Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2011
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAICÃ, NU-L MÎNIA PE DUMNEZEU!

MAICÃ, NU-L MÎNIA PE DUMNEZEU!

• un proiect în valoare de 17 miliarde de lei, pentru constructia unei scoli, a fost stopat în instantã de Mãnãstirea Agapia • motivul: terenul pe care s-ar construi scoala ar apartine lãcasului de cult • primarul spune cã suprafata se aflã pe domeniul public • presedintele Vasile Pruteanu va încerca medierea conflictului •

O situatie de-a dreptul iesitã din comun se înregistreazã în comuna Agapia, acolo unde mãnãstirea din localitate se opune cu înversunare construirii unei scoli. Motivul invocat este acela cã imobilul s-ar construi pe terenul lãcasului de cult. ÃŽn aceste conditii, Mãnãstirea Agapia, prin stareta Olimpiada Chiriac, s-a adresat instantei solicitînd sistarea lucrãrilor printr-o ordonantã presedintialã. ÃŽn cererea de chemare în judecatã se aratã cã scoala se construieste pe terenul mãnãstirii, iar primãria nu ar fi primit acordul acesteia. Instanta a dat curs solicitãrii, drept pentru care lucrãrile au fost oprite pînã la judecarea procesului, primul termen urmînd sã aibã loc pe data de 17 iunie. Pînã atunci, muncitorii vor soma, iar constructorul riscã sã depãseascã termenul limitã de realizare a proiectului. Cele întîmplate la Agapia au fost aduse la cunostinta autoritãtilor judetene care vor încerca, sãptãmîna viitoare, sã medieze neîntelegerile dintre cele douã pãrti. Pe de altã parte, comportamentul reprezentantilor mãnãstirii i-a scos din sãrite pe sãteni, multi dintre acestia fiind dati în judecatã tot ca urmare a unor probleme legate de fond funciar. „Este strigãtor la cer ce se întîmplã! Copiii nostri nu vor avea sansa sã învete într-o scoalã nouã, pentru cã mãnãstirea se opune construirii acesteia, pe motiv cã terenul pe care se realizeazã îi apartine. Locul ales este în centrul comunei, asa cã este greu de crezut cã terenul apartine mãnãstirii. Nu cred cã primarul s-ar fi apucat de constructie dacã stia cã terenul e cu probleme. Oricum, chiar dacã ar fi terenul mãnãstirii, oamenii ãia vor sã construiascã acolo o scoalã, nu un bordel. Este de neînteles ce se întîmplã“, ne-a declarat un sãtean din Agapia. Acesta a mai precizat cã, cel mai probabil, ceea ce se întîmplã la Agapia are legãturã cu schimbarea locatiei unde ar fi trebuit sã se afle scoala. „Probabil, maica staretã s-a supãrat cã nu se mai construieste scoala lîngã seminar si de aceea s-a ajuns aici“.

„Constructorul riscã sã nu termine la timp“

Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, a confirmat pentru Monitorul situatia creatã si spune cã este vorba de un conflict artificial, întrucît terenul respectiv nu se aflã în proprietatea mãnãstirii. „Am primit o sumã importantã de bani. Este vorba de 17 miliarde de lei vechi, bani guvernamentali, veniti prin Inspectoratul Scolar pentru a construi o scoalã. Pentru dotãri, racordare utilitãti etc, vom avea nevoie de alte fonduri. Am demarat constructia, care acum se aflã la stadiul de fundatie. ÃŽn proiectul initial, realizat în anul 2005-2006, era prevãzut ca aceastã scoalã sã fie construitã în apropierea Seminarului Teologic care la acea vreme avea 180 de eleve. Acum, acolo învatã doar vreo 60. ÃŽn plus, cînd constructorul a studiat terenul pe care urma sã fie realizat obiectivul a constatat cã este nevoie de lucrãri suplimentare, niste întãriri de maluri. Lucrarea suplimentarã ar fi costat vreo 4 miliarde de lei vechi si cum nu aveam acesti bani am decis sã schimbãm locatia. Asa am hotãrît, împreunã cu reprezentantii Inspectoratului Scolar si cu reprezentantii firmei constructoare, sã facem scoala în centrul comunei, acolo unde avem si cãminul cultural si scoala veche. Terenul pe care am început constructia este în domeniul public si cu toate acestea ne-am trezit cu o ordonantã presidentialã prin care ne-au fost sistate lucrãrile. Mãnãstirea Agapia, prin reprezentantii sãi, a fãcut aceastã cerere în instantã spunînd cã scoala se aflã pe teritoriul unitãtii de cult, lucru absolut neadevãrat. Terenul nu apartine mãnãstirii si cu toate acestea am fost nevoiti sã ne oprim. Peste cîteva zile vom avea primul termen al procesului si sperãm ca instanta sã ne dea cîstig de cauzã. Altfel, riscul ca firma sã nu se încadreze în termenul de finalizare al investitiei este foarte mare“, a declarat primarul Cucos.

Poate se va face pace, de Rusalii

Scandalul de la Agapia nu lasã indiferente autoritãtile nemtene, care pe la începutul sãptãmînii viitoare si-au planificat sã îsi dea întîlnire cu cele douã pãrti aflate în scandal, în speranta aplanãrii conflictului. „Este regretabil ce se întîmplã la Agapia, avînd în vedere cã se vrea realizarea unui proiect care sã vinã în avantajul comunitãtii. Este vorba despre copiii din sat, care ar putea avea o scoalã nouã dacã nu ar fi aceste abordãri diferite ale problemei. Fondurile sînt date de Ministerul Educatiei. Consider cã e necesar sã ne implicãm în dezamorsarea situatiei, pentru cã acolo proiectul a început si nu putem muta locul de implementare al lui asa, peste noapte. ÃŽmi pare foarte rãu cã nu s-a ajuns ajuns la o întelegere pe plan local. Cu gîndul sã aduc pãrtile la aceeasi masã si împreunã sã ajungem la un numitor comun, voi merge luni, 13 iunie, la Agapia“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean. Situatia proiectului întepenit de la Agapia este cunoscutã si la Inspectoratul Scolar, în perioada urmãtoare urmînd a ajunge la fata locului si reprezentanti ai acestei institutii. Din discutiile purtate pînã acum la ISJ, fiecare dintre pãrti si-a prezentat punctul de vedere astfel încît a dat de înteles cã are dreptate. Si Mitropolia Moldovei s-a autosesizat în acest caz, încercînd sã apere interesele Mãnãstirii Agapia, dar deocamdatã s-a mers pe corespondentã. Adicã hîrtii plimbate aiurea. Cert este cã dacã nu apãreau aceste împotmoliri, copiii din Agapia nu ar mai fi mers la cursuri într-o scoalã veche, ci s-ar fi bucurat de un imobil nou într-un timp relativ scurt. Sã dea Domnul minte cui trebuie în acest confict.

Articol afisat de 2017 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective