov, dar nu stiu ce s-ar putea face concret. Poate doar centrele de permanentã ar mai rezolva ceva“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt.

Articol afisat de 1784 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, I. ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective