Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2011
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MEDICI CU LEFURI DE ZECI DE MILIOANE

• aceasta a fost valoarea medie a banilor încasati pe cabinet de medicii de familie nemteni în trimestrul I • din acesti bani se plãtesc salariile asistentilor, dãrile cãtre stat, chiria, utilitãtile etc • contractul cadru va fi modificat în favoarea medicilor, vor fi mai putine sanctiuni si a fost eliminat bugetul pentru medicamente •

Medicina de familie, apãrutã la noi prin anii ‘90 si vãzutã de multi drept o „Cenusãreasã“ a lumii medicale, s-a dovedit în ultimii doi ani o fortã care are posibilitatea de a bloca sistemul sanitar dacã-si pune mintea. ÃŽncepînd din 2009, medicii de familie, supãrati pe reducerea veniturilor pe cabinet, au început sã protesteze si au refuzat sã semneze contractele cu casele de asigurãri lãsînd pentru o perioadã scurtã milioane de pacienti fãrã servicii medicale de primã necesitate. Speriati de amploarea protestelor si constatînd cã nu prea au cum sã-i constrîngã pe doctori, mai marii Sãnãtãtii au cedat si în 2009 si anul trecut în fata scandalului si i-au lãsat pe doctori în banii lor. Anul acesta istoria se repetã. Doctorii protesteazã, amenintã cu plecarea în masã în strãinãtate, cu nesemnarea contractelor, iar statul dã înapoi de teamã sã nu-i supere încã o datã. Care este de fapt miza acestui scandal perpetuu? ÃŽn primul rînd sînt banii si abia apoi vin si celelalte articole de lege care îi defavorizeazã pe doctori, dar si pe bolnavi deopotrivã. Indiferent de spusele medicilor este clar cã motivul esential sînt banii, deoarece pînã în 2008 nu au existat astfel de proteste si nici santaje de o parte si de alta, cu toate cã, slavã Domnului, si contractele cadru de atunci aveau suficiente articole care le-au fãcut viata grea pacientilor.

„ÃŽn 2008, media veniturilor pe cabinet era de aproape 100 de milioane de lei“

Medicii de familie sînt plãtiti într-un fel aparte. Ei nu primesc salarii ci obtin venituri pe cabinet, o parte din bani revenindu-le în functie de numãrul de pacienti înscrisi pe liste si o parte pentru serviciile efectuate. Din sumele lunare primite, medicul trebuie sã-si plãteascã asistenta sau asistentii, dãrile cãtre stat aferente veniturilor acestuia, dar si pe ale sale proprii, dar si alte cheltuieli precum chiria, dacã este cazul, utilitãtile, consumabilele etc. Pînã în 2008, primeau 90% din venituri doar în functie de numãrul de pacienti înscrisi. Cu cît mai multi, cu atît mai multi bani. Asa se face cã, în Neamt, media veniturilor pe cabinet în acel an a fost de 93 de milioane de lei vechi. Vorbim de o medie, fiind destul de multi cei care luau peste aceastã valoare, dar si doctori care aveau venituri mai mici pentru cã aveau putini asigurati pe liste. „Pînã în 2008 veniturile au fost decente. ÃŽn acel an a avut loc si acel program de evaluare a stãrii de sãnãtate nationalã, iar medicii au muncit pe brînci, dar eforturile au meritat, veniturile fiind frumusele, cred cã media a fost undeva spre 100 de milioane de lei. Totusi, trebuire retinut cã cea mai mare parte din aceste sume se duc pe cheltuieli, ajungîndu-se uneori si la 70% din sume“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

Semnarea noului Contract va reduce veniturile doctorilor cu 20%

2009 a adus criza si autoritãtile au constatat cã le cam fluierã vîntul prin buzunare. Atunci, printre alte reduceri drastice, s-a decis si tãierea veniturilor doctorilor. Iar în Neamt, media lunarã a veniturilor a scãzut considerabil fatã de 2008, ajungîndu-se la doar 61 de milioane de lei lunar. Si au început protestele. Au protestat si au cîstigat, cel putin în parte, dar si-au arãtat forta. Istoria s-a repetat si în 2010 si se repetã si anul acesta. ÃŽn primele trei luni din 2011, medicii de familie nemteni au avut un venit mediu lunar pe cabinet de 87 de milioane de lei vechi. „Multi s-au luat de noi si ne-au acuzat cã nouã nu ni s-au redus veniturile cu 25% ca si altor angajati ai statului. Total gresit, de fapt nouã ni s-au redus veniturile cu peste 40 de procente încã de acum 2 ani si de atunci veniturile se tot reduc. Media lunarã pe anul acesta cred cã a fost mai micã de 87 de milioane de lei, de fapt de vreo 70, iar în conditiile în care trei sferturi din acesti bani se duc pe cheltuieli, ce rãmîne este pur si simplu o nimica toatã. Munca noastrã nu este suficient rãsplãtitã“, a adãugat medicul de familie Mihaela Covrig. CJAS Neamt nu a fãcut publice veniturile medicilor de familie din judet, preferînd o discretie diplomaticã. Alte institutii din tarã, sãtule de protestele doctorilor, n-au fost la fel de elegante si au dat publicitãtii valori ale contractelor medicilor de familie, iar din acestea reiese cã ei nu sînt nici pe departe atît de prost plãtiti pe cît se plîng. Astfel, în Iasi, 5 medici încasau venituri de peste 150 de milioane de lei vechi, iar în Sãlaj cel mai mare venit lunar fusese de 142 de milioane. Este adevãrat cã la astfel de venituri existã si multã muncã pentru cã e vorba de 3-4.000 de pacienti, dublu fatã de un cabinet obisnuit, dar nici banii nu-s chiar de ici, de colea.

O nouã victorie

Medicii de familie din tarã nu-si mai încap în piele de bucurie dupã ce au reusit sã-i facã pe mai-marii Sãnãtãtii sã se rãzgîndeasccã si sã schimbe Contractul Cadru pe 2011. Cu doar cîteva zile înainte de semnarea întelegerii pentru urmãtorii doi ani, Ministerul Sãnãtãtii a emis un comunicat în care preciza cã au fost modificate unele articole din acest contract, iar altele au fost eliminate. De asemenea, oficialii anuntã cã în perioada imediat urmãtoare medicii de familie vor fi chemati la discutii astfel încît normele de aplicare ale noului contract sã fie fãcute împreunã. „Nu stiu dacã se poate numi o victorie, ci, mai mult, o revenire a mintilor autoritãtilor. Cred cã, în sfîrsit, i-a venit mintea la cap ministrului Attila, care fiind jurist de profesie, a realizat cã unele articole din acest contract nu stau în picioare din punct de vedere legal si cu sigurantã ar fi fost anulate în instantã la cererea noastrã. Nu stiu dacã sã ne bucurãm încã, deoarece de la vorbã la faptã este cale lungã si mai bine asteptãm sã vedem concret cum vor arãta aceste schimbãri. Deocamdatã, cred cã zîmbim a rîde, dacã ne putem exprima asa. Este bine cã a fost eliminat articolul care efectiv ne desfiinta pe noi ca medici si permitea înlocuirea noastrã cu alti medici specialisti. Un alt mare cîstig este eliminarea bugetului de medicamente pentru retete, fapt care era aberant. Urmeazã ca în perioada urmãtoare sã se treacã la negocieri pentru normele metodologice dupã care vom vedea care va fi forma finalã a contractului“, a mai sustinut medicul Mihaela Covrig. Contractul a fost modificat printr-o hotãrîre de guvern de marti, 24 mai si se pare cã acest act normativ ar fi fost emis si din cauza faptului cã peste 80% din medicii primari din tarã au refuzat sã semneze contractul de la 1 iunie, anuntînd cã îsi vor lãsa pacientii fãrã servicii. Potrivit acestor schimbãri legislative, medicii vor fi sanctionati cu mai putini bani decît în acest moment. Astfel, dacã pînã în prezent la prima abatere, sanctiunea consta în diminuarea punctului per capita cu 10%, la a doua abatere cu 20%, iar la cea de-a treia cu 30%, în noua formã, actul normativ prevede ca pentru prima abatere constatatã sanctiunea sã fie avertisment scris, dupã care la urmãtoarea abatere se scade valoarea punctului cu 10%, iar la a treia abatere se rezilieazã contractul.

Articol afisat de 2511 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective