Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„TOT SÃRACI O SÃ MURIM“!

„TOT SÃRACI O SÃ MURIM“!

Prolog de alegeri în Colegiul 6 (l)

• alegerile anticipate pentru fotoliul de parlamentar, rãmas liber dupã disparitia deputatului PSD Victor Surdu, nu par a-i impresiona pe sãtenii din Colegiul 6 Neamt • acestia sustin cã nu mai asteaptã nimic de la politicieni, care doar promit si nu se tin de cuvînt • oameni la limita sãrãciei, case fãrã luminã, drumuri proaste • micile localitãti rurale îmbãtrînesc, tinerii fug la muncã în alte tãri • oamenii sustin cã nu au vãzut parlamentari sã vinã sã le viziteze satele, sã se intereseze de pãsurile lor • ceva „vînzolealã“ este doar în preajma alegerilor •

Cã doar o datã la patru ani, de alegeri, cei mai multi dintre politicieni îsi amintesc de tãranul cu mîinile crãpate de munca la pãmînt, cu o pensie CAP de mizerie, din care poate sã-si cumpere abia o pereche de cizme de cauciuc, ca sã poatã umbla prin noroiul ulitelor nepietruite cu anii, este lucru stiut. Uneori, alegerile vin mai devreme, cum ar fi în Colegiul 6 Neamt, unde disparitia deputatului PSD Victor Surdu, a lãsat un gol parlamentar. Ce se vrea si va fi umplut. De cine? Vedem noi la alegeri. Pînã atunci, reporterii Monitorul au mers în Colegiul 6 sã vadã cum trãiesc oamenii. Nu de alta, dar cine va cîstiga sã poatã compara cum era înainte cu realizãrile pe care sîntem siguri cã le va bifa.
Revenint la alegerile trecute, de asemenea e lucru stiut cã majoritatea acestora se desfãsoarã mai ales în jurul crîsmelor sãtesti, unde mai apare, din senin, cîte o masinã, dubã sau uneori chiar camion. Toate încãrcate cu „materiale promotionale“, constînd, de regulã, în sacose cu produse alimentare si ceva „udãturã“, cãni, gãleti, fulare, toate personalizate cu sigla partidului „atent cu lumea“, pentru „determinarea“ alegãtorilor sã se prezinte la urne, „asa cum se cuvine“
. Se mai încing si unele petreceri, cu manele, sau chiar este chemat un nume consacrat de interpret de muzicã popularã. Mai e si ceva de bãut si de mîncat. ÃŽn unele zone, „distinsii“ alegãtori stampileazã cu „tãrie la bord“ buletinele de vot, aburiti de alcool, dar si de promisiuni. Toate aceste lucruri au farmecul lor si nu poti sã nu asculti, pe la cîte o masã a bufetului, dintr-un sat, si vorbele unor gospodari care se mai „fãlesc“ cã au primit „pachete sociale cu un litru de ulei floarea-soarelui, dublu rafinat, un kil de zahãr, de ãl alb, mai fin, un pachet de orez, din ãl care fierbe usor la sarmale, si vreo douã franzele proaspete, aduse de la tîrg“. Se mai aude si cîte o voce revoltatã:
„Ia nu mai vorbi cu pãcat, aista-i om, vrednic, ce trebe ales, cã el mult ghine ni-o fãcut, uite ci ni-o dat..., pîne, zahar, orez,...asa trebe sã ni dea sã-l alegem..., ci stii mata?“. ÃŽn unele cãtune nu mai ajunge nimeni, doar niste hîrtii înfipte în gard, ce anuntã oarece program al vreunui candidat, cu îndemnul sã fie votat si data alegerilor. Dupã ce totul se terminã, bine pentru unii, pentru altii rãu, „condimentat“ cu vreo douã-trei contestatii si acuze de furt electoral, în sat nu mai vine nimeni si nimic, pînã la urmãtoarea campanie electoralã. Si asa bietul tãran nu stie ce a votat, nu stie ce parlamentari îl reprezintã, el stie de sapã, frãmîntã noroiul de pe ulite, si mãnîncã ce dã Domnul, dacã dã, pentru cã, dacã e an ploios, cu inundatii, cu grindinã, nu mai dã nimic.

„Dumnezeu are grijã de toti!“

Primul popas l-am fãcut în comuna Secuieni. O „voce“ ne-a soptit cã mai sînt oameni care nu au luminã, nu cã le-ar fi fost tãiatã din cauza neplãtilor, ci pur si simplu cã nu au avut niciodatã. Nici mãcar sperantã nu mai au. Virginia Zaim, locuitoare a satului Secuienii Noi, aflatã în pragul venerabilei vîrste de 85 de ani, într-o casã micutã, neracordatã la reteaua de curent electric, nu a fost vizitatã de nici un parlamentar si nici nu stie pe vreunul. Visul acesteia este de a avea luminã în bãtrînul sãlas, un deziderat ce dãinuie încã din tinerete, cînd necazurile au început sã o copleseascã odatã cu moartea pãrintilor si cu grijile unei gospodãrii în care alte sapte suflete au cerut de mîncare. „De cînd mã stiu locuiesc în aceastã casã, care a fost a pãrintilor mei. Am fost cea mai mare dintre cei opt copii ai familiei Zaim. Crescusem si eu mãrisoarã si m-am angajat la «Tevi», mîndrã nevoie mare cã voi avea banii mei si voi reusi sã rãzbat mult mai bine prin viatã. Soarta a vrut altfel, Dumnezeu mi-a chemat la Ceruri ambii pãrinti, iar eu am devenit cap de familie pentru fratii si surorile mele. Nu m-am mai gîndit niciodatã la cãsãtorie, nu mi-a trebuit pentru cã vedeam cît de greu este sã te zbati în sãrãcie. Am visat toatã viata sã am mãcar un bec în aceastã casã, care sã dea luminã. Nu mai vorbesc de televizor, care ar fi o adevãratã minune. Anii au trecut, fratii si surorile s-au împutinat, eu am devenit tot mai neputincioasã. M-am strãduit sã rãzbat cu greu dintr-un ajutor social de 140 de lei. Acesti bani sînt sortiti sã-mi ajungã o lunã de zile“, a povestit Virginia Zaim. Octogenara a fost o femeie vrednicã la viata ei, cãsuta fiind curatã, la fel ca si mica ogradã, prin care zburãtãcesc niste orãtãnii. ÃŽn casã, patul asternut, podele spãlate la fel ca si grinzile vechi ale tavanului, ce au depãsit cu mult 100 de ani. Lîngã o icoanã mare, asezatã lîngã un ochi de geam, într-un cui era agãtatã o lampã de gaz. „Lampa sau opaitul a fost lumina care a pîlpîit în aceastã casã. Dacã stîlpul de electricitate ar fi fost mai aproape, poate as fi reusit sã pun bãnut peste bãnut, pentru a-mi trage si eu curent. Asa, este prea departe, iar lucrarea m-ar costa mult pentru puterile mele. Nici Primãria nu mã poate ajuta. Nici nepotul meu, pensionat pe caz de boalã si care stã cu mine, de vreo trei ani“, a declarat Virginia Zaim. Aceasta nu este supãratã pe parlamentari, pentru cã nici nu-i stie, nici n-a vãzut pe vreunul prin zonã. „O fi fost, însã aici, unde locuiesc, n-am vãzut picior de parlamentar, s-ar fi aflat repede. Nici mãcar nu-i cunosc, nu am auzit de colegii electorale si habar nu aveam cã sînt alegãtor în Colegiul 6. Oricum, nimic nu s-a fãcut pentru omul amãrît în tara asta! ÃŽnsã Dumnezeu are grijã de toti, iar omul trebuie sã fie moderat în fata Lui! Noi nu avem dreptul sã judecãm omul. Este cine sã o facã!“, a mai spus Virginia Zaim.

Fãrã vizite, fãrã plocoane...

Urmãtorul popas a fost tot în comuna Secuienii, în satul Uncesti. Aici, surprizã totalã, la ora sapte si jumãtate dimineata, tipenie de om prin curti, doar cîte un cocos, tînãr si neexperimentat, mai trîmbita venirea zorilor, chiar dacã se fãcuse de multisor luminã afarã. Doar un cîine costeliv a lãtrat anemic la trecerea masinii. Am mers mai departe, la Bîrjoveni, un cãtun cu vreo 100 de gospodari. Aici am avut mai mult noroc, am gãsit un sãtean care se pregãtea sã meargã la moarã. Aseza în cãrutã cîtiva saci de uruialã de porumb, sã o ducã la schimb cu ceva fãinã. Uimit de prezenta noastrã, a rãmas o vreme tãcut, cu mîinile pe un sac de rafie, ca si cum ar fi scormonit prin memorie, printre amintiri. La 67 de ani, Ioan Bangãu este un om încã verde, decis sã munceascã cît l-or tine puterile. N-a cerut nimic de la nimeni, a rãzbit singur si nu-si cere osîndã. Nu parlamentarii i-au dat sã mãnînce „Am lucrat, asa cum se obisnuia pe vremea comunismului, la oras, la SUT, pe bani putini. Cu o pensie micã nu poti rãzbate, mai ales cînd ai trei copii. Dupã Revolutie, mai ales dupã ce m-am pensionat, am lucrat pãmîntul de la ai mei, împreunã cu Maria, consoarta mea, si am încercat sã mã descurc cum am putut. Mai cresc vite, ceva lapte la contract, pãmîntul l-am dat în arendã. Pe aici mai vine primarul, se mai intereseazã de drumuri, de una de alta. ÃŽn rest, nu am vãzut vreun parlamentar de nici o culoare politicã, pe aici. Am auzit ceva cã ar fi murit deputatul PSD Victor Surdu si se vor face noi alegeri, dar cum si cînd nu se stie. ÃŽn campanii, aici la noi nu s-au dat plocoane, cum am auzit cã s-au dat la altii. Se minte mult, se promite, dar nimic nu se vede concret. Am rãmas o mînã de bãtrîni, tinerii au plecat care încotro, la muncã. Ne ducem zilele cum putem. Singurul eveniment pe care-l asteptãm anul acesta este sfintirea bisericii, pe 29 mai. Ne mai luãm cu biserica, pentru cã, dacã nu ai credintã, nu te ajutã nici Dumnezeu“, a spus sãteanul. ÃŽn Butnãresti, am dat peste un alt „truditor“ la niste saci de grãunte de porumb. Constantin Costandis, la 40 de ani, a lucrat la ferma din sat vreo 10 ani, dar nu s-a ales decît cu vreo patru pe cartea de muncã. Nu asteaptã nici o pensie, munceste în bãtãturã si pe putinul pãmînt pe care îl are. Nici el nu a vãzut vreun demnitar care sã vinã sã asculte pãsurile oamenilor. „Nu vine nimeni sã te întrebe de sãnãtate. Am mai gãsit în poartã niste fluturasi ale unor partide si atît. ÃŽn altã parte am auzit cã s-au mai dat pachete, si chiar bani, dar aici nu a venit nimeni. Vai de capul meu, muncesc de dimineatã pînã seara! Cresc si eu, pe lîngã bãtãturã cîteva animale, pentru cã altfel nu pot rãzbi, nimeni nu-ti dã nimic, ce sã pun pe masã? De unde sã ceri, cînd nici altii nu au? Am doi copii si trebuie sã le croiesc un viitor. De pensie ce sã spun? Am doar patru ani pe cartea de muncã, alti sase ani lucrati la fermã s-au dus pe «apa sîmbetei». Ce sã astept de la parlamentarii nostri? Dacã nu au fãcut nimic pentru noi, pînã acum, pentru viitor slabe sperante. Tot sãraci o sã murim!“, a spus Constantin Costandis. (Va urma)

Articol afisat de 2123 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective