Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bãtaie de joc: statul ucide constient bolnavii de cancer

• CJAS Neamt a alocat în luna mai 500 de milioane de lei vechi pentru medicamentele oncologice • suma este la jumãtate fatã de aprilie, iar atunci banii s-au epuizat în 10 zile •

Peste 11.000 de pacienti din Neamt care suferã de diverse tipuri de cancer au ajuns efectiv bãtaia de joc a statului care le alocã de la o lunã la alta tot mai putini bani pentru medicamente. Dacã în cazul altor afectiuni pacientii si-ar mai putea cumpãra din banii proprii medicamentele, în cazul celor ce suferã de cancer acest lucru este aproape imposibil, tratamentele fiind extrem de scumpe, putînd ajunge si la 100 de milioane de lei vechi lunar, în anumite situatii extreme. Suma alocatã pentru luna mai a depãsit deja limita sãrãciei si a intrat în sfera bãtãii de joc sau a pedepsei cu moartea efectiv, bolnavilor fiindu-le dati în medie mai putin de 4 lei lunar pentru tratamente.
În luna mai, statul prin intermediul Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate a alocat o sumã infimã bolnavilor înscrisi în programele nationale de sãnãtate, mai micã decît luna trecutã, cînd banii s-au epuizat în doar cîteva zile. Concret, pentru aceastã lunã, CJAS a anuntat farmaciile din judet cã pot elibera medicamente pe programe în limita sumei de 5,2 miliarde de lei vechi. Din acesti bani, doar 430 de milioane de lei vechi sînt destinati pacientilor oncologici, 2,9 miliarde de lei vor ajunge pe tratamentele diabeticilor, putin peste 1 miliard vor merge la cei cu transplanturi de organe, iar restul, cîte putin pentru diverse boli rare. Fãcînd un calcul sumar, dacã am împãrti suma alocatã judetelui la cei peste 11.000 de bolnavi care sînt diagnosticati cu tumori, reiese cã statul le-a dat acestora doar 39.000 de lei vechi pe lunã, adicã mai putin de 4 lei. Din acesti bani, un bolnav nu-si cumpãrã poate nici mãcar o pastilã, darmite un tratament complet pentru o lunã. Suma este categoric insuficientã, mai ales cã în aprilie statul a alocat programelor nationale 6,64 de miliarde de lei vechi, din care peste 1,12 miliarde de lei numai pentru cancer, bani ce s-au epuizat în mai putin de 10 zile. Ulterior, farmaciile au mai eliberat medicamente o perioadã în speranta cã statul le va primi retetele la decontare dar situatia nu va dura la nesfîrsit. Este de asteptat ca în luna mai, cînd fondurile sînt si mai putine, banii sã se termine în doar cîteva zile, dupã care, bolnavii vor fi efectiv condamnati la moarte.
Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt este constientã cã sumele primite sînt foarte mici, dar sperã într-o rectificare ulterioarã. „Este evident cã sumele nu vor acoperi necesarul, mai ales cã numãrul bolnavilor de cancer este în continuã crestere de la o lunã la alta. Sãptãmîna viitoare voi face o informare cãtre Casa Nationalã prin care vom anunta problemele pe care le avem si sperãm sã primim o suplimentare de buget. De luna viitoare, odatã cu semnarea contractului cadru pe 2011, sperãm ca lucrurile sã se îmbunãtãteascã, iar bugetul sã acopere necesarul“, a declarat Valericã Frãtilã (foto), presedintele CJAS Neamt. Slabã consolare pentru un bolnav cãruia viata i se scurge printre degete în lipsa tratamentului.

Articol afisat de 1750 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective