Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 2 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Poftiti la puscãrie!

La vita e bella

• Au trecut, ca în fiecare an, si Sfintele Pasti. Românii cei credinciosi si piosi, dupã ce s-au perindat pe la bisericã, s-au înfruptat cu poftã din miel, din pascã, ouã si cozonaci. E drept, nu foarte putini au ajuns la spital din pricina aceasta, dar si din alte motive bine întemeiate: tentative de suicid, din fericire în mare parte din cazuri nefinalizate si bãtãi ca între chiori în cinstea pãtimitorului. Fiecare s-a aciuat în sînul familiei, cum se cuvine la o astfel de sãrbãtoare a sufletului. Politicienii, mai ales, s-au dovedit a fi exemplari din acest punct de vedere. Mã rog, scutiti de griji materiale ei îsi permit, înainte de toate, sã aibã grijã de familiile lor.
• Dreaptã si puternicã; asa se vrea a fi România lui Boc. De fapt, dacã ar fi sã ne luãm dupã afirmatiile lor, neverificate încã, cele ale ambilor principali candidati la presedintia partidului de guvernãmînt sînt drepte. Una mai e si puternicã, iar cealaltã europeanã. Care o fi mai bunã? Grea întrebare pentru cei chemati sã aleagã. Oricum, portocaliii se pregãtesc sã ne mai cãlãreascã o vreme. A început sã mã doarã coloana; cea dreaptã, puternicã si europeanã.
• Poporul cel lenes si puturos, cum îl caracterizeazã mai nou guvernantii, s-a întors din nou la muncã. Bãncile, harnice ca niste albinute, si-au început cu osîrdie cerseala întru profit. Stãpînii din Occident ne vor banii. Banii nostri de cãcat pe care justitia româneascã îi împarte, cu dãrnicie si generozitate, creditorilor, în virtutea unor contracte abuzive. O croazierã de lux costã. Cetele de trîntori autohtoni aciuati pe lîngã funesta descoperire a democratiei lucreazã cu spor pentru boss. Si cu telefoane si somatii. Pentru bani ar fi în stare sã-si (a)someze propriile mame.
• Mare poznã cu nunta regalitãtii engleze. Vineri nu am avut liniste, dar nici n-am avut o zi bunã. Toate canalele erau coplesite de marea bucurie a Imperiului britanic. Personal, chestia asta mã lasã rece. Deja, cu o sãptãmînã înainte, toate canalele de comunicatie media au fost inundate de stiri savuroase; de la schitarea traseelor ceremoniei nuptiale la grandoarea toaletelor si de la mãsurile de securitate ale Scotland Yard-ului la amãnunte ispititoare privind bucatele sofisticate între care la loc de cinste se aflã gãlustele regale Escoffier sau grãtarul de miel a la Barry. Un ziarist inginer ce se crede regele jurnalismului românesc considerã o simplã nuntã ca fiind declansatoare a unui, nici mai mult nici mai putin decît, „instinct planetar“. E ca foamea si reproducerea. Românului, cu salariul tãiat si împovãrat de greutãti, i se rupe, cum se spune în dulcele grai neaos, de faptul cã printul englez are, în sfîrsit, unde... Pardon! Si totusi, ca toatã lumea de altfel, stã cu gura cãscatã si cu ochii cît cepele. Unde am mai auzit expresia asta? Oricum, probabil cã englezii îsi iubesc mult conducãtorii. Altminteri, e greu de crezut cã interesul exacerbat pentru fastuosul eveniment ar putea proveni doar din bolnãvicioasa si tîmpita curiozitate atît de specificã românilor oropsiti. Mã contrariazã, totusi, pretul celor douã torturi servite alesilor invitati: 78.000 de dolari. Prin urmare, dintr-o singurã felie mi-as putea plãti toate datoriile. Din pãcate n-am fost invitat. Deh, o scãpare a Casei regale.
• Lumea asta în care din gresealã trãim are nevoie mereu de evenimente coplesitoare. Beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea e unul dintre cele mai recente. Uneori stau si mã întreb dacã sirul acesta de ceremonii de tot felul nu fac parte cumva dintr-un program globalizat de tinere în frîu a multimii. Muncã si evenimente. Si peste toate, afacerile. Manifestãrile acestea revigoreazã o paletã largã de servicii: masini, trenuri, avioane, carburanti, hoteluri, restaurante, buticuri, drepturi de emisie si difuzare, suveniruri inscriptionate. De ce mã îndoiesc oare cã pietatea este cea care îi îndeamnã pe polticieni sã fie prezenti la Roma? E ca o întrecere cu tema: „Cine scoate mai multã lume în stradã“. Din acest punct de vedere sindicatele se pregãtesc sã retrogradeze în liga secundã.
• Si pentru cã tot am pomenit de muncã, Unu Mai muncitoresc s-a nimerit a fi anul acesta într-o duminicã. Nici o sfîrîialã. Doar cea a traditionalilor si, de acum pînã la iarnã, omniprezentilor mititei. Corespondentii televiziunilor au început sã aibã ticuri verbale: „Petrecãretii si-au instalat corturile si au încins (nota bene) deja grãtarele“. Chestia asta cu „încinsul“ e la fel de frecventã în restrînsul, parcimoniosul si limitatul limbaj media ca si cea cu „descinsul“. Numai cã în cel de al doilea caz e vorba despre o altã binecunoscutã realitate a lumii românesti: mascatii. Si pentru cã tot veni vorba despre limbajul gazetãresc nu pot sã mã abtin sã nu amendez un alt stupid cliseu ce ilustreazã proverbiala desteptãciune româneascã. O tipã în papainoage ne anuntã la rubrica meteo cã „sînt sanse de ploaie“. ÃŽn conditiile actuale, cînt tot românul încinge, cum spuneam mai sus, grãtarele, sansele s-ar putea numi, mai degrabã, nesanse. Vã închipuiti cum suna pe vremea inundatiilor, cînd era folositã cu aceeasi osîrdie aceastã prognozã?
• Pe bunã dreptate se arãta a fi revoltat cineva: în România se închid scoli si spitale, dar se construiesc puscãrii. Piatra Neamt îsi va mãri zestrea turisticã si emblematicã cu o nouã institutie de culturã destinatã largului public: o puscãrie modernã si bine dotatã. Cum se spune azi peste tot, la standarde europene. Superb! De bunã seamã, în fata puscãriei va fi amenajatã si o parcare. Cu taxã si cu opritori galbene. Si tot în spiritul consacratei transparente democratice va exista, anual, si o zi a portilor deschise. Elevii vor veni cu clasa si doamna dirigintã sã afle ce-i asteaptã dacã mai copiazã la teze. Educativ. Poftiti la puscãrie!

Articol afisat de 3506 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective