Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„MÃ APUC DE FURAT“

„MÃ APUC DE FURAT“

Declaratia unui politist cu norma de hranã tãiatã

• politistii au ajuns în pragul disperãrii dupã ce ministrul Igas le-a tãiat din norma de hranã • în iunie, oamenii legii ar urma sã primeascã la leafã cu 5 milioane vechi mai putin • „Sînt politisti disperati care m-au contactat si mi-au spus cã se apucã de furat“, a declarat Neculai Isache, liderul SNPPC • Ioan Cãnãrãu, seful SNAP Neamt spune cã ministerul le-a oferit politistilor o a doua bombã în douã zile •

Vestile rele vin una dupã alta pentru politistii nemteni. Dupã ce marti, deputatii au modificat Statutul politistului astfel încît ministrul va avea posibilitatea sã disponibilizeze cîte cadre crede de cuviintã, seara aceleeasi zile a adus o nouã bombã. O circularã transmisã de minister la toate inspectoratele din tarã anunta cã în iunie politistii nu-si vor primi norma de hranã integral. Este vorba de un drept al politistului care se cifreazã, cu un plus minus de cîtiva zeci de lei, la 630 de lei/lunã. Ordinul le taie politistilor 500 de lei, ceea ce înseamnã cã norma de hranã va fi în luna iunie undeva în jurul sumei de 130 de lei. Oficial s-a spus cã mãsura a fost luatã întrucît MAI nu se încadreazã în buget. Mai pe româneste, disponibilizãrile nu au avut loc, iar bugetul le-a luat în calcul, drept pentru care s-a trecut la tãierea normei de hranã. S-a spus cã va fi o amînare la platã, însã politistii nemteni cred cã varianta va fi agreatã si în lunile urmãtoare. „Iar îmi iau 560 de lei din leafã. Banii de vacantã s-au dus, 15% s-au dus, acum alti bani luati. Cred cã lãsãm totul de izbeliste si plecãm acasã. Pentru 1.500 de lei si stres, si rãspundere, si alergãturã, nu se meritã“, ne-a spus un politist, tatã a doi copii.
Surprinsi de noua decizie luatã în defavoarea lor, sindicalistii din politie spun cã vor recurge la mãsuri de protest. „Prin aceastã mãsurã, salariile politistilor se reduc cu aproximativ 40%. Norma de hranã era undeva în jur de 630 de lei, ceea ce înseamnã cã vor primi doar 130 lei. Cu aceste pierderi, un agent va cîstiga între 900 si 1.400 de lei. De asearã (n.n. - miercuri), mã sunã colegii disperati. Nu stiu ce o sã facã. Un agent, cu peste 20 de ani de muncã în politie mi-a spus: «Am fost cinstit, nu mi-a reprosat nimeni nimic niciodatã, însã acum nu mai am ce face. Mã apuc de furat». Oamenii sînt disperati pentru cã nu le mai rãmîne nici un leu din salariu. O agentã de politie mi-a spus cã o sã mai rãmînã cu doar 10 lei din leafã. 98% dintre politistii nemteni au credite bancare. Ce o sã facã acum?“, a spus Neculai Isache, seful SNPPC Neamt.

„Lupu Rednic încaseazã leafã de politist, însã nu a fãcut nici un spectacol în Neamt“

Sindicalistul a izbucnit dînd de înteles cã ministerul nu a luat mãsurile care trebuiau luate. Isache a arãtat cu degetul spre Casa de Culturã a MAI, institutie care are angajati plãtiti din fondul ministerului, dar care nu au fost niciodatã la Neamt. Nu a scãpat nici Clubul Sportiv Dinamo, dar nici superiorii de la Bucuresti care ar împãrti dupã bunul plac prime de excelentã si alte sporuri. „Ceea ce se întîmplã se datoreazã în mare parte modului în care sînt cheltuiti banii. Dacã s-ar mai reduce cheltuielile cu investitiile si nu numai, cred cã situatia ar fi cu totul alta. Am aflat recent cã Hotelul Meridian din Mamaia, proprietatea MAI, este renovat cu 4 miliarde de lei. Dacã e crizã, pãi sã tãiem din cheltuieli. La Dinamo, ministerul cheltuie o groazã de bani. Sînt foarte multe persoane care încaseazã lefuri de politisti, dar nu au nici o treabã cu aceastã meserie. Mã refer la Lupu Rednic, care conduce Casa de Culturã a MAI si care este inspector principal de politie. De cînd sînt la Neamt, adicã din 1990, la Casa de Culturã nu a venit niciodatã cu un spectacol. Rednic si nu numai el, este angajat MAI, însã nu stim cui îi cîntã. Ca el mai sînt si altii, care încaseazã lefuri ca politisti, însã îi vedem pe la televizor aproape în fiecare zi, cã spectacole în Neamt nu au prea adus. Dacã vor fi diminuate investitiile, lucrurile s-ar echilibra. La Bucuresti, la minister si la sediul IGPR sînt cele mai multe salarii de exceptie, care cresc leafa cu 50%. Acestea rareori ajung la politistii din operativ. Existã persoane care iau salarii mai mari cu 70% si care nu au simtit criza“, a mai opinat Neculai Isache.
Reprezentantii celui de-al doilea mare sindicat din politie, SNAP, sînt la fel de nemultumiti. „Avem colegi care vor rãmîne fãrã nici un ban în buzunar. 10 milioane ratã, 15 salariu, minus 5 milioane retinerea, rãmîn fãrã un leu. Si asa ne împrumutam pînã la salariu de la o lunã la alta. Din nou cei din conducerea MAI ne aratã fãrã nici un fel de scrupule sau remuscãri cã nu le pasã decît de salariile lor mari, de excelentã, cu sporuri peste sporuri. Prin reducerea normei cu 500 de lei, politistii, si în special agentii de politie, vor deveni cazuri sociale. Aceastã mãsurã atenteazã grav si la siguranta cetãteanului dar, probabil, cei care tin frîiele ministerului beneficiazã si de un spor în acest sens. Nu vor renunta la salariile de excelentã, la primele pentru merite deosebite“, a declarat Ioan Cãnãrãu, liderul filialei nemtene a SNAP.

Articol afisat de 2587 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective