Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CINE VA FI ALESUL PENTRU PRIMÃRIE?

• PSD îi sondeazã pe Rãzvan Bobeanu si Aurelia Simionicã, PNL pe Viorel Chirilã, PC pe Cristian Liciu • „Pe mine nu mã intereseazã nici primãria, nici Consiliul Judetean“, spune Bobeanu • „Pãrerea mea e cã sondajul trebuia fãcut mai prin toamnã, cã lucrurile nu sînt asezate acum“, zice si Simionicã • „E o misiune foarte grea, dar cineva trebuie sã si-o asume“, considerã penelistul Chirilã • nu se stie încã ce va face primarul Stefan •

Social-democratii si liberalii au început pregãtirile pentru desemnarea celui care sã se batã cu Gheorghe Stefan, primarul în exercitiu de la Piatra Neamt si, cel mai probabil, optiunea PDL pentru încã un mandat. Opozitia de Piatra s-a prevalat de sondajele prevãzute în protocolul USL si invocã cã „cel mai bun, cel mai notoriu si cel mai agreat de electorat“ va fi candidat sustinut în comun de partidele componente ale Uniunii. Faza pe sondaje a început deja, fiecare din organizatii desemnîndu-si cîteva nume pe care sã le testeze. Sã tot fie patru pînã acum: PSD îi sondeazã pe Rãzvan Bobeanu si Aurelia Simionicã, PNL pe Viorel Chirilã, iar Cristian Liciu s-a autoanuntat din partea PC înainte de start. Cu ce atuuri si slãbiciuni intrã fiecare în competitia cercetãrilor sociologice? Rãzvan Bobeanu are avantajul numelui, încã greu, si al tineretii. Asta nu i-a servit prea mult în 2008, cînd a pierdut în douã rînduri în fata lui Gheorghe Stefan, o datã pentru Primãrie, a doua oarã pentru Colegiul 1 deputat de Piatra, cînd a iesit medicul Stelian Ghitã. Dar, potrivit tatonãrilor interne din PSD, nu stã rãu pe oras, iar cu un discurs pus la punct si nitel mai înfipt, s-ar putea prinde în joc. Numai cã nu vrea. „Eu am fost propus pentru cã am mai candidat pe Piatra, dar nu mã interseazã. N-am gînduri pentru 2012, nici la primãrie, nici la Consiliul Judetean. Pînã la urmã, oricum este doar un sondaj, iar o testare sociologicã este mereu binevenitã. Pe mine nu mã interseazã nici o functie, cel mult mã gîndesc la un loc pe o listã de consilieri. Chiar dacã ies cel mai bine cotat în sondaj, nu înseamnã cã mã si duc“, a declarat Rãzvan Bobeanu. Aurelia Simionicã este presedintele PSD Piatra Neamt, femeie bãtãioasã, cu argumente (fapt demonstrat în episodul cu Liciu privind mobila de la partid, dar si în cîteva ocazii din CL Piatra, unde a reusit sã-l convingã pe primar sã renunte la cîteva vînzãri de bunuri municipale). Dezavantajul sãu: e femeie. Desi ea nu vede asta ca pe un handicap, s-ar putea s-o ajungã din urmã totusi. „Eu sper cã oamenii din Piatra sînt pregãtiti sã voteze cinstit si normal, pe un proiect de dezvoltare unitarã a orasului. ÃŽn orice caz, cred cã sondajul trebuia fãcut mai spre toamnã. ÃŽn momentul de fatã este prematur un sondaj, atît la nivel national, cît si pe Piatra. Lucrurile nu sînt asezate. Stim cã cine merge la CJ nu merge la municipii, dar atît. Noi facem acum sondaj, dãm o cãrutã de bani, si ne putem trezi cã acela care iese cel mai bine cotat nu va candida pentru cã, pînã în toamnã de exemplu, se schimbã datele problemei. Noi stim cã PSD stã bine pe judet si nici pe Piatra nu stãm rãu si putem obtine rezultate bune, dar am putea avea surpriza ca asta sã nu conteze la masa negocierilor“, a spus Aurelia Simionicã.

ACD, împreunã, dar separat

Liberalul Viorel Chirilã, lansat în cursa sondajelor chiar de Crin Antonescu, are avantajul consecventei politice si a vechimii în partid. Si oaresce tentative de opozant în consiliul local, pe cît i-a permis conjunctura. E oarecum independent financiar, are ani de zile în administratie si, mai ales, nu are nici un liberal dornic sã-l concureze pentru nominalizare. Faptul cã a fost membru în echipa lui Stefan (2004) si cã are doi frati cu vastã experientã politicã non-liberalã ar putea fi puncte slabe, dar rãmîne totusi un favorit al USL. Si, mai mult, chiar ar vrea sã lupte. „Noi am fãcut niste tatonãri pe oras, nu foarte exacte, ne-am uitat la toate partidele si am avut discutii neoficiale cu colegii de la PSD si PC. Asteptãm sondajele. Este o misiune nu grea, ci foarte grea, dar cineva trebuie sã-si asume candidatura odatã. Noi avem obligatia în fata comunitãtii sã propunem un candidat, pe cel mai bun. Dacã eu voi fi candidatul USL voi lupta cum stiu eu mai bine, cu arme corecte si legale. Dar s-ajungem acolo, cã mai e cale lungã“, a spus Viorel Chirilã.
Ultimul, dar nu cel din urmã, Cristian Liciu s-a autopropus spre testare din partea PC, chiar dinainte de anuntarea testãrii. Atuul sãu este cã vrea, punctul slab este cã nu stie dacã poate. Nu are sanse mari, dar poate, la o adicã, sã încurce niste procente în sondaje.
Candidatul USL pentru Primãria Piatra Neamt va fi scotocit prin rãspunsuri în iunie-iulie, urmînd ca apoi sã fie negociat la Bucuresti între cele trei partide.

Variabila Gheorghe Stefan

ÃŽntr-un final, indiferent pe cine va paria Uniunea Social Liberalã, va trebui sã facã fatã primarului în functie. Desi Gheorghe Stefan a anuntat la un moment dat cã îi ajung douã mandate de primar si nu va mai candida în 2012, acesta a revenit asupra deciziei. E drept, la supãrare, într-o sedintã de consiliu local (din 10 decembrie 2010), dar asta nu scade cu nimic „pericolul“ pentru contracandidatii sãi, oricare ar fi acestia. „As fi vrut sã nu mai candidez. 99% eram decis sã nu mai candidez, dar m-ati supãrat si s-ar putea sã mã rãzgîndesc. Ziceam sã vinã altcineva, cu gîndire nouã, ziceam cã douã mandate ajung, dar vãzînd lupta asta politicã nejustificatã, mã mai gîndesc. Am fãcut si erori, mi le asum, si am încercat sã le îndrept de fiecare datã cînd mi-au fost sesizate. Constiinta mea e destul de curatã. Si spun din nou: atunci cînd voi fi atacat pe nedrept, voi rãspunde. Si s-ar putea sã doarã pe cineva“, declara Gheorghe Stefan cu acel prilej. Iar amenintarea a fost luatã foarte în serios de auditoriu, mai ales cã primarul Pietrei are de partea lui favorabilitatea localnicilor: în toate sondajele de uz intern fãcute de partide, Gheorghe Stefan stã extrem de bine în optiunile electoratului, cu mari sanse la adjudecarea unui nou mandat chiar din primul tur.

Articol afisat de 1923 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective