Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Marele Trofeu al Festivalului “Cîntã Bucium pe Ceahlãu”, luat de moldoveni

Marele Trofeu al Festivalului “Cîntã Bucium pe Ceahlãu”, luat de moldoveni

• „Prin premierea elevilor de dincolo de Prut, de dincolo de acest element geografic, se demonstreazã cã toti trãim în aceeasi limbã, avem aceleasi traditii si poate cã ei stiu mai mult decît noi sã se bucure de folclor si sã îl evidentieze. Nãdãjduim ca anul viitor sã cîstige mai mule formatii din strãinãtate“, a declarat inspectorul scolar general Luminita Vîrlan • „Frumos era sã-i premiem pe toti participantii, dar asa e la concursuri - numai unii pleacã cu premii“, a precizat adjunctul ISJ, Liliana Georgescu • succesul competitiei în care elevii si-au arãtat dragostea fatã de folclorul românesc se datoreazã si Consiliului Judetean Neamt, presedintelui Vasile Pruteanu, care au sustinut îndeaproape festivalul •

Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a mai punctat o victorie pe acest an: Festivalul International de Folclor „Cîntã Bucium pe Ceahlãu“, aflat de data aceasta la a doua editie. Spre deosebire de anul trecut, cînd concursul s-a derulat la nivel regional, acum, din dorinta Inspectoratului Scolar Judetean si sustinere a autoritãtilor judetene, festivalul a ajuns de talie internationalã. Succesul a tinut si de disponibilitatea Ministerului Educatiei, care a trecut competitia pe lista activitãtilor pe care le gireazã în acest an scolar. „Anul trrecut am declansat festivalul cu scopul declarat de a descoperi talente din Regiunea Nord-Est. Gratie succesului de atunci, anul acesta avem festival international la Piatra Neamt, scopul fiind valorificarea folclorului si din alte tãri. Am avut avanpremiera festivalului cu echipa din Franta, în urmã cu circa o lunã, astfel cã un trofeu se aflã deja în tara prietenã. Acum am avut printre oaspeti pe iubitorii de folclor din Republica Moldova si din foarte multe judete. Avem satisfactia cã a fost adus la Piatra Neamt folclorul din toate zonele României. Am rezervat dupã-amiaza zilei de vineri, 20 mai, concurentilor din judetul Neamt, pentru ca sîmbãtã, pe 21, sã poatã evolua solistii si ansamblurile din tarã. Multumim Consiliului Judetean Neamt pentru toatã disponibilitatea manifestatã, multumim domnului presedinte Vasile Pruteanu pentru încrederea acordatã si pentru tot sprijinul manifestat de cîte ori îl solicitãm sã ne fie alãturi. Pentru a reusi sã avem un program usor de suportat, concursul s-a desfãsurat în paralel în douã sãli - la Casa de Culturã si la Consiliul Judetean, solistii pe o scenã si dansatorii pe alta. La finalul întrecerii, juriul a decis ca Marele Premiu al Festivalului sã meargã la Ansamblul folcloric de cîntece si dansuri «Drochienii», de la Liceul Teoretic Drochia, Republica Moldova. Instructor al acestor elevi este profesoara Iulia Cernei. Prin premierea elevilor de dincolo de Prut, de dincolo de acest element geografic, se demonstreazã cã toti trãim în aceeasi limbã, avem aceleasi traditii si poate cã ei stiu mai mult decît noi sã se bucure de folclor si sã îl evidentieze. Nãdãjduim ca anul viitor sã cîstige mai multe formatii din strãinãtate. Limba românã este oficialã în Uniunea Europeanã si se cuvine sã avem relatii de parteneriat cu comunitatea europeanã“, a declarat profesor Luminita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

Premii de la Piatra Neamt ajung în toatã tara

Festivitatea de premiere, de duminicã, 22 mai, a adus bucurie pentru exact 50 de solisti vocali, instrumentali, ansambluri folclorice de cîntece si dansuri. „Considerãm cã cel mai mare premiu este tocmai organizarea acestui festival, care a fãcut ca munca acestor copii sã fie vãzutã în spatiul public. Jurizarea reprezintã o rampã de lansare, o evaluare pentru a sti ce au de fãcut în viitor. Frumos era sã-i premiem pe toti participantii, dar asa e la concursuri - numai unii pleacã cu premii. Si cel mai important premiu - Trofeul Festivalului - pleacã în Republica Moldova. Am mai acordat cîte opt premii întîi, opt doi si opt trei (patru pentru gimnaziu si patru pentru liceu), saisprezece mentiuni (jumãtate pentru gimnazisti si jumãtate pentru liceeni) si zece premi speciale (cinci pentru gimnaziu si cinci pentru liceu)“, a declarat profesor Liliana Georgescu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
La categoria Ansambluri folclorice de cîntece si dansuri, sectiunea gimnaziu, premiul I a ajuns la Tãmãseni, Neamt - Mlãdite tãmãsenene, de la Scoala cu clasele I-VIII din Tãmãseni, instructori Ioan Postolache si Lucian Vãtãmãnelu. Premiul II nu s-a acordat, iar III a ajuns la Botosani, la Ansamblul Poienita. La sectiunea liceu, premiul I a fost cîstigat de sãtmãrenii de la Codrosorul - Palatul Copiilor Satu Mare, Ansamblu Rapsodia de la Palatul Copiilor Iasi si Doruletul, de la Palatul Copiilor Tulcea. Si premiul II a fost împãrtit, ajungînd la Comorile Neamtului, de la Palatul Copiilor Piatra Neamt, instructor Anda Coroi, si Ansamblul Dorulet, al Grupului Scolar Dimitrie Negreanu Botosani. Vasluienii de la Formatia Hora au luat locul III.

Si nemtenii s-au remarcat

La categoria Solisti de muzicã popularã, sectiunea gimnaziu, cea mai bunã prestatie a avut-o Paula Andrei, de la Mãrgineni, care a luat locul II, premiul I neacordîndu-se. Premiul III a rãmas tot în Neamt, la Clubul Copiilor Tîrgu Neamt, datoritã vocii elevei Andreea Barbu. La sectiunea liceu, cea mai bunã voce s-a dovedit a fi a Sânzianei Oslobanu, de la Clubul Copiilor Tîrgu Neamt - premiul I, urmatã de Camelia Pînzar, de la Colegiul Tehnic Rãdãuti - premiul II, si Cristina Bugnar, de la Palatul Copiilor Prundu Bârgãului, Bistrita Nãsãud - premiul III. La categoria Solisti instrumentisti de muzicã popularã, sectiunea gimnaziu, nu a fost premiul I, cea mai bunã prestatie fiind a elevei Genoveva Costandache, de la Palatul Copiilor Iasi - locul II. Ea a fost urmatã de Robert Volcinschi, de la Grupul Scolar Stefan cel Mare si Sfînt Vorona, Botosani - premiul III. La sectiunea liceu, premiul I s-a dus la palatul Copiilor Iasi, datoritã prestatiei elevului Alexandru Tãnase, premiul II la Palatul Copiilor Satu Mare - eleva Diana Lipovanu, iar premiul III la Cosmin Codrut, de la Grupul Scolar Dimitrie Negreanu Botosani. La ultima categorie - formatii de dansuri populare, sectiuna gimnaziu, premiul I a fost obtinut de Comorile Luncii, de la Scoala cu clasele i-VIII nr. 1 Lunca Botosani, premiul II - Corãghiasca de la Scoala Deleni - Iasi, iar premiul III a rãmas în Neamt, la Scoala Gosmani - Români, pentru formatia Românasii din Gosmani. La sectiunea liceu, cel mai bun dans a fost al formatiei Sãlcioara Prutului, de la SAM Stãnilesti - Vaslui, urmat de cel al Mugurasului de la Colegiul National de Artã Octav Bãncilã Iasi si premiul III a ajuns la Botosani, la ansamblul Hermes al Colegiului Economic Octav Onicescu Botosani.

Articol afisat de 2162 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective