Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cardurile de sãnãtate vin la toamnã

• autoritãtile dau asigurãri cã din toamnã vom avea carduri de sãnãtate

Nemtenii vor trebui sã-si mai facã ceva loc prin portofele din aceastã toamnã si asta nu pentru cã se anuntã vremuri bune si lefuri mai mari ci pentru a pãstra la loc de cinste si cardul national de sãnãtate. Desi pãrea cãzut în uitare, iar înalti oficiali de la Capitalã în frunte cu premierul Boc dãdeau asigurãri cã nu vom avea parte anul acesta de card de sãnãtate, introducerea lui fiind amînatã pe la anul, Ministerul Sãnãtãtii anuntã victorios cã au fost deja tipãrite o parte din carduri. Primele au fost realizate la începutul acestei sãptãmîni, iar de sãptãmîna viitoare se va trece la tipãrirea în masã, considerîndu-se cã în prima etapã vor fi gata circa 8 milioane de astfel de carduri. Primul lot va fi trimis imediat cãtre fiecare beneficiar dupã care acestea vor ajunge la medicii de familie pentru a se stoca informatii medicale pe un cip preexistent. Potrivit termenelor stabilite de Ministerul Sãnãtãtii, nemtenii ar putea primi acasã, prin postã, primele carduri cam la începutul lunii septembrie. Dupã ce le vor avea în buzunare, oamenii vor trebui sã meargã cu ele la medicii de familie ce vor trebui, cu ajutorul unor tehnici electronice specifice, sã introducã toate informatiile medicale ale pacientului, începînd de la grupa de sînge si RH-ul si pînã la toate bolile suferite si tratamentele medicale luate de-a lungul vietii. Ulterior, cardul va ajunge din nou la proprietar, iar acesta îl va folosi la farmacie cînd îsi va lua retetele, la medicul de familie ori la specialist dar si la internarea în spital. În lipsa acestuia, pacientul nu va putea beneficia de nici un serviciu medical gratuit, exact ca si cum nu ar plãti asigurãri medicale. Cei care doresc sã-si doneze organele dupã moarte, pot face aceastã precizare pe cardul de sãnãtate, numai cã este destul de complicatã procedura. Omul trebuie sã meargã la un notar, sã-si exprime în fata acestuia acordul, iar cu acea hîrtie va merge la medicul de familie care va trece informatia pe cipul cardului.
Casa de Asiguãri de Sãnãtate Neamt considerã cã acest card este absolut necesar pentru cã astfel se previn fraudele din sistem. „Cardul de sãnãtate va fi extrem de util, atît pentru pacienti, acestora simplificîndu-le mult viata, dar si pentru bugetul asigurãrilor medicale, deoarece prin utilizarea lui se pot evita fraudele care acum sînt mai greu de urmãrit. Pe de altã parte, peste 2 ani, vor intra în vigoare niste norme europene care permit acordarea asistentei medicale transfrontaliere, iar cardul de sãnãtate este esential pentru a face dovada calitãtii de asigurat oriunde în UE“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Cardul va fi trimis prin postã persoanelor asigurate, cu vîrsta de peste 18 ani si va costa 2 euro, valabilitatea acestuia este pe o perioadã de 5 ani.

Articol afisat de 1310 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective